In primul rand va trebui sa te interesezi daca platesti impozitul in SUA si apoi daca este in vigoare un acord de evitare a dublei impuneri.
Daca nu platesti in SUA va trebui sa declari venitul, completand o declaratie la ANAF (cred ca declaratia 112 dar te interesezi la ANAF) si platesti, dupa caz, contributiile la pensie (CAS) si de asigurari de sanatate (CASS) si impozitul pe venit.
Pai si daca se plateste sau nu impozitul in SUA... ce diferenta ar fi pentru Romania?
Ca sigur nu ajunge vreun reprezentat de la ANAF sa verifice in SUA daca este sau nu platit impozit acolo. Presupun ca ar fi irelevant pentru ei.
Daca de exemplu ei platesc acolo (desi ce sa plateasca? Ca nu contribuie la pensie sau ceva, este doar un salariu pentru munca prestata), trebuie declarat si asta la ANAF, ca platesc ei oricum acolo? Ajuta cu ceva oare?
In contract spune ca impozitele si contributiile cerute de tara mea (daca se cer) nu sunt platite de firma respectiva, pentru tara mea, adica Romania.
Deci pare ca indiferent ce fac ei acolo pe partea legislativa, nu o sa conteze pentru Romania.
Nu am gasit ceva legat de acest acord/contract de consultanta pe partea de impozite.
Deci pare ca acord de evitare a dublei impuneri nu este.
Ma gandeam doar daca la acest tip de contract, trebuie declarat impozitul
Nu are importanta cum obtii venitul, bineinteles ca trebuie sa fie legal, respectiv contract de munca, de colaborare, etc, va trebui sa-l declari la ANAF si sa platesti cele indicate in primul raspuns.
In plus de ce ti-am spus in primul raspuns, daca nu esti angajat si in Romania, va trebui sa inchei contracte cu Casa de Pensii Publice (pentru a avea vechime la pensie) si Casa de Asigurari de Sanatate, pentru a fi asigurat de sanatate. In baza acestor contracte vei plati contributiile de asigurari sociale si de sanatate.
Pai si este oblicatoriu sa inchei contract cu Casa de Pensii si Casa de Asigurari de Sanatate? neaparat?
Cum era partea cu doar 10% din venit si atat.
Dai 10%, dar daca suma e ceva mai mare, iti trag ei si pentru sanatate, stai tu calm. Oamenii sunt disperati ca nu mai au de unde sa cojeasca asa ca iau tot de pe astia mici, ca doar n-o sa ia de pe aia mari sau sa renunte ei la privilegii!
Pai ei nu o sa traga... ca trebuie sa le dau eu personal
Pai si daca platind toate astea, dupa se ajunge sub salariul minim pe economie din Romania, atunci ce se mai intampla? :/
Nu este obligatoriu, dar este bine sa fii asigurat de sanatate, ca sa nu platesti spitalizarea la nevoie si sa primesti concediu medical platit, de asemenea si sa cotizezi pentru pensie, te va ajuta la batranete sa obtii o pensie mai mare.
Cele 10% sunt impozitul pe venit.
Dar nu o sa fie concediu medical platit ma gandesc, pentru ca ei doar ofera o anumita suma, fara concediu platit sau altceva.
Poate fi considerat si freelancing.
Ok, deci nu este obligatorie partea aia.
Singura parte obligatorie este impozit 10%?
Pentru ca am vazut ca daca se depaseste pe an, cat este salariul minim pe economie, mai trebuie platit pe langa acel 10% si la pensie si la sanatate... sau ceva de genul.
Se intampla ca ti-a tras-o statul roman. In alta ordine de idei, ar fi o chestie sa iei frumos si sa discuti cu un contabil, ceva. Optimizeaza tot ce se poate ca sa fii totusi in limitele legii si sa nu aiba ce sa iti faca.
Daca esti asigurat de sanatate atunci primesti concediu medical platit de la Casa de Asigurari de Sanatate.
Classiffied întreabă: