| oprescudorin11 a întrebat:

As pune o intrebare care pe mine, mereu m-a tulburat.M-a tulburat nu atata intrebarea ci variantele raspunsurilor!
Sigur ca nu-s plagiator, doar am remarcat ca exista o asemenea intrebare pusa, nu de un neofit ca mine, doar de savanti antropologi, filozofi...etc.
Aceasta intrebare suna cam asa in formularea mea(poate ca sunt mai multe -rezultatul insa e comun). Cu riscul de a va obosi, voi mai face un mic preambul:
O societate poate hotara sanatatea mentala, ma rog sa-i zicem sociala...in sensul votului majoritar?
Un singur individ poate hotara ce e normalitatea?(in aceleasi sensuri)
si acum intrebarea?
o societate poate fi bolnava si cine hotaraste gradul ei de sanatate....sau
o societate(in sens majoritar desigur) este sanatoasa prin definitie?
Si ce facem cu rezultatii 'nesanatosi'?

Răspuns Câştigător
| RecKinul a răspuns:

Intr-o democratie gradul de sanatate al unei societati se vede dupa moralitatea liderii ei. O societate bolnava si mai putin evoluata poate fi manipulata mai usor de tot felul de escroci care-si doresc puterea doar pentru propiul interes in detrimentul societatii. Vedem acest lucru in fiecare campanie electorala. Intr-o dictatura cineva se foloseste de tine cum vrea pe cand intr-o democratie tu alegi pe cine sa te foloseasca cun vrea el.

| oprescudorin11 explică (pentru RecKinul):

Cred ca e un criteriu imbatabil. Dar cine este institutia care hotaraste stadiul de sanatate a liderilor?

| Stelutza1990 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Nu exista asa institutie, si nu va exista. Liderii se autopromoveaza in prima faza, apoi sunt sustinuti sau nu.
Desigur ca acest proces e mai complicat : TOTI, dar TOTI sunt persoane ce au capacitate de a manipula nevoile si asteptarile,, turmei,, si de a folosi conjunctura momentului.
Aici intra si Hitler, si Sadam, si Cuza. Buni sau rai, nu conteaza.
Pentru orice lider, vine momentul votului.
Nu poti sa vrei o institutie sa-i declare capabili. Si sa mergi cu turma este absurd. Tine de judecata, informarea si aprecierea fiecaruia.
Ce spui tu, ca o societate este sau nu bolnava, nu cred ca tine doar de lideri.
Ma tem ca tine de o combinatie nefericita de factori.

| oprescudorin11 explică (pentru Stelutza1990):

Imi era tare teama de un astfel de raspuns. Speram sa existe solutii...Iti multumesc pentru avertisment.

6 răspunsuri:
| valentingb a răspuns:

Daca este sau nu sanatoasa, nu putem sti. Tot ce stim este ca majoritatea decide si daca nebunia, prostia, indiferenta, etc, este majoritara, atunci se considera normala, prin urmare, sanatoasa. Asadar raspunsul este da, o majoritate este sanatoasa prin definitie, chiar daca nu este sanatoasa, in viziunea minoritatii. Ce facem cu cei nesanatosi? Ii insanatosim! Prin orice miloace, poti observa.

| Stelutza1990 a răspuns:

Ai dat gresit funda. Sau ai asteptat confirmare, nu raspuns. Suntem intr-o societate democrata.
Sanatatea unei societati tine de educatie, psihologie sociala si liberul arbitru al fiecarui individ Ca nu suntem turma de oi.
Politicienii - corupti sau corecti, nu ne vor spune sa nu mai scuipam pe strada, sau sa nu ne mai bucuram ca vedem unu mai neajutorat ca noi.
Sanatatea unei societati tine de ce face FIECARE, in patratul lui.
Si despre ce,, rezultati,, nesatatosi zici?
Pot sa ma inscriu si eu pe acolo? happy

| oprescudorin11 explică (pentru Stelutza1990):

Eu nu judec pe nimeni! Doar vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a ma considera sanatos.Sa tin cu o minoritate care se pretinde si poate este sanatoasa sau sa merg cu turma ca e majoritate...deci e sanatoasa.Intrebam doar daca o societate poate fi considerata bolnava:spiritual, educational, cultural.