| Steaua11 a întrebat:

Am vazut persoane care vin din Germania si zic ca mancarea/produsele de baza la noi sunt mai scumpe ca-n Germania. Am calculat un cos de cumparaturi fara tigari, bere si sucuri numai cu paine, oua, mere, cartofi, rosii, piept de pui etc la 30 de euro. Acelasi cos de cumparaturi in Romania e 60 de ron. Nu vad cum in Germania ar umbla cainii cu covrigi in coada la un salar de 1300 de euro, fara mancare asigurata de patron?

26 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Asa, si?

suntserios
| suntserios a răspuns:

E o vrajeala... alimentele in Romania sunt mai ieftine ca in restul Europei... aaa, ca dintr un salariu minim in Germania iti permiti sa cumperi mai mult decat dintr un salariu minim din Ro, asta e alta discutie.

Cei care vin si spun ca alimentele sunt mai ieftine in Germania compara oua de calitate proasta de la Lidl/Aldi sau ce mai au ei ieftin in Germania cu cele premium sau bio din Mega Image de la noi... atunci da, clar e o diferenta.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu îi vezi, că nu locuiești acolo. Dacă rămâi aici, cu coșul de 30 de RON și salar de 1300 de lei, o să vezi că va trebui să mai rozi și un covrig, între două salarii.

| doctorandus a răspuns:

La supermarket in Romania ai pe calitati: calitate germana=scump, calitate romaneasca=ieftin.

| Frank51 a răspuns:

Din experiența mea personală, produsele sunt la același preț. Pe lângă asta, produsele ieftine au calitate mult mai bună decât la noi.

| Eireann a răspuns:

Cei care zic asta cred ca se refera la puterea de cumparare sau de pret raportat la salariu. Sa zicem ca pe luna platesti 200 de euro pe mancare. La un salariu de 2000 de euro asta e numai 10%. Dar la un salariu de 600 de euro 200 deja sunt 1/3 deci 33, 3%. Deci probabil se refera ca desi produsele sunt la aceelasi pret sau mai ieftine Romanii dau o proportie Mai mare din salariu pe lucruri de baza.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Eireann):

"Sa zicem ca pe luna platesti 200 de euro pe mancare. La un salariu de 2000 de euro asta e numai 10%. Dar la un salariu de 600 de euro 200 deja sunt 1/3 deci 33, 3%. "
asta e una dintre greselile cele mai aiurea cand e vorba de salariile din strainezia, TREBUIE sa pui in aceeasi oala TOATE cheltuielile, pentru ca sunt multe, multe, MULTE diferente
1. chiria e cel putin 800eu fata de Romanica unde stau intr-o garsoniera cu 200eu
2. utilitatile sunt diferite, cea mai semnificativa e internetul, care in ro dau 4-5eu pe 100mbps si intr-o tara ca Austria se dau 125eu pe un rahat de 18mbps
in plus, nu stiu in ce tara a vazut el 30eu cosul zilnic si 60 in ro, dar eu am fost in Austria, la Lidl si preturile erau ABSOLUT identice cu ro, doar ca in euroz

| Steaua11 explică (pentru Zuzu1991):

La o prima verificare: cartofi 1, 3 euro; mere 2, 4 euro; piept de pui 7, 10 euro; suc la 4, 5 euro. Asa e, sunt absolut identice

| Eireann a răspuns (pentru Zuzu1991):

S-a vorbit de cosul de cumparaturi, de asta am facut referire la el. Stau in UK, stiu cat e chiria si cat e benzina si cat e internetul. Si banuiesc ca in Romania nu ai salariul din Austria, eu nu l-as avea pe cel din UK.

| dinaprilie a răspuns:

Ce mai inseamna acel "etc". Spre exemplu in Olanda 1 persoana cu aproximativ 50 de euro/saptamana poti manca de la paine, oua, legume, fructe, dulciurci, carne ( fara tigari, alcool, apa-este foarye buna cea de la robinet ). Da, probabil ca trebuie sa mergi in 2 magazine sa mai iei si ceva "la oferta", mai dai si pe la magazinul turcesc unde carnea este mai ieftina. Exista o sumedenie de alimente mai "altfel" pe care le poti "combina" si iti pot asigura aporturile de care are nevoie corpul. Temele de genul asta pot fi filozofie pura despre ce si cum ne place fiecaruia si cum in ce fel ne descurcam vis a vis de alimentatia zilnica. 1300 euro este un salariu dupa ce ti-ai platit chiria+angaralele si asigurarile de sanatate. Daca vreau as putea manca de 500 euro si tot imi mai raman bani.

| Vântulalb a răspuns:

Asa este.
Cunosc familie care merge vara in Germania. Si vin de acolo cu masina plina. Ne-au aratat bonurile si marfa. Exemplu: Ulei floarea soarelui. Gras ca pe vremea comunistilor. Pui foarte putin in tigaie. Il cumpara cu 60 eurocenti. La noi cat este? Si ce calitate? Sau dulceturi. Asa cum facem acasa. Nu mai tin minte pretul, dar tot ieftin. La noi e... apa in care au spalat fructele, cu agenti de ingrosare si "aroma identica de". Citeste bine etichetele.

| Vântulalb a răspuns (pentru Vântulalb):

P. S. Cam la fel si in Italia. Dar nu la toate.

| CIaudiu a răspuns:

Ok, si intrebarea care e?

| darrio2007 a răspuns (pentru CIaudiu):

A ramas in cos. Aia facea toti banii.

| Gligore2000 a răspuns:

Eu trebuie sa ma duc o data pe luna in Italia din cauza jobului si ghici unde imi fac cumparaturile.
Am cumparat coniac Vecchia Romagna 0, 7l eticheta neagra cu 10€. Ulei extravergine Monini cu 3 € /l, cafea boabe Lavazza qualita rossa cu 8€ punga de 1kg, Parmiggiano de la mama lui cu 14€/kg
La noi costa cel putin dublu.
Berea Peroni de 0, 33 cumparata in It are un gust, la noi are gust de ursus si costa dublu. O paine la noi care sa semene la gust cu cea din It costa cel putin la fel.
O cafea la bar costa 1€ si este excelenta, la noi la 8 lei ai o mizerie de cele mai multe ori. La restaurant la pranz am pret fix dar mai multe meniuri la alegere cu garnituri la liber apa si vin din partea casei cafea si desert la 10€, la majoritatea restaurantelor.
Am dus clienti romani acolo si au ramas masca cand su vazut portiile calitatea si servirea. Suntem in urma lor cu cel putin 500 de ani.Am fost si in Germania si intr-adevar unele produse sunt si mai ieftine.

| alina2k18 a răspuns (pentru Gligore2000):

Lavazza e 35-55 ron kg pe eMAGwinking nu ai facut mare afacere ca ai luat-o cu 8euro laughing dar probabil are alt gust aia a ta, nu?
winking
E fita fitelor pentru astia de au baut Tchibo si Jacobs toata viata laughing
Sa-mi aduci si mie Illy sau Julius Meinl cu 8 euro kiluwinking

| Gligore2000 a răspuns (pentru alina2k18):

Ca idee in 92 am fost prima data in It. Stiu mai bine decat multi bagatori de seama evolutia preturilor.
Cand mai ai chef de comentat aiurea cauta pe cineva mai prost decat tine, o sa fie greu de gasit.

| suntserios a răspuns (pentru Gligore2000):

Adica tu compari produsele produse in Italia cu aceleasi produse importate 1000 km si te miri ca sunt mai ieftine la baza unde sunt produse? WTF?

mna, lavazza boabe 1 kg 6 euro in Romania

https://www.caffeebazzar.ro/......g-476.html

| Gligore2000 a răspuns (pentru suntserios):

Transportul costa 10 centi pe kg.
Cu asta ma ocup printre altele.
Lavazza are mai multe sortimente, chiar daca am luat pentru masina de cafea de la munca am luat qualita rossa boabe. Pentru mine iau altceva macinata. Si nu platesc transport.

| alina2k18 a răspuns (pentru suntserios):

Fix acelasi gust, evident vorbind de acelasi brand si acelasi produs facut la acelasi espressor.
Bine cand iesi putin prin afara incepe sa-ti puta totwinking si sa vomiti putin in gurawinking trece cu Emetiral dar stai ca e romanesc si nu e bun laughing

| alina2k18 a răspuns (pentru Gligore2000):

Ma iertati, luati cu lamaie si trecewinking

| Gligore2000 a răspuns (pentru alina2k18):

Nu ma deranjeaza cand mai comenteaza cate un dobitoc care crede ca le stie pe toate.

| existential a răspuns:

N-am umblat prea mult prin strainatate, dar am observat ca sunt tari mai ieftine (exemplu Austria) si tari mai scumpe (ex Uk).
In Austria prin supermarketurile lor gaseam branzeturi de specialitate care la noi sunt doar cu 20-40% mai scumpe. Parca si la mezeluri era cam la fel. De asemenea, produse locale, cu un gust mai bun, comparativ cu cele din Buc (marci Gusturi Romanesti, Drag de Romania, etc).
Am vazut si produse nealimentare la preturi similare cu Ro (skate shoes, haine, cutite, etc).
In schimb in Uk, totul este mai scump.
1300 euro e salariu de Buc, pentru o persoana cu studii si experienta. Vorbesc de munca de birou, in firmele mari. In strainatate persoana aia poate sa fie platit de 3 sau 4 ori mai mult, pe aceeasi pozitie.

| Alexnix1 a răspuns:

Ideea e ca romanii importa foarte mult.
Un bun exemplu este acesta:
avem terenuri agricole in tara dar care sunt cumparate de straini, ei produc faina, exporta si apoi noi cumparam alut congelat la preț mult mai scump, chair din faina produsa la noi.
In Germania nu au neaparat preturi mai scazute cat nivel de trai mult mai bun

| Flar3 a răspuns:

Poate ei zic asta doar pentru ca au salar mai mare? Mancarea e mai ieftina in mod deosebit in Romania la noi decat in alte tari din Europa pe continent. Sau nu chiar! Islanda, tara "formata din gheata" are niste preturi la toate capitolele: mancare, haine, tutun, restaurante, obiective turistice etc.