Conform OUG nr. 55 din 30 aprilie 2002, republicată in 2014,
privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, citez:
"Art.1.În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
ART.2.(1) Prin câini agresivi se înţelege:
a) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop."
"ART. 6.(1) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
(2) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
(3) Staţionarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor prevăzute la alin. (2) este interzisă.
(4) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă."
Incalcarea prevederilor art.6 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Nu stiu daca ciobanescu german intra in categoria cainilor agresivi care necesita botnita. Cu rottweiler sigur nu e voie fara botnita... teoretic
Daca esti absolut sigur ca nu are "iesiri" neasteptate da, dar nu cred ca e bun raspunsul si pentru rottweiler pentru ca di cate stiu sunt ff agresivi
E obligatoriu cu botniță și lesă, dacă te vede poliția îți poate cere actele câinelui și îți dă și amendă că nu respecți legea. Ți-am recomanda botniță și lesă.
E obligatoriu cu botniță și lesă, dacă te vede poliția îți poate cere actele câinelui și îți dă și amendă că nu respecți legea. Ți-aș recomanda botniță și lesă.
istvananonimuu întreabă:
Vali100 întreabă:
Alice1719 întreabă:
Lacatusw2005 întreabă: