| VladForaru94 a întrebat:

Astazi mama mea a primit o amenda pe transportul public RATC,din motivul ca "nu a avut bilet" (asta in viziunea controlorilor).Adevarata poveste este ca,a incercat sa scoata biletul sa-l composteze, dar chiar cand sa il composteze a fost surprinsa de controlori. Explicatiile au fost in zadar.Acestea i-au cerut mamei datele personale,initial refuzand, apoi i-au spus ca trebuie sa mearga pana la capat de linie la dispecerat.Acolo a dat de un politist sau un jadarm, si inca o data i s'au cerut datele personale.Intr-un final a trebuit sa i le ofere pentru ca nu avea incotro.Controloarele au spus astfel:Ori platiti pe loc 100 de lei, ori va vine dublu in 48 de ore.In timp ce discutau,una din controloare(presupusa a fi sefa celorlalte doua controloare,s-a apucat sa scrie un proces verbal,sau asa parea ca face, aceasta S-A AFLAT IN AUTOBUZ LA MOMENTUL CONTROLULUI! Mi se pare cam suspect ce au facut ei.Este posibil sa fi facut proces verbal, dar mamei nu i s-a dat nimic sa semneze.Ba mai mult! Una din controloare i-a dat ID-ul ecusonului,astfel cand mama se va afla la dispecerat in ziua urmatoare, aceasta sa o caute si sa ii inmaneze personal cei 100 de lei.Plata amenzilor nu ar trebui platita la un ghiseu,sau ceva de genul? Sincer sa fiu,cred ca acestia au jucat un teatru murdar, fiindca mama mea este in varsta de 63 de ani si este cam naiva, deci puteau sa o joace pe degete cum doreau ei.Asta este doar parerea mea.Astept raspuns de voi care sunteti in cunostinta de cauza mai bine decat mine.Ce parere aveti? A fost o amenda oficiala in care s-au respectat procedurile? Sau un truc murdar folosit de controloare pentru a fraierii?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mama ta sa astepte sa primeasca procesul verbal de contraventie, pana atunci nu trebuie sa plateasca nimic.
De la data primirii procesului verbal are termen de 48 de ore pentru a plati jumatate din minimul amenzii, daca se prevede asa in procesul verbal.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Să facă plângere la poliție, scurt!
Pa, pa.

| JohnnyBi a răspuns:

Nu a semnat niciun proces verbal deci procedura legala ioc. sa ii inmaneze banii personal iar e labareala. orice bani dai din mana ii dai pentru o CHITANTA sau FACTURA. nu primesti asa ceva, e labareala. pentru ca banii aia fara o chitanta nu ii poti demonstra (tu daca imi dai mie 10 milioane ROL pe incredere sa zicem, eu nu ti-i dau inapoi, ramai cu buza umflata? ca nu ai cum sa demonstrezi ca eu am primit banii. aici vine la comanda functia chitantei. act doveditor). daca nu a semnat nimic ii vine amenda acasa (daca era oficiala) si la primirea acesteia trebuie sa plateasca la locul mentionat de aceasta banii respectivi. care vor fi 100 lei de la primirea amenzii in 48 de ore, apoi dublandu-se suma. eu zic sa o tii pe mama ta acasa, pana primeste amenda acasa. daca o primeste, cat timp nu a semnat nimic (cum ca este de acord cu amenda, etc) poate depune contestatie la organ si sa isi sustina cauza in instanta. a2 sansa este ca amenda sa nu vina si asa ti-ai dat seama ca este facatura...

| NuAmGasitUnNume a răspuns:

Nu cred ca acei oameni erau controlori, du-te la politie

| OoBunnyoO a răspuns:

Daca mamei tale nu i-au dat sa semneze nimic, nu are nicio obligatie sa mearga a doua zi la ea. Plus de asta, intr-adevar chitanta se plateste la ghiseu, nu in mana controloarei. Asta e bacsisul care intra in buzunarul ei. Asteptati daca vine chitanta prin posta zilele astea. Daca vine va scrie acolo unde sa se duca sa o plateasca. Daca nu vine nimic, nu ar trebui sa mai mearga nicaieri.
Iar din cate stiu amenda este de 50 de lei, iar neplatita in 48 de ore devine 100. Asta cel putin in Bucuresti, insa am dubii ca e mai scumpa in Constanta.
Plus de asta controloarea nu are voie sa isi lase ecusonul la mama ta. Cat despre faptul ca a tinut-o in autobuz, nu este nimic in neregula, nu au voie sa te forteze sa te dai jos. Legitimarea si scrierea procesului verbal, se face in autobuz sau in tramvai. Daca au tinut-o mai mult de jumatate de ora, se poate plange insa de privare a libertatii.