| Endita4689 a întrebat:

As vrea sa fac dezbaterea moștenirii după moartea mamei mele. Moștenitori suntem eu și tatăl meu. Eu sunt singură la părinți. Moștenesc un apartament cu 2 camere și o garsoniera, pe care le voi împărți cu tatăl meu. Nu au trecut 6 luni de la moartea mamei. Cam cât ar costa la notar? Am înțeles că este un anumit procent din valoarea apartamentului și garsonierei. Știți despre ce procent este vorba?

22 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

La mostenire masa succesorala (ceea ce se mosteneste) este alcatuita din toate bunurile imobile si mobile proprietate a defunctului.
Daca bunurile au fost dobandite pe durata casatoriei mama ta a fost proprietara pe jumatate din acestea, mostenitori sunteti tu cu tatal tau iar cota-parte este de 3/4 (75%) pentru tine si 1/4 (25%) pentru tatal tau.
Onorariul notarial este in functie de valoarea masei succesorale si se plateste de mostenitori proportional cu valoarea bunurilor mostenite, daca nu exista o alta intelegere intre ei, de ex. sa plateasca unul tot onorariul. De asemenea se plateste 0, 15% din valoare pentru intabularea in Cartea funciara a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile. Onorariul este pe cateva transe de valoare, conform Ordinului MJ nr.46/2011, anexa 3, il poti vedea si aici:
http://www.uniuneanotarilor.ro/files/legi/ordinul_46_c_2011_17_02_2021.pdf
Poti calcula singura onorariul notarial si aici:
https://notari.pro/succesiune/calculator-taxe-succesiune
P.S. Nu incetez sa ma mir de raspunsurile complet aiurea a unora, mai ales ca se si cearta care-i mai destept.

| relian a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ar trebui sa te mire ce spui tu laughing stii proverbu ala,multi vad putini cunosc?
Mai citeste odata sa vezi ce spune legea ce tu ai dat link-ul ala.
Deci parintele ramas are jumatea lui,de care nu se atinge nici popa laughing
apoi averea defunctului,adica in cazu de fata a mamei,adica jumatea mamei se imparte intre sotul ramas si copii.
Deci sotul ramas pe linga jumatea lui,mai ia inca un sfert,restul impart copii intre ei.
Citeste cu atentie. Averea defunctului,adica mama nu era ea proprietara pe tot ce e acolo,ea era proirpietar pe jumate, jumatea ailanta e a sotului.
Deci ce anume te mira? Asa ziceam si eu laughing macar e bun ca nu ai venit sa ne spui direct, doara ai batut saua sa priceapa magaru.

Deci taicasu pe langa jumatea lui, va mai primi inca un sfert din jumatea sotiei decedata, corect?
Noi ne certam si ai venit tu sa ce, sa ne faci praf?laughing

| Ioandelasal a răspuns (pentru relian):

Mi-ai citit raspunsul dar nu l-ai inteles, nici nu ma mira asta vazand elucubratiile debitate de tine si altii.
Chiar de la inceput am spus, ca sa nu fie nici o neintelegere, ca masa succesorala este compusa numai din bunurile proprietate a defunctului, nu si a sotului.
Mai invata ceva, ca nu te pricepi mai deloc.

Tot ce ai spus si omu va intelege gresit este ca tacsu o sa ia 25 si fata 75 % dar nu ai spus clar, simplu sa priceapa calu laughing Apoi ai bagat-o pe aia "vad se cearta pe aici toti care habar nu au" deci eu am spus elucubratii ce or fi alea tu stii laughing foloseste frate cuvinte romanesti, vorbeste pe intelesul oricui.

Ia tu 10 oameni si pune-i sa citeasca ce ai scris si pun pariu pe ce vrei tu ca aia or sa inteleaga ca fata ia 75 si tacsu 25 din avere laughing Tu stii ce ai facut? Alea nu-s cuvintele tale,ai copiat de undeva fraza si ai bagat-o,dar ala care a intrebat sa lamurit lemn tanase.

In sf trecem peste,ce am spus eu gresit,de ce nu arati? Deci ce ai spus tu am spus si eu,numa la tine e bine,cand spun altii e rau laughing gandire de roamn clocit laughing

Vii tu cu texte luate din lege,masa succesorala,ba ne lasi cu textele astea.
Trebuia sa spui clar,asa cum am spus eu tacsu are jumate din averea toata de care nu se atinge nici Dzeu,iar jumatea lu masa se imparte.

Unde e mai clar,la tine ca spui de mese si rahaturi sau la mine? Tu crezi ca omu care a intrebat stie cei aia masa succesorala? Cati din oamenii simpli stiu cuvinte de astea tehnice?

Pe aici oamenii de aia intreaba,pentru ca si ei au gasit pe net explicatii,stai tu linistit ca nu esti tu singurul care stie sa caute pe netu asta ceva.
Doar ca omu cand citeste acolo nu intelege,aia scriu in limba lor,in fiecare domeniu sunt cuvinte tehnice ce nu toti oamenii le stiu ce inseamna.
Vii tu sa spui defunctului laughing spune-i frate direct mama ta moarta sau decedata,care oameni folosesc cuvantul defunct,sau cati oamenii folosesc cuvantu asta stii?

Deci cine nu se pricepe? Tu e sti ala care nu se pricepe,ca de te pricepeai,explica-i omului folosind cuvintele tale,cuvinte simple sa le priceapa tot poporu,ca doara nu vorbeai cu nu stiu ce notar.

Multi dintre voi nu pricepeti chestia asta,definitii,cuvinte tehnice,nu ajuta pe mai nimeni,trebuie sa spui cat mai simplu,aia este ideea.

Deci daca spuneai mortului,sau persoanei decedate nu era bine, sau ce? OOO te pomeni ca esti foarte invatat,nici pomeneala,habar nu ai,citesti de pe unde cauti din lege,bagi copy/paste si ia de aici is as laughing asta faci tu si multi pe aici.

Ai venit tu sa spui acelasi lucru ce eu l-am spus simplu si clar, dar nu-i bun, trebuie sa spui defunct, masa succesorala, elucubratii laughing mai ai cuvinte de astea, mai baga.

| Ioandelasal a răspuns (pentru relian):

Da, dupa 40 de ani de profesie juridica eu nu pricep si nu stiu nimic. Cati ani de profesie juridica ai?
P.S. Mi se pare ca razi ca!

Daca ai ceva job pe la notariate, atunci mergi acolo si faci treaba. Daca la fel explici si oamenilor ce vin acolo e clara, inteleg aia tot laughing
Daca ti se pare inseamna ca ai vedenii laughing deci lasati vraja marii, cand vine omu vorbeste la nivelul lui, nu te da mare academician, ala no sa te vada deloc mai bine.
Omu te respecta daca vede ca a priceput ceva din ce ii spui.Nu am spus ca pricepi sau nu,am spus ca la fel am raspuns si eu,dar la mine nu e bine ca eu vorbesc simplu,trebuie sa spui cuvinte din alea pompoase laughing cuvintele alea le scrii tu in acte, e ok, daca asa se cere asa faci, dar omului ii traduci ce inseamna, asa pricepe si el ceva.
Rad sa ma relaxez, nu vad pentru ce sa fiu trist.

| RAY a răspuns:

Relian chiar mam mirat de ce nu iti pot raspunde, eu nu te am raportat niciodata la admin, si mie mi au fost sterse toate intrebarile si raspunsurile 1173 Răspunsuri şterse | 29 Întrebări şterse

| RAY a răspuns:

Bine ca mai băgat la ignor relian la ce raspunsuri dai ma mir ca nu ti au fost raportate, domnul Ioandelasal merita fundita

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Succesiune asa se numeste, mergi la notar si programeaza te ca nu te primeste imediat, iar cand suni pentru programare intreaba l si tariful, fiecare cabinet notarial are pretul lui, apartamentul a fost cumparat de parintii tai, si garsoniera la fel? Tu ai vrea sa le vinzi?

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Daca mama ta mai are frati, si ei sunt chemati la masa succesorală, notar sa dea declaratie daca vor sa cedeze partea lor vouă, nu poti imparti tu după cum vrei numai tie si tatalui, se imparte cu rudele decedatei.

| Endita4689 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Apartamentul și garsoniera au fost cumpărate de părinții mei.
Mama are un singur frate. Dar am citit că prima clasa de moștenitori sunt copiii și soțul. Fratele mamei nu cred că este inclus în această categorie de moștenitori, nici nu dorește moștenirea.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Endita4689):

Nu poti fi sigura ca nu vrea nimic fratele mamei decat in clipa in care este chemat la succesiune si spune el cu gura lui de fapt semneaza un act prin care renunță la partea lui de mostenire, ori pe foamea asta crezi ca e fraier sa zica nu vreau niciun leu, cedez in favoarea nepoatei si a cumnatului, eu nu cred ca ar face asta oricîti bani ar avea, cel mai bine este ca voi sa angajati un avocat care cunoaste bine legile sa va spuna in situatia voastra cum este cel mai bine sa actionati, dar asta inseamna bani de platit avocat si bani de platit taxele notariale, niste milioane de lei.

| relian a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

De unde ai scos legea asta? mai bine taceai laughing

| darrio2007 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Ce treaba au fratii mamei cu mostenirea de care spune in intrebare?

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru darrio2007):

Eu asa stiam, poate ca s au schimbat legile.

| darrio2007 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

In luna Mai am facut succesiunea la notar, pentru ca tatal meu a decedat. Si are doua surori. Deci, caz concret.

| relian a răspuns:

Du-te fata la notar,nu te mai lua dupa unia pe aici,Hai ca unia mai stiu cate ceva,dar vad altii is pe dinafara total.

Deci indiferent ce intrebi tu aici,tot la notar ajungi,asa ca pe aici iti pierzi timpul degeaba.

Ca idee si sa stai linistita,nici o ruda din partea mamei tale sau din partea tatalui tau nu au absolut nici un drept la ce aveti voi, adica tu cu tata tau, absolut nici un drept.

Aia ar avea drepturi, doar daca parintii tai nu ar fi avut copil si ar fi murit amandoi, atunci veneau rudele.

Deci tu si cu tata tau mosteniti tot ce aveti acolo.
Acum vrei sa stii cat o sa ai tu si cat taicatu?

Este simplu.

Iti explic, exact asa o sa iti spuna si notaru, o sa vezi.
Mama si tatal tau aveau cate jumate din tot.Cand unul dintre ei moare, jumatea parintelui decedat se imparte intre sotul ramas si copii.
Deci tatal tau are jumatea lui ce nu o imparte cu nimeni. Jumatea lui maicata o sa o imparta cu tine.
Asta inseamna ca el va avea 50% din partea lui mama si tu 50%.

Totalul: Tata va avea 75% din ce aveti, iar tu 25%, asta spune legea, asta spune si logica, iau cum vrei, asa este corect.

Acum acolo cand te duci sa dezbati mistenirea asta, unul din mostenitori poate renunta.Dau exemplu, daca tu spui la notar ca renunti, atunci totul va veni pe numele tatalui tau.

Merg cu exemplu mai departe. Daca renunta si taicatu, facem asa ceva teoretic, daca renuntati ambii, atunci jumatea lui maicata se duce stii unde? La primarie laughing deci nici rudele lor nu au drept.

Stiu f bine chestiile astea pentru ca am fost si eu si nu intelegeam.Notaru nu iti explica in felul asta,dar eu cum is sa stiu,sa retin cei bun,am zis nu inteleg,vreau ceva mai simplu, am sata colo pana l-am facut sa explice mai simplu ca eu sa pricep.Notarii tot umbla mereu folosind cuvinte tehnice, asa ca cerei sa vorb ca si lu mamamia de 90 de ani.

Si a spus, atunci cand cineva renunta,aia ramane definitiva, nici dzeu nu mai poate rupe acea hartie, Poti sa o rupi, poti sa faci tu orice,daca renunti ai renuntat si basta. poti merge si la haga, nu te mai baga nimeni in sama

De ce iti zic astea? Sa stii ce sa faci, sau in caz ca cineva iti propune hai sa treceti alea pe numele doar a unia din voi.
Renuntarea la o mostenire este pe viata
Acum tu vei avea 25% puteti face acte asa,sau puteti vorbi intre voi,tu cu taicatu si daca ajungeti la o intelegere, atunci spuneti notarului cum doriti si ala exact asa o sa va faca.

Ce am spus eu mai sus cu 75/25 este legal daca nici unu nu vrea altfel,daca nu va intelegeti sau taicatu nu vrea sa lase nimic,atunci notaru asa va imparte, tie 25%,restul lui taicatu.

Daca voi insa va intelegeti, puteti sa vorbiti intre voi, tu iei ceva taicatu ia altceva, notaru va face a ctele asa cum spuneti voi acolo fata in fata.

Apoi daca tatal tau va murir candva, tu o sa fii singura mostenitotare la ce o sa lase el in urma,nu rudele lui nu rudele nimanui.
Daca ai neclaritayi spune.
Poti merge la notar la o consultatie ca este gratis,deci nu dai nici un ban doara pentru consultatie,notaru iti ia bani,doara daca iti face ceva acte.
Dau alt exemplu. Daca taicatu vrea sa iti dea tie totul,sa faceti acte pe numele tau,puteti sa faceti asta acum,cu dezbaterea mostenirii asteaia,el poate renunta si la jumatea ta in favoarea ta si actu ce se face va fi tot pe numele tau,adica faceti un singur act si platiti deoc sau putin.
Stiam ca daca dezbati mistenirea in nu stiu cat timp dupa moartea cuiva ar fi gratis, sau platesti acolo ceva f putin.

Mergi la notar ca este gratis sa intrebi.Ganditiva bine inainte sa mergeti ce vreti sa faceti,tu cu taicatu, apoi faceti cum v-ati inteles.

| dannyel86 a răspuns (pentru relian):

Sotul supravietuitor primeste un sfert din mostenire, iar descendentii raman cu 3 sferturi. Ea fiind singurul copil, va lua 75% din partea mamei.

| relian a răspuns (pentru dannyel86):

Spui prostii.Du-te la notar si intreaba, eu nu spun din auzite, am fost si am intrebat la notar, am fost in exact aceiasi situatie.

Sotu are jumate din tot si in tipul vietii, jumatea lui nu se atinge nimeni de ea, nici Dzeu.
Deci ce se dezbate la mostenire este jumatea mamei, aia se va imparti atata si nimic mai mult, pct.

Jumatea mamei se va imparte la toti, inclusiv si la tata, ca urmare ei impart jumatea mamei la 2

Tata va mosteni trei sferturi din casa si trei sferturi din apm, iar fata cate un sfer din fiecare.

La total tacsu ia 75 si fisa 25.

Tu se pare stii invers, adica ca la neoameni.
Nu mai va bagati in discutii daca nu stiti ceva, decat sa va dati cu presupusu treceti mai departe, pe tine cel putin te depaseste total subietul in cauza.
Mai invata, sau nu te mai lua aiurea cu cei care dau raspunsuri bune, retine ce este bun, baga la cap, nu ce crezi tu.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru relian):

Bine ca stii tu

| relian a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

laughing oameni buni,ce avwti frate? Nu e frumos cum va comportati,cand vedeti ca vine cineva si da un raspuns bun voi sariti pe el,in loc sa verificati,sa vedeti daca are dreptate si daca are sa retineti cea spus,pff voi deja gata, vine asta sa se dea destept.

Am spus nici eu nu stiam, dar am fost in situatia aia, am fost la notar, ala mi-a explicat pe intelesu lui, i-am zis ca nu pricep si sa vorbeasca romaneste laughing si uite asa am inteles pana la urma.

Deci stiu pentru ca am trecut pe la notar.Vad ca te ia la rost si darrio cu 2 de r laughing deci si ala stie, sau i se pare logic ca rudele sa nu aibe nici o legatura cu familia in cauza.
E ok eu nu ma supar, tu retine ce vrei, daca asa crezi tu ca este, fiecare cu cel doare.

| relian a răspuns:

Bate campii cine spune ca ai tu 75%. Cred ca am gresit ceva, la mostenire partea celui decedat se imparte intre copii, dar parintele ramas ia un sfert. Deci tu vei avea 75% din mostenirea de la mama,taicatu va avea mai mult,mai exact sa intelegi tacatu va avea casa si un sfert din aptm, tu 3 sferturi de aptm
Dupa ce mergi la notar si vei afla revino sa le spui si la astia cum sta treaba.