| master77 a întrebat:

Am vazut legea asta din 2013:

Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate."

Daca ai inchiriat bicicleta si nu ai cum sa ai buletinul la tine primesti amenda?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este o lege din 2013 ci este vorba de HG nr.480/2013, prin care a fost modificat si completat Regulamentul de aplicare a Codului rutier.
Actul de identitate trebuie sa-l ai asupra ta, nici o persoana sau firma, cu exceptia organelor abilitate, n-au voie sa retina CI, BI sau pasaportul.
Si daca nu ai actul de identitate asupra ta, in circulatia pe drumurile publice, poti fi amendat, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 101. (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
8. nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor;"
Amenda este de la 6 la 8 puncte-amenda, in prezent de la 630 lei la 840 lei.

| Evolution a răspuns:

Eu am facut ciclism si niciodata nu am avut buletinul laughing m'a oprit odata politia, mi-a zis sa nu o mai iau pe'aici si gata. Nu cred ca este in vigoare legea asta

suntserios
| suntserios a răspuns:

Uite eu cand am inchiriat biciclete nu mi a retinut nimeni buletinul, doar l au scanat

| master77 explică (pentru suntserios):

La parcul kiseleff mereu opresc buletinul si ti-l dau cand vii inapoi, de 4 ani iau de acolo ca e gratis si asa cred ca a fost de cand s-a deschis.

| mihai69 a răspuns:

Conform altei legi, nicio altă persoană sau organ de control cu excepția celor legal abilitate (poliție, jandarmi, vameși etc.) nu poate solicita și reține un act de identitate. Dacă l-ai lăsat în altă parte, e problema ta. Oricum, poți fi amendat pentru că nu ai actul de identitate la tine (sau dacă îl ai și refuzi să te legitimezi) chiar dacă nu mergi pe bicicletă, știai?
Pe de altă parte, deși e legal să fii amendat, nu cred că un polițist va face asta dacă ești cooperant și dai datele tale (nume, adresă, CNP etc.) pentru a putea să te verifice în baza de date. Dacă le explici că ai actele reținute temporar, abuziv de către (cine anume), vor înțelege. Eventual, vor putea amenda persoana (fizică sau juridică) ce ți-a reținut actul fără drept. (cf. art. 23 din Legea 105 / 1996).
Vezi și articolele de mai jos, pentru o explicație mai amplă:

http://adevarul.ro/......index.html

https://andreivocila.wordpress.com/......-persoane/

| Anonimuserr a răspuns:

Actul de identitate. Fiecare persoană atât pieton cât și biciclist sau șofer de mașină trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate. Nu este obligat dar este spre binele lui să aibă ori CI sau Pașaport asupra lui.
Mă îndoiesc. Eu nu am auzit de legea astea. Crezi ca majoritatea au buletinul cu ei? Și moșii aceea de la țară sau de prin urașe care cicule? Eu mă îndoiesc.