| Furnicuta000 a întrebat:

As dori sa-mi spuna cineva care cunoaste legea (sau care stie sa caute si sa interpreteze legi) la ce riscuri se supune dpdv legal un dentist care lucreaza cu materiale expirate. Ma refer la materiale compozite expirate de 2 ani, chiar si indicator de carie expirat din 2021. Si nu se confunda cu data fabricatiei ci scrie clar "exp 5.08. 2021". Stiu si eu ca materialele de genul practic nu expira, adica nu faci boli de la ele sau ceva de genul dar nu cred ca v-ar conveni sa dati 1000 lei sa va lucreze cu ceva expirat care probabil si-a schimbat proprietatile si va cade la prima muscatura de ciocolata Dubai. Deci au si dentistii vreo autoritate cum au aia cu shaormeriile care se trezesc cu anpc ul peste ei?

10 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Dar tu de unde stii ca are el sau foloseste materiale expirate? Plus de asta, cand pune o plomba, cand face o lucrarea, cerei garantie, sau intrebi, pentru lucrarea asta am garantie, cata garantie am si in ce consta?
In felul asta daca el spune ca garanteaza o anume lucrare X luni, un an, nu vad care ar fi problema, cade, te duci la el, trebuie sa faca moca.

Asa ca idee tot la aia ce ai spus le poti scrie, la ANPC, le spui despre ce este vorba, numele cabinetului sau doctorului, spui ca ai vazut, oricine ppate vedea materialele ce el le foloseste si sunt expirate.

Cei de la protectia consumatorului va merge sa-i faca o vizita si daca chiar asa este, vor sti ei ce masui sa ia.
Autoritatea pentru orice asta este ANPC pentru orice tu cumperi, produse, servicii, etc aia se ocupa, mai sunt si alete legate de un segement anume, in cazul tau, ceva medical, unde la fel poti face reclamatie.
Nu stiu cum exact se numeste, dar stiu sigur ca exista, dar cel mai indicat este ANPC pentru ca nu stiu ce chestii medicale, aia se cam acopera uni pe altii, in RO nu prea vezi medici sa ia amsuri impotriv altor medici.
Eu am vrut sa fac o reclamatie si in afara de ANPC mai erau inca vreo 2 alte autoritati unde puteam reclama, vorbesc legat de domeniul asta medical.
Insa ANPC este autoritatea unde poti reclama orice.

| Furnicuta000 explică (pentru relian):

Pe bune, ce intrebare e aia? Cum adica de unde stiu ca sunt expirate? Pt ca scrie pe ele. Si eu am ochi foarte buni, cand eram in scoala puteam sa copiez de la toti colegii ca vedeam ce scriau in foaie

| relian a răspuns (pentru Furnicuta000):

Exact cum stii tu saiu vezi tu ca materialele folosite de un dentist sunt expirate? Ala nu vine cu punga linga tine sa desfaca, sau nu stiu despre ce materiale vorbesti mai exact.
La dentist merg, ma aseaza pe scaun, ce anume sa mai vad? Nu sta ala cu materiale in galeti, in pungi, sa vad eu etichetele si sa mai vad si cand expira, laughing nu stiu la ce dxentist mergi tu, dar eu nu am cum vedea chestiile ce le spui tu.

Ce pot sa avd is ce pregateste asistenta, pune acolo linga scaun pe masuta aia ustensile, dar alea nu au termen de expirare, sunt doar scule, iar materialele ce le foloseste la plombe de exemplu eu ce vad, sau aud, le ia de pe undeva au ceva sertare, de pe acolo le scot, dar sa vad eu din ce le scoate, sa mai vad si daca are sau n-are ambalaj si pff sa mai si citesc termenu de expirare, eu cred ca exagerezi laughing
Cum zic materialul de polombe nu vine la galeata, pune dentistu galeata linga tine si dai sa sune, iar tu vezi ditai galeata pe care scrie termenul de garantie.
Ce spui tu sincer, is basme, cred ca esti cam paranoia nitel. Copiai de la scoala de la colegu de linga tine, aia e altceva, dentistu e alta poveste, tu stai cu gura cascata, nu te intorci tu sa vezi ce face ala de unde ia el materiela.

Nu stiu mie asa mi se pare ca deja exagerezi, vezi numai chestii paranoia.Vedeai de la tloti colegii, ba tu esti nebuna laughing adica intr-o clasa de elevi hai ala de linga tine, da poti vedea, dar cum vedeai tu la ala din spate, sau din celalalt capat al clasei?
Uite sa vezi cum exagereaza omu, asa te-ai exprimat, la scoala puteai sa copiezi de la toti colegii, nu ai spus colegi apropiati, ai spus "toti colegii" deci vedeai si prin lemne si prin alti colelgi, tocmai ce scria ala din spatele clasei sau din fata, esti un fenomen laughing nu stiu cum de nu tau luat in vizor serviciile secrete

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Sincer, nu stiu sub ce forma sunt materialele compozite. Daca sunt sub forma de pulbere, care se amesteca pe loc, atunci nu vad nici un pericol de alterare a proprietatilor.

| Furnicuta000 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Pulbere e doar ala cu care se face cimentare. Cele cu care se reconstruieste dintele dupa tratamente de canal si indepartarea cariilor vin in seringi si sunt ca o pasta sau ca un lichid mai gros si se usuca cu lampa

| Furnicuta000 explică (pentru relian):

99% din compozitele care se folosesc acum in cabinete vin in niste seringi preumplute care au si data de expirare. Nu se cumpara la galeata, se cumpara un set de seringi din alea care contin mai multe nuante si cand se termina se arunca. Si da, se tin in sertar dar cand le scoate le tine putin pe masuta sau pe tavita aceea cu ustensile, nu ai cum sa nu vezi ce scrie pe ele oricat s-ar feri doctorul

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Furnicuta000):

Ah, si aflu asta dupa ce mi-am tratat cariile anul asta sad

| doctorandus a răspuns:

Sunt anumite substante care se pot descompune sau altera. Dar la majoritatea produselor medicale data expirarii e pusa degeaba.

Bula
| Bula a răspuns:

Reclamatie la ANPC.
Amenda? In urma constatarii, la control.

| VENON a răspuns:

Utilizarea materialelor medicale expirate de către un dentist poate avea consecințe legale și etice semnificative. Iată câteva aspecte relevante din punct de vedere legal și profesional:
1. Responsabilitatea profesională
Dentistul are o responsabilitate legală și etică de a asigura un standard de îngrijire adecvat pacienților săi. Folosirea materialelor expirate poate constitui o încălcare a standardelor de practică medicală și poate fi considerată neglijență profesională.
2. Răspunderea civilă
Dacă un pacient suferă daune din cauza utilizării materialelor expirate, dentistul ar putea fi tras la răspundere civilă. Pacienții ar putea intenta procese pentru neglijență, cerând despăgubiri pentru daunele suferite.
3. Reglementări și autorități competente
În România, Colegiul Medicilor Dentiști și Ministerul Sănătății sunt autoritățile care reglementează practica stomatologică. Aceste instituții pot efectua controale și pot sancționa dentiștii care nu respectă normele legale, inclusiv utilizarea de materiale expirate.
4. Sanțiuni disciplinare
Dacă un dentist este găsit vinovat de utilizarea de materiale expirate, acesta poate fi supus unor sancțiuni disciplinare de către Colegiul Medicilor Dentiști. Acestea pot include avertismente, suspendarea dreptului de a practica sau, în cazuri grave, retragerea licenței.
5. Impact asupra reputației
Folosirea materialelor expirate poate afecta grav reputația unui dentist. Pacienții pot decide să nu mai colaboreze cu un dentist care folosește produse necorespunzătoare, ceea ce poate duce la pierderi financiare semnificative.
6. Reglementări specifice materialelor
Fiecare tip de material medical are reglementările sale privind utilizarea și termenul de valabilitate. Deși unele materiale pot părea să fie sigure după data de expirare, modificările în proprietățile lor pot duce la complicații. Din acest motiv, folosirea lor este descurajată.
7. Ce poți face ca pacient
Dacă ai suspiciuni cu privire la utilizarea materialelor expirate, este important să discuți deschis cu dentistul tău. Poți cere informații despre materialele folosite și termenul lor de valabilitate. De asemenea, dacă consideri că ai fost prejudiciat, poți contacta Colegiul Medicilor Dentiști sau poți solicita ajutor juridic pentru a evalua opțiunile disponibile. Este important să protejezi drepturile pacienților și să promovezi standarde ridicate de îngrijire în domeniul stomatologiei. În România există mai multe reglementări legale care se referă la practica stomatologică și utilizarea materialelor medicale. Iată câteva acte normative relevante:
1. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
Această lege reglementează sistemul de sănătate din România și include norme despre responsabilitățile profesioniștilor din domeniul sănătății, inclusiv a dentistelor. Conform acestei legi, medicii sunt obligați să respecte standardele de practică și să utilizeze materiale conforme cu normele legale.
2. Legea nr. 182/2000 privind protecția consumatorilor
Aceasta reglementează drepturile consumatorilor și obligativitatea furnizorilor de servicii, inclusiv a dentistelor, de a asigura servicii de calitate. Utilizarea materialelor expirate ar putea fi considerată o formă de inducere în eroare a consumatorului.
3. Regulamentul privind organizarea și exercitarea profesiunii de medic dentist
Aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 350/2001, acest regulament detaliază cerințele pentru practicienii din domeniul stomatologic, inclusiv obligația de a folosi materiale conforme și sigure.
4. Normele sanitare privind igiena și sănătatea publică
Acestea includ reglementări cu privire la utilizarea materialelor medicale, manipularea și depozitarea acestora. Materialele expirate nu trebuie utilizate, iar dentistul trebuie să respecte condițiile de igienă și siguranță.
5. Codul de Deontologie al Medicilor Dentiști
Acest cod conține principii etice și profesionale pe care medicii dentiști trebuie să le respecte, inclusiv asigurarea calității îngrijirii pacienților.
6. Legea nr. 268/2008 privind regimul de autorizare a produselor destinate utilizării umane. Aceasta lege reglementează modul în care produsele medicale sunt autorizate, inclusiv termenul de valabilitate și utilizarea lor în condiții de siguranță. Dacă vrei să verifici aceste acte normative, poți accesa site-urile oficiale ale Parlamentului României sau ale Ministerului Sănătății. Este important să te consulți cu un avocat sau un specialist în dreptul sănătății pentru a obține o interpretare mai detaliată și specifică a legilor în contextul tău.