Ei nu.
Mie mi-au trebuit 50 de minute în Sfântu Gheorghe (Sepsziszentgyorgy, cum zic ei) să-mi cumpăr un film de aparat.
Sunt însă oameni şi oameni. În Siculeni (Madefalva, pe ungureşte) m-am simţit mai bine decât acasă când am rămas blocaţi cu trenul.
Depinde de oameni, dar sunt şi destul de multe scârbe!
Eu azi mi-am felicitat toti prietenii maghiari si nu am facut-o la misto! Am rude prin alianta maghiari, prietena mea cea mai buna este unguroaica, si nu ma doare nimic si nu ma deranjeaza nimic in legatura cu acest lucru.Limba maghiara limba oficiala? Ati vazut in Elvetia cate limbi oficiale sunt, pe provincii? germana, italiana, franceza si inca un dialect local.Si nu moare nimeni.Asa cum a zis unul de-al secuilor:aceste drepturi le au si acum, insa trebuie sa-si justifice si ei, conducatorii, banii si privilegiile, si de 15 martie sa agite apele.
Cum sunt nedreptățiți în România ungurii? Ai fost vreodată în zona Harghita sau Covasna, nu te servește cu o pîine dacă te aude că ești român. Așa că mai ușor cu nedreptățirea maghiarilor, că nu-i chiar așa. Cît despre minoritatea românească din Ungaria, nu știu dacă au 10%din drepturile pe care le au maghiarii în România.
Pai daca ar face asta, ar veni politia si i-ar bate pana i-ar lasa intinsi pe jos, apoi i-ar lua si la sectie. Maghiarii din Romania... hmm... maghiarii afirma pe undeva prin secolele trecute ca atunci cand au ocupat ei teritoriul nostru aici era teren liber, nelocuit. Probabil ei cred acelasi lucru si in ziua de azi, pe langa faptul ca sunt nationalisti. Pe de alta parte, atata timp cat sunt cetateni romani, ar trebui sa aiba aproape (si zic aproape pentru ca daca de exemplu ar veni un ungur la putere ne-am duce naibii) aceleasi drepturi si obligatii ca si noi. Dar nu mai mult. Ei fac atata gura sa-si obtina autonomia. Mi se pare aiurea. Adica esti in Romania, ok ai traditiile tale dar vorbeste, frate, limba romana si stai la locul tau. Ca ce sa le dam autonomia? Daca si romanii din Spania si-ar cere autonomia, ce-ar fi? Atata timp cat noi am castigat Transilvania, Banatul si Bucovina prin lupta, inseamna ca sunt ale noastre si le meritam. Cred ca ar trebui s-o lase mai moale.
Nu stiu cine a creat aceasta diversiune pentru ca asta este o diversiune se incearca ceva, cineva are interes sa perturbe linistea de acolo, nu populatia este de vina.
Sa stiti ca bantui tara in lung si-n lat, romanii si maghiarii se inteleg foarte bine chiar in zonele puternic maghiarizate. Cred cu tarie ca cineva are interes ca linistea din provincii sa nu mai existe, cine oare?
Aveti cuvantul meu de onoare ca ei se inteleg foarte bine, ici colo mai sunt ceva animozitati dar la generatiile in varsta, cineva isi baga coada si rau de tot, sa raspunda persoanele din zonele cu maghiari si sa vedeti ca asa este. Ce se incearca nu stiu, ca nici maghiarii de aici nu au unde sa se duca, unde? in Ungaria maghiarii romani nu sunt priviti bine si ei stiu asta.
Si daca vor avea autonomie, ce credeti ca se va intampla? mare branza, vor avea o guvernare mai inteleapta? la cate excrocherii se fac, ma indoiesc ca vor avea o soarta mai buna decat noi.
Nu va lasati amagiti ca astia incearca ceva cu mediatizarea falsa a acestui conflict.
@costymaximus, cred ca ai auzit doar ca nu ti se da nici o paine in zonele cu populatie maghiara, prin natura serviciul bantui mult zonele alea, nu este adevarat ce se spune, sunt extraordinar de civilizati, pe bune, desigur asta nu inseamna ca sunt de acord cu autonomia lor, cred ca voit Istoria Romaniei in scolile maghiare a fost trunchiata ca sa se creada ca au ceva, drepturi aici, nu au mai multe depturi decat noi, chiar mai putine, daca vrem ii pastram daca nu, nu, sa mearga unde vor, asta-i pamant romanesc.