anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am trait vremuri infecte...
La scoala generala si la liceu aveam uniforma, faceam munca patriotica...
Am facut armata obligatoriu, 1an si 8 luni la canalul Dunare-Marea Neagra. Solda era de citeva zeci de lei dar noi aveam 1300 lei salariu ( ca militar in termen ) + ca faceam spagi de peste 10000 lei! pe luna! ( un salariu bun era atunci pe la 25oolei ) In timpul armatei ne dadeau timpitii aia sa mincam pulpe de curcan, de ne saturasem. Groaznic!
Am venit din armata cu o poala de bani. In citeva luni mi-am luat casa si mi-am aranjat-o cu tot ce era necesar + masina. Nasol!
M-am dus apoi la facultate moca! Nu mi-au cerut bani, nu trebuia sa platesc, mai mult in timpul ala cistigam bani. Ingrozitor!
La putin peste 20 de ani aveam tot ce era posibil si necesar ...Plictisitor.
...
La 20 de ani de la " revolutie "...
Scoala generala este loc de etalat tinute le si telefoanele mobile ale pustilor de 7-10 ani, liceul loc de desfriu, droguri si sex iar care este mai prost, invata. Benga!
Armata nu se mai face, caci ce rost avea sa te calesti ca barbat, sa inveti sa te descurci, sa inveti ce este aia viata... Acum pustii se calesc cu " ierburi " bautura ...Marfa!
Daca vrei casa sau masina trebuie sa faci credite, sa traiesti la intensitate maxima, cu nodul in git, daca miine mai ai bani de rate, si sa fi dator peste 20 de ani. Cool!
Facultatile se fac pe bani, nu trebuie decit sa te sponsorizeze cineva. Bestial.
Ei...viata asta agitata, plina de neprevazut si suspans, senzatii tari, acum combinata cu criza mondiala si fundatura in care a intrat tara asta, nu este SUPERBA?
Spuneti voi, nu traim vremuri SUPERBE?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Interesant cum, vorbind despre acea perioada, te referi in mod strict la persoana ta si, trecand la zilele noastre, ajungi sa vorbesti la modul general.
Care e treaba, tovarase? Nu ti se mai invart mecanismele si esti frustrat? Ai fost la canal fiindca esti canalie, deci ti s-a potrivit ca o manusa, poate d-aia ti-a mers si asa bine. Hai, pa!

31 răspunsuri:
| ancutsa410 a răspuns:

Asta e tare laughingai dreptate e sooooooooooooperb (ca dracu)laughing

| Mefisto23 a răspuns:

Sunt perfect de acord cu tine, se pare ca am fost colegi de generatie. E ingrozitor, eu am un copil de 2 luni si ma gandesc oare ce fel de vremuri vor mai fi peste vreo 6-7 ani cand o sa il dau la scoala. Nu mai exista nicio notiune a valorii, toate sunt alandala. Si eu am facut armata - cu mana pe inima spun acum ca m-a schimbat ca om, desi a fost groaznica. Am facut facultate de 5 ani, am avut bursa an de an pentru ca nu aveam parinti bogati.Si astazi cand vad ca se face facultatea on-line sau prin posta. ma ingrozesc. Iar oamenii astia sug din tara ca niste capuse. Traim vremuri "superbe".

| Fredie a răspuns:

Salutare. Mai nu stiu ce sa zic. E super interesant cum de zici tu aici, ca ai fi castigat atata banet, facand armata la canal. Poti detalia un pic? Ce faceai, contrabanda cu ceva, pentru ca legal nu se putea face nada, ba mai veneai si praf de pe acolo, de infundai spitalele, pe urmatorii 5 ani. Aparent tu ai fost o persoana perfect adaptata acelor vremuri si iti inteleg in acest caz nostalgia. Oricum eu cred ca cei care erau descurcareti atunci sunt aceeasi cu cei care se invart foarte bine si astazi. Stim cu totii sper ca securistii, nomenclaturistii de ieri si mai ales copiii lor, sunt parlamentarii, bisnitarii, oamenii de afaceri de azi.Asadar postarea ta e asa probabil o ironie pentru naivii ce au murit in decembrie 89, care au crezut intr adevar ca o revolutie va schimba ceva. Iti dau dreptate: nu s a schimbat nimic sau mai corect spus s au schimbat mult mai multe in rau decat in bine!

| thealchemist a răspuns:

Cum faceai tu la canal 10000/luna?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@Fredie / Nu faceam contrabanda. m-am ferit de asemenea chestii.
Eu ma ocupam cu centralizarea lucrarilor executate in fiecare zi. Dimineata primeam pontajele, le centralizam si le dadeam la unitate. Banii multi veneau de la cei care nu lucrau suficient si doreau curse mai multe. La cit cistigau soferii civili, preferau sa vinda motorina si sa-si protejeze masinile, normal, contra banu' la baiatu! Normal ca totul se facea cu -cap-, la cantitatea umflata, carata, trebuia sa umflu si excavarile pentru a corespunde ...se facea, sa zic, organizata treaba asta.
Cind se faceau masuratorile topometrice lunare, logic ca apareau diferente uriase dar nimeni nu comenta nimic.
...si mai erau destule surse de bani...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Deci tocmai ai marturisit ca primeai spaga sa inchizi ochii pentru ilegalitatile care se comiteau.

mira
| mira a răspuns:

Esti cinic.

| 44-mytel a răspuns:

Sunt din aceeasi generatie si ai dreptate, dar tinerii de astazi cred asa ceva?
Suntem "nostalgici" pentru ca avem dupa ce sa fim.
TIMPUL, ne va da dreptate.

| Mihai300_6475 a răspuns:

Ma, tu ori esti Mircea Badea?laughing
Te respect pentru adevarul ce il zici, am 17 ani si ma indrept catre nimic.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Exact la fel cum te "descurcai" tu atunci, asa se "descurca" si unii de astazi, cum ai facut avere atunci, asa fac si unii astazi, asa ca nimic nou sub soare.
Si atunci, ca si acum, se putea si se poate trai si din munca cinstita, e drept ca nu se faceau/fac banii asa usor.
Cat despre copii, cum ii cresti, asa ii ai, nu toti se incadreaza in tabloul(altfel foarte viu si de plans) facut de tine.
E adevarat ca, in prezent, traim zile grele, dar sa nu uitam ca schimbarea regimului ne-a adus si lucruri bune, una fiind tocmai ceea ce facem noi aici si acestea iti dau oarecari satisfactii, nu esti de acord?
Sa speram si in vremuri cu adevarat superbe si s-auzim numai de bine!

| Hombre a răspuns:

La vremuri noi hoti noi.

| candycarrie a răspuns:

CATA ironieeeeee :O rolling on the floor) ai dreptate.

| Flav a răspuns:

Tu esti cel care-mi vorbea de moralitate? Ce ti-as da eu o palma morala acum, dar nici atat nu meriti!
HEIL HITLER!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Candycarrie, ce rimeaza cu ''ironie''
si ti se potriveste tie?

| Liviu a răspuns:

Miar fii placut sa prind vremurile ca voi insa eu dabi am ajuns sa fiu major de curand...
As fii dorit sa fac si eu armata insa asta e'
Ma multumesc cu ce am
Orcum n-am ce spune acum parca traim in Jungla
Asta e cine stie ce vremuri naspa o sa mai vina'

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@GenOm /Da, incep cu mine dar apoi vorbesc la modul general. Are o logica pe care o veti afla diseara!
Trebuia sa fi facut armata la regimentul de garda din Bucuresti dar m-am certat cu seful centrului militar si cum mai aveam si rude in strainatate, am ajuns la canal. E simplu si tipic pentru vremurile respective.
@Bro/ asa functiona treaba atunci. Curios dar cu spaga mea si a a altora si indiferent ce se mai facea negativ, CE-AM CONSTRUIT noi exista si va dainui.
@/Mihai300/ Mircea Badea este tizul meu...
@/Flav /Da, eu vorbesc de moralitate. Atunci era un sistem care functiona cum am spus eu mai sus. Acum cind libertatea este maxima trebuie ca fiecare sa se controleze pentru a nu depasi limitele.
@ioandelasal / NOI atunci nu faceam avere. Faceam bani pentru a trai bine. Nu ne laudam cu ce aveam, nu ne faceam palate, nu aveam masini de fite. Atunci banii ii faceai pentru a trai fara griji majore, azi lumea ii face pentru " a se da " mari. Atunci banii nu ne timpeau de cap, nu ne schimbau, acum daca ii pun cuiva 1000E in mina, turbeaza, devine de nerecunoscut.
Si inca ceva -GenOm-. Nu vorbim de" mecanisme "ce se invirt sau nu.
Foarte interesant este ca va legati, si era de asteptat, de cum se traia si sansa de a face bani mai usor. A fost o conjunctura fericita pentru mine sa ajung acolo, in locul acela si sa am drept sef un colonel UNGUR, un om deosebit. Chiar si pentru faptul ca ma lasa sa " invirt " socotelile...
Colegi, aceea a fost armata si sa nu credeti ca ce-am realizat dupa, a fost numai din banii strinsi. Nu. A contat si familia dar a contat ca aveam un loc de munca platit bine, a contat ca eram linistit, a contat ca societatea, asa cum era ea, iti oferea posibilitatea sa traiesti bine.
De ce singura problema a unora este sa se lege de banii de atunci? simt frustrarea? Simt frustrarea de a nu putea avea o casa, o familie? Simt frustrarea ca sint cocosati de credite? Simt frustrarea ca "miine " nu inseamna nimic, miine nu este viitorul ci poate finalul?
Asta este, toata aceasta frustrare a lor se simte in marea majoritate a celor ce azi se lupta sa-si gaseasca un loc in lumea asta, se simte in atitudinea celor de pe strada, in mersul societatii.
Generatiile ce azi se lupta pentru viitor, ( care? ) se simt frustrate cind citesc cum se traia atunci dar culmea, unii reprezentati ai acestor vremuri, tineri, spun ca traim vremuri SUPERBE.
Poate nu inteleg eu termenul dar...( continuarea diseara )

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Se pare ca regreti intens vremurile alea si, mai ales, regimul.
Sa stii ca si eu am trait aproape 30 de ani in regim comunist, dar mai am si acum cosmaruri in care culeg porumb, in noiembrie, pe o lapovita care-ti intra si-n suflet.
In facultate, am avut bursa, dar tot imi mai trimiteau parintii ceva bani, pentru ca, de muncit, nu prea aveai cand (daca faceai facultatea la zi), pentru ca erau cursuri de dimineata pana pe la 6 dupa-amiaza, cu o pauza de o ora-doua, la pranz.
Iar copilul, cum spune cineva mai sus, cum il cresti asa il ai. Uite ca al meu, desi e nascut in '89, nu se drogheaza, nu etaleaza fite si telefoane de 1000 de euro, invata, munceste...
Dar, din pacate, eu am fost educata sa ma multumesc cu ce se poate obtine muncind cinstit.
Cred ca acei tineri de dupa Revolutie despre care vorbesti tu cu atata dispret, sunt copii cu parinti ca tine, care au furat la greu inainte, deci au antrenament si acum. Chestie de educatie si de bun-simt.

| Fredie a răspuns:

Salut. Da, cred ca Ardnaxur a punctat destul de bine. Daca am judeca la rece, fara nici un fel de subiectivism si patimi personale, cred ca putem fi cu totii de acord ca in tara noastra cel putin, in ambele regimuri au fost unele aspecte pozitive si foarte multe profund negative. Stiu si eu de la parinti, bunici, foarte multe lucruri despre comunism. Au fost diferente majore intre anii 60-70 si cei dupa 80. Chestiile benefice erau urmatoarele: existau locuri de munca, pentru mai toti oamenii cinstiti, care aveau desigur chef sa munceasca; aveai o anumita siguranta a zilei de maine, in sensul ca nu se stia de conceptul de inflatie, faliment bancar, FNI, alte tepe capitaliste, samd. O alta parte benefica era si faptul ca daca erai o persoana "cuminte", care statea in bancuta ei si nu avea nici o problema cu regimul, te simteai din punct de vedere civic, mult mai protejata. Nu existau atataia aurolaci, hoti, criminali, etc pentru ca pe linga rolul politic avut de militie si secu, acestia aveau si grija sa nu existe pe strazi, astfel de "elemente perturbatoare". Oricine isi permitea atunci sa si faca concediile la mare si la munte, etc.
In afara acestor lucruri benefice, au existat insa enorm de multe lucruri groaznice: sute sau mii de femei care au murit pentru ca nu existau metode de contraceptie cu adevarat bune, iar avortul era ilegal; multi au ajuns strict prin pupincurism si turnatorie sa ocupe functii importante in sistemul politico economic al acelor vremuri; nu se incuraja in nici un fel performanta sau inteligenta, decat daca erau puse in slujba partidului; degeaba erai tu un inginer foarte bine pregatit si poate cel mai bun pe domeniul tau: daca nu sarutai mana activistului de partid al intreprinderii, nu aveai nici o sansa sa promovezi, etc.
Si in zilele noastre sunt multe lucruri in neregula, unele spuse chiar de tine, MG. Nu este normal ca orice analfabet sa aiba o diploma de facultate, doar pentru ca e copilul unor bisnitari care i au dat bani sa si cumpere diploma. Nu e normal ca toti agramatii sa fie vedete la tv si ce e mai grav sa aiba o influenta asa de mare asupra generatiilor tinere. Sunt multe alte chestii complet pe dos in societatea noastra.
Ideea este insa aceasta: in teorie cel putin, democratia ofera sanse de afirmare, celor care sunt inteligenti, harnici, ce au idei bune si reusesc sa le puna in practica, adica altfel spus este incurajata performanta si progresul; ca oamenii au acest talent deosebit sa denatureze mai toate calitatile unui sistem si sa l corupa, sa l faca urat, murdar, este o alta discutie. Din acest punct de vedere cred ca noi romanii suntem super talentati, in a face iata ca democratia sa para poate pentru generatiile tinere, un regim mai rau decat a fost comunismul. Bye.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

MG, de fapt ce s-a construit acolo si va dainui, se datoreaza detinutilor politici. Ei sint cei care au construit canalul. Tu si cei ca tine n-ati contribuit cu nimic. Erati ocupati... o parte cu comiterea infractiunilor si cealalta parte cu luarea spagii ca sa inchideti ochii la ilegalitatile pe care le comiteau cei dintii.
Cit priveste regimentul de garda, din moment ce spui ca aveai rude in strainatate trebuie sa te dezamagesc. Nu ai fost trimis la canal pentru ca te-ai certat cu seful ci din cauza rudelor plecate.
Iar faza cu neetalarea bunastarii, pai nu avea nimeni tupeul sa-si arate averea pentru ca exista legea ilicitului si ai fi fost arestat pentru ca nu-ti puteai justifica banii din care ti-ai construit vila sau cumparat masina de fite. Deci sa fim seriosi, nu bunul-simt ii impiedica pe cei cu bani sa se afiseze ci teama de repercursiuni. Tupeu sa se afiseze aveau doar cei situati in virful piramidei sau cei protejati de oameni din virful piramidei.
Cit priveste celelalte aspecte, au punctat bine ceilalti, inclusiv Andraxur si Fredie.

regis
| regis a răspuns:

Am trait si eu vremuri la fel de infecte, as putea adauga multe exemple similare.
Dar nu pot sa trec cu vederea nici faptul ca tineam o banana verde invelita in ziar asteptand ziua in care se va coace pentru a o manca pe din doua cu fratele meu, nici faptul ca parintii mei stateau cu noaptea in cap la coada pentru 2 sticle de lapte, ca sa nu mai vorbesc ca in domeniu culinar nu pofteam la te miri ce specialitati, ci la o banala felie de paine cu unt...
Asadar, imi pare rau pentru copiii mei ca nu se mai organizeaza meciuri de fotbal "tinerii cu batranii" (copii contra parinti), ca ratele si vanatorii, scunsa, baba oarba, pac-pac, diverse matze, flori-fete-filme-sau-baieti, capra, lapte gros samd au fost inlocuite de counter strike sau fifa in retea, ca viitorul lor depinde de sumele pe care eu le voi putea investi in cumpararea de diplome si locuri de munca, ca s-ar putea sa ma vanda intr-o zi pentru o doza injectabila sau ca ma va uri profund pentru ca nu i-am cumparat ultimul model de Nokia. Dar in acelasi timp ma cuprinde un sentiment de bucurie ciudata atunci cand se enerveaza ca a cazut curentul pentru cinci minute exact in mijlocul desenului animat preferat (pe care oricum il are si pe DVD) sau cand cea mai mare tragedie din lume este decizia operatorului de cablu de a scoate din grila unul din canalele pentru copii. Si ma distrez si cand imi amintesc cat de suparat am fost cand s-a luat pentru o zi apa rece din cauza unor lucrari, sau cand intr-o alta zi am ramas fara apa calda, din cauza unei defectiuni la termoteca. Si ma bucur pentru ei ca isi pot regla temperatura in camera (chiar daca o fac pe banii mei), nefiind nevoiti sa isi incalzeasca patul cu sticle de apa si putand folosi aceleasi pijamale si aceeasi lenjerie de pat, indiferent de anotimp.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Parereri si parereri dar nu voi comenta decit raspunsul lui ardnaxur1961.
Ce faceam eu in armata era sport national si TOATA lumea proceda asa, fiecare pe unde putea si cum putea. Nu negati ca asa s-a trait!
Despre copii, al meu este nascut in 90. Ca fapt divers, in liceu cred ca a avut numai 4 absente si acum a terminat primul an de facultate cu note de peste 8. Nu fumeaza, nu se drogheza, nu are anturaj de acesta gen, nu merge in cluburi... Nu credeti ca a contat educatia ( sau si educatia ) primita acasa?
Parereri de rau? da! Tinjesc dupa linistea pe care o aveam atunci, in rest, nu vad nicaieri un cistig in aceasta democratie.
Ce prezinta unul si altul drept cistiguri, plusuri, sint lucruri minore fara importanta.
Daca tot am trecut prin diverse din care cine a vrut sa inteleaga cum s-a trait intr-o perioada, a inteles, cine a vrut sa creada ca acesta este un mod de viata curent, asta a crezut, s-a mai gasit cineva sa se dea drept " taica stareta " omul muncitor ...nu conteaza.
Eu vreau un raspuns. Traim sau nu vremuri superbe?

| marrr a răspuns:

Imi place repetitia de cuvinte de la sfarsitul fiecarui paragrafhappy. Faci ca toata aceasta "poveste" sa fie mai realista si ne face sa ne gandim la ce era candva si la ce "este" acum. Sunt total de acord cu tine; cred insa ca mergand incet incet in viitor, in loc sa perseveram, noi ne tragem in jos si ne bazam pe ce vom avea candva, nu pe ce avem deja. As vrea sa se discute mai mult pe acest subiect pentru ca mi se pare foarte, foarte interesant. In loc sa evoluam, am facut exact pe dos si uite unde am ajuns:. in criza financiara, cu un guvern care sta sa "cada" si toate astea din vina cui?
Nu inteleg nici acum de ce trebuie sa fim intr-o permanenta miscare, in graba si in suspans, in loc sa ne linistim si sa admiram fiecare detaliu ce ne inconjoara. poate ca nu mai avem CE sa privim detaliat.
Nu am trait pe acele vremuri pe care le descrii, dar sunt sigura ca mi-ar placea sa le fi trait si pe acelea in ziua de azihappy. Sper ca intr-o zi vom realiza toti ce e important in viata si vom face lucruri marete ca sa traim intr-o lume mai buna.
Pana atunci, le urez multa sanatate, fericire, celor ca tinehappy

| Kate21 a răspuns:

Esti tare

| candycarrie a răspuns:

Ok GenOm.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Domnule tin sa-ti spun ca pentru "curve"vremurile trecute erau mai superbe pentru ca nu trebuiau sa mai faca nimic decit "cica"sa studieze.Hai sa fim seriosi. O tara destul de mica avea nevoie de un nr mai mare sau cel putin egal de studiosi fata de muncitori si aici revenim iar la celebrul proverb "Doi cu sapa, cinci cu mapa". Las-o dracului de treaba daca mata le spui vremuri superbe.Eu am nepoti care si invata si lucreaza la greu ca trebuie sa-si plateasca studiile si astea pentru ca taica-su le-a spus;-Vrei sa studiezi? E optiunea ta dar va trebui sa-ti platesti studiile pentru ca eu nu ti le platesc sau mai bine inveti atit de bine sa ti se ofere bursa.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Domnule anonim, ce spuneti dvs este o realitate, dar o realitate a acestor vremuri. Din fericire, atunci, invatamintul era gratuit si, atentie, era invatamint, nu fabrica de diplome.
Despre " curve " ...nu aveti dreptate, fiecare avea propriul sau sistem de aparare fata de sistem, propriul sistem de supravietuire. si eu zic ca asta se poate numi adaptare.
Revin la subiect si inchei.
Spuneam ca traim vremuri superbe...
Aici pe acest site, am gasit aceasta " formulare " si am ramas socat. Tara se duce de ripa, posibilitati de redresare nu exista, toti peste tot vorbesc numai de dezastrul Basescu -Boc si o anumita persoana vorbeste de vremurile superbe pe care le traim. Culmea, cineva i-a ripostat si a primit stupid (!) iar persoana cu " superb " inteligent si folositor! Intelegeti ceva? Poate nu, dar acea persoana indiferent ce timpenii scrie, primeste numai asemenea voturi. Am raportat de citeva ori ca se voteaza de pe alte conturi, reactia moderatorilor, scrisa si comunicata, nu a venit, dar mi-a fost comunicat ca eu sint agresiv. Am cerut dovada si normal, n-a venit.
Ramin la parerea ca acea persoana este probabil " iubita " de moderatori sau poate " este sub acoperire " caci nu se explica ce se intimpla.
Mai mult, dupa raportarile mele succesive, aproape toate raspunsurile mele, corecte si fara posibilitati de interpretare, au fost votate cu stupid si nefolositor. Sistematic.
In conditiile acestea, daca acest regim nenorocit care a distrus tara si a adus-o in pragul revoltei, acest regim care calca in picioare legi si drepturi fundamentale, a ajuns sa-si manifeste interesele si pe un forum cu ajutorul interesat sau al pupincuristilor, am hotarit sa ma retrag. Am cerut in scris si astept stergerea contului, eu nu pot sa fiu partas la pupincurism. Daca acestea sint vremurile superbe, cum spunea userul Arthur ...va las cu bine.

| Arthur a răspuns:

Bănuiesc că ţineai neapărat să-ţi răspund, şi pentru că mi-ai pomenit numele şi pentru faptul că mi-ai îndesat o gaşcă de stupizi în loc de: La revedere!
M-am obisnuit cu ''plecările'' tale, parcă ai mai plecat odată, aşa că nu cred în cuvântul şi ONOAREA ta.
Eşti foarte curajos când mă ataci cu postări anonime, ca un bărbat adevarat (acum ce e drept sunt în dilemă când am citit răspunsul tău legat de lenjeria intimă a femeilor ).
Pe lângă faptul că faci acuzaţii nefondate, foloseşti un limbaj pe care nu vreau să-l categorisesc, eşti foarte agresiv în susţinerea ideilor tale, iar ceea ce spui tu vrei să fie adevăr absolut îmbrăţişat de toată lumea, fără urmă de reţinere. La vârsta pe care o ai reţinerea şi bunul simţ ar trebui să-ţi fie literă de lege.
Cei care nu sunt de acord cu părerile tale, devin automat duşmani (de clasă, cum ar zice prietenii tăi comunişti ) pe care îi urmareşti non stop, iar dacă aceştia sunt reţinuti, îi provoci tu de fiecare dată.
Epoca pe care tu o preamăreşti era numită '' epoca lichelelor'', de către unii scriitori precum Gabriel Liiceanu. Perioada comunistă a distrus tot ce a fost mai bun în această ţară. Acei şoferi pe care îi jecmăneai tu cu nesimţire, lucrau în condiţii crunte, mulţi plătind cu viaţa activitatea la canal. Cărau pământ pentru taluzare cu portiera scoasă, pentru a putea sări dacă începea malul să se prăbuşească. Sau întâmplat şi astfel de lucruri ''minore'' pentru care lucrul nu se oprea, iar pământul se căra mai departe peste maşina celui căzut. Condiţiile erau groaznice, regimul acelor civili fiind militarizat (erau concentraţi ) erau smulşi de lângă familiile lor şi duşi la sute de kilometrii în acel ocean de praf, arşiţă, ger sau noroi, după caz. Nu aveai cum să te împotriveşti, să refuzi, pentru că te aştepta puşcăria pentru nerespectarea ordinului. Acei şoferi, mai tot timpul flămânzi, nici măcar nu aveau de unde să-şi cumpere ceva de mâncare înafara cantinei muncitoreşti, pentru că totul era pe raţie. Societatea comunistă încuraja acei descurcareţi, care făceau parte din cei cinci cu mapa, sau din cei care spuneau că cine-i harnic şi munceste, ori e prost, ori nu gândeşte. Pentru restul prostimii se mai găsea din când în când de vânzare gheare de pui şi picioare de porc, apă minerală şi oţet. Cu asta te întâmpina glorioasa epocă de aur! Şcoala întradevăr era gratuită, dar la cel mai mic semn de exigenţă din partea profesorilor, aceştia erau atenţionaţi de partid în aşa fel încât la ore, exasperaţi de cei care trebuiau să termine liceul, fară să ştie tabla înmulţirii macar, le spuneau acestora : Dormi ţărane, dormi în pace, ţara muncitor te face! Nu mai vorbesc de faptul că dacă erai prins cu cinci dolari în buzunar, te bătea şi miliţia şi securitatea şi apoi erai aruncat în puşcărie. Puşcărie nu făceau cei care furau cu camionul, ci fraierii care erau prinşi cu o geantă de porumb, să zicem. Şmecherii de genul tău se aprovizionau din magazinele cu circuit închis ale partidului, sau pe la intrarea din spate ale magazinelor alimentare. Oamenii cinstiţi nici nu puteau visa la ceea ce te lauzi tu. Nişte vecini de-ai mei contabili de profesie, mi-au mărturisit că au mâncat o viaţă cornuri şi iaurt, şi s-au abţinut de la toate pentru a putea strânge banii necesari cumpărării unui apartament. Şmecherii de genul tau pentru a fi privilegiaţi mergeau periodic la securitate unde turnau de la părinţi la prieteni, pe toată lumea.
Sunt atâtea de spus, dar mă abţin. Cred că toţi colegii de pe TPU şi-au făcut o părere despre moralitatea ta, despre felul tău de a gândi şi de a fi.
Ţi-am mai urat şi rândul trecut drum bun, dar acum mă abţin să o mai fac, pentru că ştiu că nu te vei ţine de cuvânt, ca si până acum.
Nu ştiu cine a spus că sunt vremuri superbe, dar prefer aceste vremuri timpurilor celor pe care le preaslăveşti tu. Numai pentru ce am scris aici, pe timpul lui Ceauşescu dispăream fără urmă, sau suportam un tratament gratis la clinicile celor veseli de unde aş fi ieşit la fel de vesel, pentru tot restul vieţii.
Dacă nu eşti în temă, acel regim nenorocit de care pomeneşti că a distrus ţara şi a vândut-o, este în bună parte continuarea aceluiaşi regim care a fost înainte de 89.
Nu ţineam neapărat să-ţi răspund, dar pentru că eşti o fantomă comunistă pe care aş fi dorit să o ştiu uitată undeva în acei ani ai epocii de aur, ţi-am făcut pe plac. Acum poţi pleca în linişte.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

N-am citit decit un singur lucru arturica, " agresivitate. Se pare ca si tu si moderatorii, mai precis raluca, ati consumat aceiasi apa...
Am cerut de n-spe ori sa vad si eu ce inseamna agresivitate. Probabil asa se traduce lipsa de idei ale voastre.
Da, asa cum am spus eu, astept stergerea contului si pina atunci ma distrez cititind ineptiile...
Ce te mira ca pot da sfaturi in multe domenii. Am trait o epoca in care ne dezvoltam invatind tot felul de meserii, pentru practicat sau ca distractie, nu traiam ca tinerii din ziua de azi, babalai cu ciunga-n freza!
Asa se face ca ma pricep si la croitorie si daca citeai postarile mele, vedeai ca " ma oferisem " sa vind o masina de cusut.
Deci punct.
Traiti voi vremuri superbe, pupati in dos puterea, nici nu-mi pasa ca veti ajunge de plins. Viitorul pentru voi este negru.

| Marcian a răspuns:

Lumea se degradeaza din ce in ce mai mult mai ales social si moral, peste tot. Vorbesc serios cand spun ca ma gandesc ca o sa asist la apocalipsa. Daca nu cea din Biblie atunci din cauza razboaielor, incalzirii globale sau asteroizilor.
Partea cea mai serioasa este ca gandul la disparitia omenirii nu ma intristeaza asa de tare.