Și faptul că "refuzi să accepți situația" schimbă cu ceva situația?
Dacă refuzi să accepți că ai nevoie de ochelari, ți se îmbunătățește miraculos vederea? Nu, din contră, vederea se deteriorează tot mai mult până când nu vei mai vedea nimic și atunci vei fi silită să "accepți".
Ce ar trebui, filosofic vorbind, într-o lume ideală, este complet irelevant. Pentru că nu trăim și nu vom trăi niciodată într-o lume ideală.
Fie că accepți sau nu situația, tot în această lume imperfectă trebuie să trăiești. Și întotdeauna va trebui să alegi răul cel mai mic. Pentru că dacă nu-l alegi tu pe ăla mai mic, îl vor alege alții pentru tine pe ăla mai mare.
Iar faptul că te relaxezi cu o bere pe marginea piscinei în ziua votului nu spune despre tine că ești un om înțelept, ci că ești un copil care crede că răul dispare atunci când își acoperă ochii.
Nu, dar daca lipsea toata lumea de la vot se rezolva ceva. Eu nu comentez "mentalitatea" ta, tu de ce comentezi "mentalitatea" mea? Asta urasc cel mai mult la rasa umana si la site-urile de socializare, lumea are pareri, se ataca din orice, flegmatici, simpli, si plictisitori. De asta nu merita sa deschizi telefonul/tableta pe reddit/Facebook/TPU/twitter si ce alte minunatii mai exista, decat 5 minutele dimineata pe WC, in rest e pierdere de timp.
Nu spune despre mine nimic, nici ca sunt intelept, nici ca sunt "un copil" care crede ca raul dispare daca inchide ochii, spune doar o preferinta a mea, care e total subiectiva si nu poate fi etichetata drept "buna", sau "rea". Tu ai o parere, eu am o parere, nu exista adevar absolut, doar nuante de gri, fiecare crede ca e iluminat, si ca el are "dreptate", ca el e mai citit, ca el e mai dichisit, ca el e mai special.
Ideea de ansamblu e ca nu imi pasa, nu imi pasa de vot, nu imi pasa de votanti, nu imi pasa de repercusiunile actiunilor mele, sau mai degraba in cazul asta, a lipsei de actiune. No me interesa, raman la gratarul meu, la berea mea, la strand sau la mare, dumneavoastra ramaneti la pus stampile pe foaie pentru restul vietii, sperand mereu la o viata mai buna, si simtindu-va implinit ca faceti parte dintr-o comunitate, si ca contributi la o eventuala schimbare, in bine.
Diferenta dintre mine si dumneavoastra e ca eu nu dau doi bani pe alegerile si parerile dumneavoastra, nu va etichetez, nu-mi pasa
de efectiv existenta dumneavoastra ca fiinta, nu numai ca nu-mi pasa sa va schimb parerea, nici nu pot sa-mi dedic forta minima mentala necesara sa va cataloghez in vreun fel, de aceea mi-a adus un zambet pe buze cand am vazut ca m-ati numit un copil, puteam deja sa miros flegma aia interioara, agresivitatea, si sentimentele pe care le simteati in momentul cand scriati comentariul.
Ca si concluzie, ca sa incheiem, nu, nu voi fi silita sa accept nimic, niciodata, pentru ca traiesc bine si-mi permit sa arat "****" si sa intorc spatele oricui.
DOCTRINA? CE DOCTRINA, tovarase? Cum poti pretinde ca esti de stinga cand tu dai mult unor putini jegosi de la conducere din putinul celor multi care ii duc in spate?
Gandire imatura, fara sens si utopica. Nu exista "lipsea toata lumea de la vot". Si daca lipsea tot nu erau validate alegerile si ramaneau aceeasi...
de ce comentez eu la "mentalitatea ta"? simplu, pentru ca mentalitatea ta afecteaza viata mea.
Faptul că percepi o opinie cu care nu ești de acord ca pe o "flegmă" și ca pe un act de agresiune spune foarte multe despre nivelul tău intelectual și despre ignoranța călduță în care te bălăcești. Mie îmi repugnă și agresiunea și flegmele, deci chiar dacă le-ai simțit, cu siguranță nu vin de la mine. S-ar putea să fie doar un ecou al stării tale interioare.
Nu te-am auzit să-mi demontezi argumentele, te-am auzit doar spunând "nu-mi pasă de argumentele tale, mi-am acoperit urechile și am închis ochii, la-la-lala-laa". Ceea ce nu mă miră deloc, fiind un comportament perfect consistent cu ceea ce ai susținut aici.
Dar esența problemei îți scapă în continuare, așa că voi face efortul (probabil inutil) a ți-o mai repeta o dată:
Este ușor să nu-ți pese de niște probleme atunci când acele probleme nu te afectează într-un mod imediat perceptibil. Este ușor să nu-ți pese de vot atunci când ai berica și grătarul la îndemână. Dar dacă ignori în mod continuu niște semnale clare că lucrurile nu sunt în regulă, te poți trezi la un moment dat că berica și grătarul au dispărut, iar în loc de piscină te afli într-un lagăr de concentrare. Iar în momentul ăla, problemele pe care le-ai ignorat atâta timp nu mai pot fi ignorate, pentru că sunt noua ta realitate. O realitate căreia tu i-ai permis să se nască prin pasivitatea ta.
Dacă ai cunoaște trei boabe de istorie, ai ști că acest lucru s-a întâmplat de nenumărate ori. Cele mai ticăloase sisteme s-au instalat profitând de pasivitatea și ignoranța oamenilor care credeau că berea din mână reprezintă garanția unei vieți fericite, care nu se poate schimba.
Cum nu se refera la bogati sau saraci? In SUA de exemplu totul e afacere, pana si sanatatea, nu se renteaza un medicament, nu-l scoate chit ca ar muri oameni, e doar un exemplu, adica acel sistem favorizeaza pe cei avuti, platesti asigurari de te sparg, si nu acopera aia, aia, ailalta te trezesti, sanatate, nu e ca in Germania unde toti au acces la sanatate la fel de bine, platind o asigurare in functie de salariul fiecaruia dar procentul e acelasi.
De exemplu, catarama zicea asa "aaa, pai privatizam spitalele si tot sistemul, ca statu nu e in stare sa faca treaba, de batrani sa avem grija noi ca stat, dar sa lase tot ce au la stat", asta inseamna "sa va luam tot ce mai aveti, sa devenim noi proprietari peste toate.
In loc sa zica "nu, ridicam nivelul de trai, ca batranul sau copiii lui sa-si permita sa ofere ingrijire, si sa ramana casa si ce are batranul la copii, nu sa plateasca chrie la smecheri sau sa coste un ap cat nu face". Asta e masura de dreapta ce vroia el sa faca.
Cu legrea gratierii ai dreptate, am uitat, a fost o idiotenie din partea PSD, cel mai mare rau pe care il puteau face.
Cu regalitatea ce sa iubeasca lumea? Cum traia lumea pe vremea regelui? Ai ma ce dracu, se traia foarte prost, lucrai 12-14 ore pe zi la patron cu salariu foarte mic, asta confirmat de oamenii de atunci inclusiv din familia mea. Au impuscat tarani in 1907, muncitori in 33 doar ca vroiau un trai mai bun, asta sa iubeasca lumea?! Inseamna ca habar nu are ce inseamna o monarhie. Nu conteaza ca a fost carol, mihai sau cine, ca e tot una, era monarhie cu parlament liberal, iar regele nu face de capul lui, daca nu serveste la cei ce-l tin acolo, dracu il ia. Pai foarte bine ca nu l-a dat jos pe Iliescu, asta lipsea, sa vina iar monarhia ca sa ne f norocul definitiv.
Ce zic aia in documentar, pot zice ce vor, eu ma iau dupa fapte, de acolo scot adevarul, nu dupa ce zic unii si altii.
De ce nu face nici un sens aia cu marirea salariului in Euro? Daca intelegeai ce am explicat, vedeai ca are mare sens, eu am explicat.
Pai nu conteaza ce e in 2020, ca va fi la fel ca si pana acum, daca nu schimbam sistemul asa cum a descris, nu are ce fi bine, lucrezi cu aceiasi oameni, aceleasi ideologii, aceiasi smcheri in umbra care-i sustin si le dau ordine, deci putin conteaza ca apar oameni noi care tot de acol vin si sunt sustinuti, in sistemul actual nu are cum fi bine, am explicat de ce la faza cu schimbarea sistemului. Daca tu ai spera sa faca bine, inseamna ca nu ai inteles cum merge sistemul actual (si asa e peste tot in lume de fapt, insa nu chiar peste tot).
Ok, sistemul de asigurări de sănătate din SUA nu funcționează asa. Asigurările lor de sănătate sunt făcute de întreprinderi private, nu de către stat (cum e la noi), în general de compania pentru care lucrează. Cu cât e mai mare și mai bogata compania, cu atât e mai buna asigurarea. Și mai sunt și alte ONG-uri care fac asigurări de sănătate (cum e Obamacare).
Ceea ce spui cu medicamentele scumpe e doar o conspirație. Nu a fost niciodata demonstrat de către nimeni ca ar fi adevărat. Economia americana este o economie capitalista, de piață, total diferita de cea din Germania.
Degeaba tot ceri chestii pe gratis, ca în nici o societate nu exista asa ceva. Ar fi o utopie. Paragraful cu bătrânii și copiii nu face nici un sens, pentru ca ai pierdut coerenta. Nu pot sa răspund.
Cred ca uiți ca monarhia a fost forma de guvernământ a României înainte de 1947 când societatea era alta și toată lumea lucra ore multe pe bani putini. Eu nu știu despre nici un moment istoric de la 1907 sau 1933 când s-a tras în populație la ordinele casei regale. Poate ne poți da și niște surse? Unde ai citit asa ceva? În ce cărți (dacă tot te iei după fapte, nu după vorbe). Pe google nu am găsit nimic. Sunt înregistrări de când a venit regele în tara. Uită-te cum se aduna lumea în fata balcoanelor de la Peleș sau de la Savarsin și o sa ți se răspundă la întrebare.
Nu face nici un sens pentru ca nu ai coerenta și semne de punctuație, de-aia nu face nici un sens. A mai fost o persoana mai sus care a zis ca nu înțelege.
Si daca propuneai nu aveai sanse, dar nici nu mai ajungeai sa propui ca nu te puneau ei dat fiind ca-ti stia gandirea, asta din pacate. Politica de dreapta mereu e rentabila pentru smecheri, ca mereu vor trage de la amarati, dar ca sa mearga, trebuie piete de desfacere, exact ce se intampla acum in lume ca nu mai sunt, de aia pica traiu peste tot, capitalismul nu mai functioneaza, fara piete desfacere nu functioneaza, asa ca e nasolie, va trebui oricum alt sistem. In capitalismt inevitabil se ajunge la aceasta situatie mai devreme sau mai tarziu.
Cand situatia e groasa, vine extrema dreapta, exact cum zici tu, nu mai are nimeni incredere in clasa politica, nu ii mai voteaza pe ceilalti, deci da, atunci devine nerentabil, vin extremistii, promit marea cu sarea, oamenii voteaza, la inceput o sa faca ceva ce au promis, apoi incep cu exterminari si sclavie mai rau ca in regim liberal, asa cum s-a mai facut, ideologia nu se schimba niciodata, nu exista nazisti care au facut rau dar nu vor mai face, toti care se regasesc acolo, sunt la fel. Extrema stanga nu va castiga, ca oamenii sunt propagandati contra, pe motiv ca ce au facut comunistii cand au fost, si gata.
Eu ti-am zis ce trebuie facut, ai citit? Altfel votam de pomana, lalaura are perfecta dreptate, a dat dovada de inteligenta pentru ca s-a prins de sistem si cum merge, rezultatele se vad, orice ai vota e la fel cam. Sti aia? Ca daca votu conta nu mai erai lasat sa votezi. Ei vor sa dea impresia ca e democratie, dar nu este. Tu votezi doar alte grupuri de interese din umbra, atat faci votand pe altcineva, deci e stupid sa ne deplasam pana acolo si sa votam la infinit mafioti.
Nu, intotdeauna trebuie sa ne desteptam, sa stim de ce nu poate fi bine, si sa facem ce trebuie ca sa se schimbe asta, pentru ca diferenta intre raul mai mic si mai mare, este foarte mica, deci e tot una. Si tu poate ca esti ca un copil care crede ca votand, conteaza pentru o viata mai buna cu adevarat. Nu voteaza tocmai, ca raul nu dispare orice ar vota.
Corect, oamenii se ataca din orice cand le zici ca nu au dreptate, in loc sa invete din ce spui, sau macar sa analizeze ce spui ca poate ai zice bine, ei se ataca, asta am observat si eu des, aici doar unul a facut asa, dar nu la subiectul acesta. Am zis asta tu ca putand fi oricine care zice ceva contra a cum gandesc ei. Nu exista 5 pareri bune diferite, adevarul e doar unul bazat si verificabil cu fapte. Plus ca multi nu iau in serios o discutie.
Eu da, sunt de centru dreapta ca ideologie adica social-democrat, dar nu am zis ca PSD e asa, cu numele e, dar real nu e, am specificat, de aia nici nu am votat, nu am votat nici atunci cand a venit PSD, nici in noiembrie acum, nici la prezidentiale nici in 2014 nici cand a mai fost, tocmai ca fac si aia ce zici tu, toti dau mult unor putini nesimtiti pe spatele oamenilor. Dar totusi un 2-3 % au fost mai buni ca ceilalti, atata tot.
Stanga corecta este aia care chiar se gandeste la omul de rand, nu doar la afacerile smecherilor sa ii faca mai bogati, adica aia putinei. Sau mai degraba centru un fel de PSD dar ca lumea, si asta ar fi ca si bogatii raman bogati dar si omul de rand o duce bine, cum era in Germania anilor 80 (ca acolo asta a fost un sistem nespecific centru dreapta, si a fost facut cu alt scop, e altceva). Ala e adevaratul social-democrat.
Pai capitalismul real e ala din SUA, ala rece unde omul nu conteaza ci doar banul, omu poate sa moara, medicamentele se fac, se importa doar daca aduc profit, altfel nu conteaza, e normal? Eu zic ca nu e. Si mai zicea un coleg ca asta cu bogatii nu are treaba cu politica, cum dracu n-are? De ex la noi fenomenul cu citostaticele, asta au facut ceva bun sa impuna preturi bune la medicatia bolilor cronice, dar nu s-au gandit ca ele sa si existe in farmacii, asa ca importatorii, farmaciile nu le-a mai adus ca nu se renta, dar mureau oameni, deci nu conta! Un partid social-democrat adevarat, importa el, asigurau ei medicatia asta cu pret mic, se gandea la om, e doar un exemplu, sau le impunea la aia sa importe, ca daca nu, luai licenta farmaciei, erau metode, dar mai bine importau ei si dadeau la oameni.
Cum o afecteaza adica viata ta? Dar ai dreptate, si daca nu se ducea nimeni la vot, ramanea treaba cum a fost. Insa totusi mda, se poate vota macar raul ala mai mic desi diferenta e f mica, dar eu unul nu m-am dus, sunt scarbit de asta. Adica intre PNL votam PSD, dar daca stiam ca elibereaza detinuti pe banda rulanta, nu mai votam nici pe aia.
Ai si tu dreptate la o adica, nu e normal sa nu ne pese unul de altul ca doar societatea functioneaza ca un sistem, fiecare are rolul lui acolo, si daca o rotita se deregleaza, sistemul nu mai merge bine, eu am nevoie de tine, tu de mine, si tot asa.
Eu am fost de acord cu ce zice, dar totusi faptul cum a vorbit, nu este deloc in ordine, este vorba de respect fata de un om sau mai multi, cand se vorbeste asa, denota lipsa de respect. Eu cred ca nu ii pasa ca are destule, are o viata buna, dar nu-s sigur. Dupa ce am citit raceala cu care a vorbit, m-a pus pe ganduri. Dar repet, si faptul ca nu ii pasa de vot ca nu ii afecteaza viata, e cam corect, ca si daca are sau n-are e cam tot aia situatia orice ar vota.
Ai dreptate partial cu instalarea regimurilor ticaloase, insa s-a intamplat si din faptul ca au fost mintiti si ei au crezut in aia, au fost vrajiti, vezi hitler ce isterie era, lumea chiar credea ce spunea, nu a fost deloc indiferenta acolo. I-au facut sa ii voteze legitim.
Aha. Orice ai vota e la fel. Nu mai mergem la vot, las ca se duc altii. Iese un partid cu 60% si atunci chiar fac ce vor ei. Si pe urma venim pe net si ne mai plângem ce nasol ne merge si repetam la infinit retorici de 2 lei cum ca votul nu contează. Ultimele 3 randuri de alegeri au aratat cat de mult conteaza ce votezi.
Legat de citostatice, esti pe linga. Daca tu ai avea firma de medicamente si statul ti-ar impune sa vinzi cu suma x, cand tu le importi cu x+20%, urmind ca diferenta sa ti-o dea ei... cindva, iar fiscul vine si te executa/calculeaza penalizari pentru datorii fara sa te ierte cu nimic, ce ai face? Ai baga firma in faliment ca sa mai aduci cateva runde de citostatice/alte medicamente pentru bolnavii cronici? P.S. Si eu am unele vederi de stinga, insa mai bine imi maninc mina cu care votez decat sa stampilez criminalii rosii!
La fel de adevarat este si ca "Cele mai ticăloase sisteme s-au instalat profitând de pasivitatea și ignoranța oamenilor care credeau că" stampila pe vot "reprezintă garanția unei vieți fericite". Atitudinea lalaura94 este coerenta, macar nu are iluzia schimbarii dosar pentru ca voteaza
Ce atitudine necooperanta! In loc sa te duci in turma sa votezi in totala ignoranta de cauza (ca 99% dintre votantii, de altfel incluzandu-l pe suntserios si IQ-ul lui dintr-o cifra) intre varianta 1) capul de piatra sau 2) piatra in cap, preferi sa-ti bei berea stand pe margine. Tt, tt, tt tineretul din ziua de azi
"Măcar nu are iluzia schimbării doar pentru că votează"
Nu, dar are niște iluzii mult mai periculoase: Iluzia că dacă momentan îi merge bine, lucrurile nu pot merge mai rău. Iluzia că refuzul de a alege între două rele face ca acele două rele să nu o mai poată afecta în niciun fel. Și, cea mai gravă dintre ele, iluzia că toate relele sunt egale.
Marile democrații ale lumii, așa imperfecte cum sunt ele, sunt mult mai bune decât marile autocrații ale lumii. Diferența dintre ele? Votul democratic care face posibilă alternanța pașnică la putere. Așa inutil cum este el în viziunea voastră.
Sunt curios, voi cei care nu considerați că are vreun sens să mergeți la vot. Cum ați reacționa dacă începând de astăzi cetățenii nu ar mai avea drept de vot? Dacă de acum înainte, cei care ne conduc se vor alege ei între ei, fără să ne consulte în niciun fel? Vi s-ar părea o lume mai bună? Credeți că această noua ordine ar produce conducatori mai buni si mai responsabili?
Nu stiu, nu am dedus din postarea lalaura faptul ca are iluzia ca nu se poate merge mai rau sau ca nu este afectata de rele oricare ar fi alea ori ca relel sunt egale. Si a alege intre o pereche de palme sau doua palme nu inseamna o alegere, ci o validare.
Te intreb un lucru: tu cum reactionezi acum ca dreptul la vot al cetatenilor echivaleaza perfect cu lipsa lui? Ti se pare ca faci diferenta intre iresponsabilul A = 0 si iresponsabilul B = tot cu 0? pentru ca-i votezi?
Si inainte de 89 se vota in Romania. In viziunea ta asta ne-a propulasat daca nu intre "marile" democratii ale lumii, intre cele "medii" sau "mici"?
Sper ca realizezi faptul ca in "marile democratii" nu votul popular este cel care face posibilă "alternanța" pașnică la putere.
Si conteaza votul? Cand a contat sa ne mearga mai bine in ultimii 30 ani? Ce au aratat ultimile randuri de alegeri? Ca asta e important, daca conteaza asa mult, spune ce s-a facut bun in urma celor trei randuri de alegeri.
Ai dreptate, uite ca mi-a scapat ce ai spus tu!
Eu am vrut sa dau exemplu ce inseamna capitalismul rece ca principiu. Ca sunt multe firme in afara care nu ca pierd, daca nu le iese profit de x %, nu mai importa sau nu mai fabrica, adica lacomie, de fapt la astia m-am referit eu, si poate am gresit cu, cazul de la noi, insa nu stiu daca pierderile erau asa mari in raport cu profitul general. Nu zice, lasa ma nu mai am 40 %, am 30 profit, dar ma gandesc si la oamenii aia, e doar un exemplu, ca nu degeaba farmaceutica e industrie de miliarde. Ca pe minus e anormal sa fie, asta clar.
Am zis si eu, statul trebuia sa le dea la importatori ca sa nu piarda, deci sa se ocupe ca sa mai si existe acele medicamente asa cum am spus. Deci au gandit-o prost de tot, insa ideea era un reziduu de stanga. Niste dobitoci! Sau sa importe ei direct ca stat si sa dea la oameni la preturile impuse, ca na, platim taxe si impozite.
Eu nu mai stampilez pe nici un criminal, nu doar rosii, ca e tot aia.
A picat cel mai incompetent guvern pe care l a avut tara.
S a slabit drastic psd.
Pai ce au facut ei? De ce nu spui concret? Ce fapte? Ca totul merge mai prost si inainte si acum, chiar azi am vazut la TV seara cum puterea de cumparere tot cade, ziceau si oamenii, fapte! Sau nu ai ce fapte sa spui? Ce ai zis este "de fapt nu am ce fapte sa-ti dau, asa ca mai bine zic ca nu e nevoie sa spun".
Ba da, eu sunt aici sa demonstrez cum este, sa arat faptele cat mai transparent, si sa comentam adevarul pe fapte.
Sistemul de sanatate e praf, nici nu se respecta macar normele astea contra gripei, scolile praf, multe nici toalete functionale n-au, pensii mici, invatamant praf. Politia e praf, de multe ori nu se ocupa, chiar se cerceteaza acum de ce politia nu a luat masuri contra unuia care si-a omorat nevasta desi primise interdictie de apropiere, cica il incatusasera si i-au dat drumu apoi, nu stiu exact.
Pe toate axele praf am fost si suntem.
Si mentionez, nu am zis ca ailaltii au facut, am zis ca nici unul nu a facut, dar daca zici tu ca da, spune, ceilalti nu prea au constatat fapte pozitive pana acum, majoritatea populatiei, dar sa vedem ce spui (daca ai fapte de aratat, evident), ca daca e asa, nu-s tampit sa nu recunosc.
bogdanstelistul întreabă: