1.Se poate ca prietenul sa fi semanat cu unul dat in urmarire si neavand actul de identitate a fost condus la sectie pentru stabilirea identitatii, politia are acest drept. Tot pentru aceasta i-au luat si amprentele, inclusiv sa le verifice daca nu sunt ale unei persoane urmarite.
2.Amprentele nu se inscriu in cazier, in acesta se inscriu doar condamnarile penale definitive si irevocabile, la persoana inscrisa in cazierul judiciar figureaza si amprentele. Numai bine!
Din cite stiu eu pina si nepurtarea actului de identitate la tine se pedepseste cu amenda si, probabil, asta au facut politistii.De luarea amprentelor doar pentru ca nu ai avut actul la tine n-am auzit inca.
Prietenul tau nu va pati nimic (daca ar fi luat amenda, ar fi fost instintat pe loc, din cate stiu eu). Dupa cum a aflat si prietenul tau, e cam nasol cu 'oamenii legii'. politistii nu te apara, ba mai mult, cateodata chiar iti pot face chestii foarte nasoale. Problema e ca sunt multi politisti lipsiti de educatie sau un minim bun simt, se simt elevati de uniforma, de statutul lor de politisti, si isi manifesta superioritatea legandu'se de pustani pe strada, sau stand in boscheti, sau frecand menta. sunt mult prea putini politisti cinstiti in ziua de azi
Pai si nu puteau sa-l verifice fara amprente? si are vreo legatura cu cazieru? desi nu cred ca e cazu daca spui ca a fost doar pentru verificare
Scuze Ioan dar nu am inteles partea cu ( la persoana inscrisa in cazierul judiciar figureaza si amprentele)
daca mi se iau amprente pentru verificare eu cand am nevoie de cazier pentru scoala de soferi de ex ce se intampla?
Amprentele pentru verificare nu se inscriu in cazierul judiciar, asa ca nu se intampla nimic, o sa ai cazierul curat, bineinteles daca nu ai fost condamnat definitiv si irevocabil anterior intocmirii dosarului pentru scoala. Doar amprentele condamnatilor figureaza in cazier. Oricum, nu toate condamnarile te fac inapt de a primi permisul ci doar cateva, in special condamnarile pentru infractiuni la circulatia rutiera, cum ar fi conducerea fara permis, aciidente grave de circulatie etc.
Nu considerati ca politistii astia au comis un abuz? oprindu-l pe pusti fara motiv (sau cel putin motivul a ramas nespecificat de catre oamenii legii), cerandu-i buletinul, ducandu-l la sectie etc. Dupa cum vad eu, l-au cam hartuit... In SUA exista un 'standard' aplicat de politisti numit probabil cause, adica politistii nu te pot opri decat daca au o 'cauza probabila' pentru a te perchezitiona, aresta, etc.
http://en.wikipedia.org/wiki/Probable_cause
al IV lea amendament protejeaza cetatenii americani impotriva unor astfel de abuzuri. nu pot gasi textul in limba romana, dar in engleza, al IV lea amendament zice: "The right of the people to be secure in their persons, houses, papers, and effects, against unreasonable searches and seizures, shall not be violated, and no Warrants shall issue, but upon probable cause, supported by Oath or affirmation, and particularly describing the place to be searched, and the persons or things to be seized."
Oare avem ceva asemanator in Romania? Politistii te pot opri cand vor ei? Se stie ca politistii romani comit abuzuri peste abuzuri, dar pe hartie macar exista ceva?
Nu se poate spune ca au comis un abuz, vezi raspunsul dat lui Jason80. Trebuie sa ai in vedere si faptul ca fiecare cetatean roman, de peste 14 ani, este obligat sa aiba asupra lui actul de identitate si sa-l prezinte la cererea politistului.
Si in Romania sunt prevederi constitutionale care apara cetatenii de abuzuri, in special cele de la art.23, 26 si 27 din Constitutia republicata in 2003. De asemenea exista prevederi in acest sens si in Legea politiei si Legea privind statutul politistului.
Nu este bine sa facem generalizari, nu toti politistii comit abuzuri si cred ca sunt o minoritate cei care o fac. Am aparoape 65 de ani si nu imi amintesc sa fi fost legitimat pe strada de politie. Numai bine!
Multumesc pentru raspuns. Tind si eu sa generalizez. eu locuiesc in maramures, unde sentimentul general e unul negativ fata de politisti; sunt vazuti ori ca niste corupti, ori ca niste inepti; in special politia comunitara
Totusi mi se pare absurd ca politia sa te ia de pe strada sa te duca sa iti ia amprente si sa iti faca poze de parca ai fi cel mai mare infractor! pai frate asta inseamna ca nici pana la magazin nu pot sa ma duc? trebuie sa am mereu buletinu la mine? si daca nu il am la mine poti sa ma verifici si prin statie nu trebuie sa ma duci la sectie...dar atata timp cat traim in Romania orice e posibil!