| acblabla a întrebat:

AMENDA MINORI: Am un prieten minor(16) care a intrat in conflict(sau "scandal", mai pe romanestebig grin) cu unul de 18-19, i-a prins politia, si le-a dat amenda. M-am uitat peste amenda lui si aparea la un moment dat ceva de genul " Avertismentul/Amenda in valoare de 100 lei..." la care era subliniat "Avertismentul". Si pe langa asta, la CNP erau gresite vreo 2 cifre, si nu era completata rubrica despre cel cu care intrase in conflict.
Acum intrebarile: Este amenda sau doar avertisment? Trebuie platit sau nu?

Răspuns Câştigător
| madalina_8123 a răspuns:

1. Minorii raspund penal de la varsta de 14 ani daca se dovedeste ca au avut discernamant la savarsirea faptei. de la 16 ani raspund la fel ca si un adult.
2. Procesul verbal respectiv poate fi contestat in termen de 15 zile judecatoria pe raza judetului unde s-a luat amenda, persoana in cauza trebuin sa motiveze ca este nevinovat si sa gaseasca cel putin un martor care sa sutina o altă stare de fapt decât cea stabilită prin procesul verbal
3. Daca nu se face contestatie in termenul respectiv, amenda trebuie achitata, in caz contrar se va proceda la executarea silita.

8 răspunsuri:
| chocolatte a răspuns:

Daca scrie valoarea amezii inseamna ca linia aceea de sub avertisment indica ca avertismentul este taiat si s-a ales amenda!
Si eu am primit un avertisment si era un x in dreptul lui si in locul sumei scrie avertisment! Deduc ca ce a primit amicu tau e amenda si trebuie platita. sau ca sa fi mai sigur(a) poti arata documentul unui adult si te poate lamuri!

| ned a răspuns:

In 15 zile poti contesta procesul verbal de constatare a contraventiei, contestatia se face la organul care l-a emis, ei il vor trimite la judecatoria competenta in raza respectiva. Se judeca si daca exista erori se anuleaza. Nu-i mare filozofie, mai cauta pe net modele de contestatii si informatii in legatura cu asta, oricum nu are ce pierde. Daca au trecut 15 zile nu mai poate fi contestata ci doar achitata amenda. Din cate stiu eu nu se amendeaza minorii ci parintii acestora.

regis
| regis a răspuns:

Este clar amenda si trebuie platita, iar cuvantul "avertisment" nu este subliniat, ci este taiat (pe copia lui scrisul este probabil putin deplasat). Daca este gresit CNP-ul si se face contestatie in termenul legal, procesul verbal va fi cu siguranta anulat.

| roby96 a răspuns:

Este amenda.Subliniatul ala e de fapt taierea ''avertismentului'' pe prima pagina.

regis
| regis a răspuns:

@madalina - corect, insa procesul verbal se poate anula si pe erori de forma si cel mai adesea acestea au succes. Gresirea CNP-ului si lasarea unei rubrici importante necompletate sunt motive suficiente pentru anularea procesului verbal.

| madalina_8123 a răspuns:

Daca seria si nr de buletin sunt corecte, faptul ca 2 cifre ale cnp-ului sunt gresite nu e mare lucru. Se poate acoperi aceasta "greseala". Dar, da...intr-adevar, daca in pv nu apare numele celeilalte parti din conflict, nu prea inteleg pentru ce primeste el amenda. Practic nu exista o victima.

regis
| regis a răspuns:

Aiurea, s-au anulat procese verbale pentru ca la locul producerii contraventiei s-a mentionat doar strada, nu si numarul. Un prieten a obtinut in instanta anularea amenzii si neretinerea permisului pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni pe motiv ca din fotografiile prezentate de politisti in instanta nu reiesea decat ca pietonii se aflau pe trecere, nu si angajati in traversare. Un alt cunoscut a scapat de amenda fara sa vrea macar - il amendase OPC-ul si a uitat sa plateasca amenda, l-au dat la executare silita. Cei de la finante au constatat atunci ca este gresit CUI-ul si au trimis OPC-ului raspuns ca din acest motiv nu pot incasa amenda.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu... daca nu e amenda penala dar ele se aduna si la un momentdat ii vor veni citatii cu munca in folosu comunitatii