| Lobintmarian96 a întrebat:

Am si eu o speta si nu pot sa o rezolv

X, cercetat penal pentru savasirea infractiunii de furt, se afla in arest preventiv de 11 luni. La data de 30 noiembrie 2019 adreseaza presedintelui Romaniei o cerere de gratiere, motivand faptul ca este la prima abatere, are in intretinere 3 copii, iar sotia sa a ramas fara loc de munca. O cerere identica este formulata si de sotia lui. Dupa 30 de zile de la inregistrarea cererii, X ataca in fata instantei refuzul Presedintelui de a ii acorda gratierea.

Ce ar trebui sa decida instanta? In ce conditii se acorda gratierea? Cine poate formula cerere de gratiere?

Dau funda

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand gratierea poate interveni doar dupa condamnarea definitiva si inlatura executarea pedepsei, asa ca nu poate fi gratiat in timpul urmaririi penale.
In al doilea rand Presedintele nu este obligat sa acorde gratierea, aceasta este in totul la latitudinea lui.
Fata de acestea nu rezolva nimic daca il da in judecata pe Presedinte pentru ca nu i-a acordat gratierea, cererea o sa-i fie respinsa ca prematura si apoi, chiar dupa condamnare, ca inadmisibila.

| sierra1 a răspuns:

N-ai ce ataca refuzul grațierii, o accepti și taci chitic, punct

| johnnny123 a răspuns:

Presedintele nu are absolut nici o obligatie sa acorde gratieri. Este complet absurd sa ataci in instanta refuzul presedintelui de a face ce vrei tu sa faca, si nici o instanta nu-ti va da dreptate.