Respectivul va fi cercetat penal pentru infractiunea de tulburare a ordinii publice, ce va pati depinde de rezultatul cercetarilor si hotararea instantei de judecata.
Conform Codului penal, citez:
"ART.371. Tulburarea ordinii şi liniştii publice
Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."
Puteti solicita daune morale, constituindu-va parti civile in procesul penal.
Voi trebuie doar sa va constituiti parti civile, de restul se vor ocupa politia, procurorul si instanta de judecata. Veti fi citati si voi la proces, daca respectivul va fi trimis in judecata.
Puteti angaja si un avocat, care se va ocupa de proces.
Eu nu as vrea sa ma car prin tribunale si procese, vreau doar ca politia sa-l aranjeze. Ce ma sfatuiti sa fac?
Politia n-are cum "il aranja", eventual poate sa-l amendeze daca se constata ca a fost o depasire neregulamentara.
Iti recomand sa astepti sa vezi cum se va rezolva plangerea penala.
Da, va fi un proces, probabil de lunga durata in care un judecator va hotara. Despagubiri vei primi doar daca ai un avocat bun care va sti sa le scoata.
Texas a răspuns bine și merita fundă. Doar un avocat te poate reprezenta la un proces: de la deschiderea acestuia și până la închiderea lui. Avocatul se ocupă de tot. Nu trebuie să te îngrijorezi că nu vei ști ce să faci.
Cazul tău se pare că va avea câștig de cauză. Deci nu trebuie să te îngrijorezi de onorariul avocatului și de alte cheltuieli de judecată: acestea vor fi plătite de către cel vinovat. În plus vei primi și tu bani de la cel vinovat în funcție de pretul despagubirii pe care îl vei cere după ce te-ai sfătuit cu avocatul.
"Deci nu trebuie să te îngrijorezi de onorariul avocatului și de alte cheltuieli de judecată..."
Ba da, trebuie, le va plati el din buzunar si doar daca va avea castig de cauza instanta poate stabili sa fie despagubit de inculpat.
"În plus vei primi și tu bani de la cel vinovat în funcție de pretul despagubirii pe care îl vei cere după ce te-ai sfătuit cu avocatul."
Nu va primi despagubiri cat ii cere el sau avocatul. Doar instanta stabileste daca vor fi si cat va fi cuantumul acestora. El pot cere oricat, dar asta nu inseamna ca si primeste. In general se cer sume fanteziste in ideea de a obtine macar o suma rezonabila.
Dacă ar fi fost o greșeala aș mai zice; dar să te dai jos din mașină în scopul violenței, nu trebuie acceptat. Legea este prea blândă în cazurile de violență -de aceea aceste acte se înmulțesc. Pedeapsa ar trebui ca să fie aceasta: bunurile și tot venitul vinovatului să fie împărțite pe jumătate cu victima -pentru totdeauna; sau închisoare pentru totdeauna -la alegerea vinovatului. Ca bonus, carnetul ridicat pentru totdeauna. Și o să vezi atunci că nimeni nu se va mai da jos din mașină să facă rău.
Și nu toți oamenii trebuie să fie șoferi. Iar în cazul când cineva greșește în trafic, trebuie să accepte mustrarea, și nu să răspundă cu violență.
Mai devreme sau mai târziu o să ajungi să îmi dai dreptate. Oamenii se fac din ce în ce mai răi; nicidecum mai buni.
Este adevărat că omul nu este obligat să își iubească semenul; dar nici nu trebuie să ajungi să te dai jos din mașină și să îi dai cu spray în ochi celui care te-a mustrat pentru că i-ai pus viața în pericol.
Păi după ce că este vinovat (să spunem fără să își dea seama -dar cunosc mentalitatea multor șoferi și mai ales a taximetriștilor), el își mărește vina făcând un act premeditat.
Consider că oamenii violenți nu au ce căuta în societate, în libertate.
La mine nu este vorba de impulsivitate, ci de dorința și nevoia de a îndepărta cât mai mult violența în toate formele ei. Asta daca vrem să avem o societate în mijlocul cărora să ne simțim în siguranță. Că taximetristul dacă nu avea spray la el (spray care trebuie folosit numai în caz defensiv nu și ofensiv), ori folosea o bâtă, ori se urca cu mașina pe victimă dacă nu era în mașină; dar tot găsea metodă de răzbunare.
Dar o lege bună, îi va ține pe oameni în frâu. Dacă nu îi ține, atunci va trebui să fie și aplicată. Când ceilalți vor vedea lucrul acesta, atunci de nevoie vor învăța stăpânirea de sine, sau cum numim noi astăzi autocontrolul. Unii oameni sunt educați de mici, și este mai ușor așa; alții trebuiesc educați la maturitate, și este mai greu. Oricum ar fi, autocontrolul trebuie dobândit, învățat de toți oamenii care vor să trăiască în mijlocul oamenilor, al societății.
"...el își mărește vina făcând un act premeditat."
Nu e un act premeditat. Premeditare inseamna cu totul altceva.
In rest, vorba multa pentru putin. Ideea e ca pedeapsa trebuie corelata cu fapta. Nu dai pedepse haotic si exagerate doar ca asa ti se pare tie normal.
In plus, cazi in greseala de a te inflama avand doar varianta uneia dintre parti. De fapt habar n-avem ce s-a intamplat de fapt. Daca ma intrebi pe mine, eu zic ca si asta si-a bagat una alta prin diverse neamuri ale taximetristului inainte, de obicei cam asa se intampla lucrurile. Nu mai fi credul/a.
Fabiii întreabă: