| ericka89 a întrebat:

Ar trebui să-mi fac griji, sau lumea numai vorbește aiurea?
Acum 10 ani (în 2006) am început să-mi ajut bunica de 80 de ani, deoarece copiii ei nu făceau asta. Ba din contră numai o furau, și îi făceau zile fripte. Mai ales mătușa mea, care din păcate este o alcolică în toată regula, și cine credea că casa bunicii mele îi va rămâne ei după decesul acestuia.
Dar bunica mea (după 5 ani de grijă și ajutor din partea mea) a hotărât să treacă toată casa ei pe mine în formă de un contract legal. Adică eu o întrețin, am grijă de ea, îi dau mâncare, haine, întrețin casa, și după moartea ei îmi rămâne mie casa. Din păcate bunica a decedat în 2013 decembrie și casa a rămas mie.
Atunci tot ce era în casă: mobilier de bucătărie cu frigider aragaz mașină de spălat haine nou, mobilă de cameră (3 camere, o grămadă de veselă, tacâmuri, covoare, candelabre), deci tot ce poate exista într-o casă am dus mătușii mele. Deci eu am rămas cu casa complet goală. Desigur cu martori, că și așa mătușa e în stare să te mintă în față, că niciodată n-a primit nimic. Plus mătușa a mai primit (cât trăia bunica) tot aurul ei, pe atunci în valoare de 2500 lei (am scris corect), și bani în valoare de 5000 de lei (în 8 ani). Plus după moarte bunicii a rămas 2 terenuri pe numele mătușii.
Acuma problema e, că mătușa are pretenția la o cameră din casa lăsată mie, pe motiv că ea a copilărit aici și oricum are dreptul, deoarece ea are acest drept.
Chiar are acest drept, chiar dacă bunica mi-a lăsat conform legii mie toată casa?

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca ai facut contract de intretinere cu bunica, prin care ti-a dat casa in proprietate, in schimbul intretinerii, atunci matusa ta nu mai are dreptul la nimic si nici nu are sanse sa castige, chiar daca te-ar da in judecata.

| raluk27 a răspuns:

Nu ai de ce sa te îngrijorezi. Contractul de întreținere nu e o liberalitate (precum donatia sau testamentul), ca sa poata fi atacat. Tu ai devenit proprietara casei la decesul bunicii, deci matusa nu mai are niciun drept.

| ʎpooɯ a răspuns:

Nu se poate dezmosteni complet un copil!
Nu stiu exact cat la % dar are dreptul din mostenire copilul sau copii lor.
Iti recomand sa discuti cu un avocat, contractul de intretinere se poate ataca in instanta si poate va face matusa ta.

| raluk27 a răspuns (pentru ʎpooɯ):

Nu e vorba despre o dezmostenire. A fost transmisa proprietatea casei in schimbul intretinerii. Mai pe românește, casa nu a fost dată "pe degeaba''(s-a prestat intretinere pana la deces, care a costat). A fost ca un fel de vanzare.

| ʎpooɯ a răspuns (pentru raluk27):

Pai poate fi vorba de o dezmostenire.
Daca de exemplu o persoana prin contractul de intretinere lasa totul celui care l-a ingrijit, nu este dezmistenire totala fata de copii lor?
Stiu ca are "putere" mai mare decat un testament, dar se poate ataca si asta.

| raluk27 a răspuns (pentru ʎpooɯ):

Nu, nu este dezmostenire totala. Este principiul liberei circulatii a bunurilor. Mai exact, omul face ce vrea cu bunul lui. Daca bunica vindea casa, crezi ca ataca cineva vânzarea? Pa si pusi!
Se "ataca" numai liberalitatile, adica donatiile si testamantele. Contractul de întreținere nu este cu titlu gratuit. Este un contract oneros. Eu iti dau casa in schimbul intretinerii. Exista obligatii reciproce de partea ambelor părți. Plus ca, in Codul civil nu se prevede reductiunea contractelor de intretinere, pentru incalcarea rezervei succesorale.

| ʎpooɯ a răspuns (pentru raluk27):

Nu sunt din domeniu, am spus doar parerea mea, care a postat intrebarea va fi lamurita cu siguranta de un avocat sau notar.

| raluk27 a răspuns (pentru ʎpooɯ):

Pai a fost deja happy

| ʎpooɯ a răspuns (pentru raluk27):

Sa inteleg ca tu esti avocat? happy

| raluk27 a răspuns (pentru ʎpooɯ):

Varianta b

| ʎpooɯ a răspuns (pentru raluk27):

Notar?

| ericka89 explică:

Dar n-a fost dezmoștenit complet. După cum am scris a primit și ea destule de la bunica.

| darrio2007 a răspuns (pentru ericka89):

Nu-i ajunge.Mai vrea.Ai grija sa nu ceara mai mult decat o camera. Poti expune problema ta aici sau la numerele de telefon afisate.
Sursa:http://www.consultatii-juridice.ro/contact.php