| Alyn1998 a întrebat:

Am un SRL de servicii foto-video si un client trebuie sa imi dea de 1 an 2000 de euro. Ii tot sun si se scuza si se amana. As vrea sa ii dau in judecata dar nu stiu ce implica lucrul asta. Am inteles ca o sa ma coste si pe mine destul de mult. Si am mai inteles ca exista riscul ca, daca firma respectiva poate sa lungeasca procesul, se poate lungi pana eu raman fara bani sa il continui, sau ceva de genul. Stiu ca persoana care pierde procesul acopera toate costurile. Dar totusi, exista riscul sa nu pot continua? Sau cum functioneaza?
Ce costuri aproximative ar implica asta? Cat dureaza?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cea mai simpla, rapida si ieftina este procedura ordonantei de plata, conform art. 1014 si urmatoarele din Codul de procedura civila, daca sunt indeplinite conditiile prevazute. Costul (somatia de plata si taxa judiciara de timbru), fara avocat, este de cca 300 de lei.
Daca nu sunt indeplinite conditiile ordonantei de plata atunci taxa judiciara de timbru este de cca 600 lei, tot fara avocat.
Daca o sa castigi procesul paratul va fi obligat la plata sumei respective si la toate cheltuielile de judecata, inclusiv la plata onorariului avocatial, daca angajezi un avocat.
In cazul ordonantei de plata durata procesului poate fi de cca 3 luni, in cazul unui proces normal de cca 6 luni sau chiar mai mult.

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca ai acte doveditoare si indeplinesti conditiile, poti inainta prin judecatorie o actiune rapida, gen ordonanta de urgenta (Somatie de plata - https://www.avocatoo.ro/......a-de-plata ).

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Este proces civil. Durează cât vor mușchii lui. Nu merită.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ei prostii. Tu il dai in judecata, cistigi, apoi ala plateste si datoria si cheltuielile de judecata.

| siriusblack98 a răspuns:

Întreabă un avocat, nu pe noi. Nici măcar nu ai dat toate detaliile procesului în care a avut loc schimbul de servicii al cărui rezultat s-a materializat sub forma unei daune de 2k euro. Ai facturi/ bonuri fiscale, tot legal pe baza acelei "tranzacții" cu respectivul? Și cum ai acceptat să nu îți dea banii pe loc? Numai pe baza acestui lucru tu din start pierzi. Știi că nu este voie să dai pe "datorie"? Se încadrează la cămătărie.

| Zuzu1991 a răspuns:

Poti sa ceri si cheltuieli de judecata, asa ca oricat te-ar costa, la sfarsit iti recuperezi banii, si de castig, castigi sigur daca ai dreptate
DAR
1. iti trebuie avocat bun, ca sunt multi care isi iau banii degeaba
2. in pandemia asta o sa se lungeasca, cat o zi de post

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fa reclamatie mai intai sa il sperie politia

| NunuNini a răspuns:

Clientul este tot o firma?
Mai bine consulti un avocat. Caci asa cum am auzit un avocat spunand, zgarcindu-te sa platesti un avocat, poti pierde mai mult. Eu am platit unul numai pentru un sfat (nu proces) si crede-ma ca am castigat enorm urmandu-i sfatul. A meritat.

| gigite a răspuns:

E o persoana fizica sau juridica-srl?

| costicj a răspuns:

Cel mai bine discuți cu un avocat, o simplă consultanță din partea lui va însemna mult mai mult decât ce știm noi.