anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

As vrea si eu sa stiu parerea voastra cu privire la REVOLUTIA din '89. Aceea a fost revolutie sau o lovitura de stat?

10 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

A fost o revolutie indiscutabil. Si a fost insotita si de o lovitura de stat, altfel nu era revolutie. Ca revolutia s-a furat sau nu s-a furat, cert este ca in decembrie 1989 putini au fost cei care au indraznit sa isi doreasca mai mult decat schimbarea lui Ceausescu si cu toate acestea s-a produs mult mai mult decat atat.
Fara indoiala marile puteri au jucat un rol foarte important in desfasurarea evenimentelor, iar la Malta nu s-a discutat despre fotbal, masini sau femei. Fara indoiala ca niciunul din cei care au ajuns sa preia puterea in decembrie 1989 nu au ajuns acolo intamplator. Insa conform oricaror definitii pertinente, in decembrie 1989 in Romania a avut loc o revolutie si o lovitura de stat.

| Arthur a răspuns:

Lovitura de stat, la nivel inalt, pentru populatie a inceput ca o revolutie.

daniela
| daniela a răspuns:

Am trait acest eveniment din plin. Locuiam in apropierea televiziunii si pot sa-ti spun ca au fost zile de cosmar si desi multi si-au dat viata pentru a-l da jos pe Ceausescu (sa fim seriosi asta vroia toata lumea, nimeni nu gandea pe vremea aceea mai departe de atat) totul se pare ca a fost bine regizat de anumite cercuri. Totusi a fost revolutie pentru ca fara furia poporului nu se reusea nimic.

| chupachups1234 a răspuns:

Revolutie mai. Cine crezi ca scos in strada milioanele alea de oameni? Te iei acum dupa ce zic 5 francezi care isi dau si ei cu parerea, parca ar fi fost ei aici sa vada ce a fost.

| simonapopovici a răspuns:

In decembrie 1989 am fost in fiecare din zilele revolutiei pe stazile Timisoarei. Am trait acele evenimente personal, deci nimeni nu trebuie sa imi spuna mie ce si cum a fost, desi astazi politicienii incearca sa dea o imagine diferita fata de cea de atunci. Revolutia a facut-o poporul. Oamenilor le ajunsese cutitul la os de multa vreme. Noi cei de pe strazi am dorit sa traim normal, asemenea oamenilor de dincolo de granitele tarii. Lipsurile si constrangerile de atunci nu pot fi intelese de catre cei acer azi au 20 de ani pentru ca aceste lucruri par a fi imposibile.
Dar atunci nu credeam ca soldatii pot impusca oamenii in plina strada. Atunci credeam in armata... Ce-i drept auzisem ca in beciurile securitatii oamenii sunt batuti, dar nu credeam ca ororile pot ajunge la paroxism. Frica, teroarea era totusi un sentiment cu care traiai in fiecare zi, mai ales daca indrazneai sa gandesti impotriva politici partidului.
Nu a fost lovitura de stat, asta este sigur. A fost revolutie facuta de oameni.
La fel de adevarat este insa faptul ca au existat personaje care au instrumentat modul in care lucrurile au evoluat, adica multa diversiune. Cred ca au facut asta pentru ca oamenii sa se aprinda si sa se inversuneze. Cand spiritele erau atat de inflamate, scanteia au pus-o totusi persoane care au facut multa diversiune. Cred ca a fost multa teama. Teama celor care isi vedeau privilegiile pierdute (activistii de partid) si care pozau acum de partea revolutiei. In zilele acelea le era teama sa recunoasca ca sunt comunisti. Aveau si de ce se teme, oamenii erau destul de impatimiti, suferisera mult. Cativa generali de armata au jucat insa un rol criminal. Datorita dezordinii, a diversiunilor din acele zile, au murit oameni si au murit degeaba, atata timp cat fostii nomenclaturisti (cei care nu pot gandi altfel decat in modul in care au facut-o si pana la '89) se afla in posturi de conducere. Cei care nu au trait acele vremuri si nu au termen de comparatie, nu pot intelege asta.
Personal eu am luptat impotriva demagogiei. Au disparut demagogii? Nu, ei s-au inmultit. Exista azi o doctrina clara de partid? Poate in hartii, pentru ca in realitate cu totii, politicienii isi dau mana peste capetele oamenilor, atunci cand interesele lor personale sunt afectate. Cel mai valabil slogan este: "la vremuri noi, tot noi".

| ExpertHost a răspuns:

Diferenta intre sensurile cuvintelor este mare! La o lovitura de stat nu sunt implicate masele si consta doar in schimbarea conducerii, fara alte evenimente majore, pe cand Revolutia implica si mase de oameni, asa cum s-a intamplat la noi in `89. Nu era foarte mare la vremea respectiva dar aveam buletinwinking si deci puteam sa inteleg cam ce se intampla. Una peste alta, daca nu ai apucat vremurile respective, nu prea ai cum sa iti dai seama daca a fost un lucru bun sau nu Revolutia respectiva. Exista o multime de lucruri contradictorii intre vremurile de acum si cele de atunci. Au fost si parti bune (social vorbind) si parti rele. Intreaba-ti parintii cum era sa stai la cozi interminabile (ore intregi!) pentru o punga de tacamuri de pui (cap si gheare) sau sa te bucuri ca de Sarbatori ai 3 portocale in fructiera sau. sa iti calculezi cate felii de paine mananci intr-o zi. Singurul lucru care era mai bun pana sa se intample Revolutia, era faptul ca toata lumea avea servici si o siguranta o locului de munca insa... nu aveai ce sa faci cu banii, ca nu aveai pe ce sa ii cheltui! La Alimentara erau rafturile pline de conserve de peste, mazare, ghiveci si apa minerala la sticla de 1L. Au fost destui care nu au simtit lipsa produselor de baza, si care mai apucau cate un pachet de dulciuri din FreeShop sau de la rude "din afara" dar. prea putini fata de restul populatiei. Ar fi multe de discutat si cu siguranta vor aparea si alte "detalii" de la colegii TPU.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Iliescu planuia sa dea o lovitura de stat la inceputul lui ianuarie 1990, dar oamenii care au iesit in strada l-au ajutat sa puna mana mai repede pe putere

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Revolutie, lovitura de stat, ce mai conteaza?, conteaza ca atunci au murit mii de oameni si noi ne batem joc de sacrificiul lor. Teoriile astea sunt pline de non-sens.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Conteaza prea putin.Important e ca acum nu mai exista dreptate , justitie , corectitudine in tara asta .Doar furt , pe toate drumurile .

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Conteaza prea putin.Important e ca acum nu mai exista dreptate, justitie, corectitudine in tara asta. Doar furt, pe toate drumurile.