In prezent este nevoie de permis de conducere de categoria AM, conform md. aduse OUG 195/2002 prin L.203/2012.
Dupa aceste modificari persoana, care detinea un certificat de absolvire a cursurilor de legislatie, putea sa se prezinte la examinarea pentru obtinerea permisului de conducere de categoria AM fara ca sa fii urmat o scoala de conducere, conform Ordinului MAI nr.82/2013, prin care a fost modificat si completat Ordinul MAI nr.268/2010, privind examinarea pentru obţinerea permisului de conducere, citez:
„ART. II
Până la data de 19 ianuarie 2014, candidatul la obţinerea unui permis de conducere din categoria AM, care face dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislaţie rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice în cadrul unei şcoli de conducători auto, se poate programa la examen prezentând documentele prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a), c)-e), documentul care atestă că este apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din grupa I, eliberat de o unitate de asistenţă medicală autorizată şi documentul care atestă că este apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice, eliberat de un laborator de specialitate autorizat."
Si, bineinteles, un act normativ nou poate modifica unul vechi, il poate completa sau chiar abroga.
Fata de prevederile citate socrul va trebui sa urmeze o scoala de conducere si apoi sa se prezinte la examinare, conform categoriei necesare sa conduca acea masina.
In prezent la cat. AM se incadreaza mopedele si cvadriciclurile usoare, citez:
"„21. moped - autovehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul uşor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la secţiunea 4 din Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare; "
Conform Ordinului nr.211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, citez:
"6. Categoria L6e - cvadricicluri uşoare, respectiv vehicule cu 4 roţi a căror masă la gol este de cel mult 350 kg, exclusiv masa acumulatorilor în cazul vehiculelor cu tracţiune electrică, având viteza maximă constructivă de cel mult 45 km/h şi echipate cu un motor:
a) cu o cilindree de cel mult 50 cmc dacă este un motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie, sau
b) cu o putere maximă netă de cel mult 4 kW dacă este un alt motor cu ardere internă, sau
c) cu o putere nominală continuă maximă de cel mult 4 kW dacă este un motor electric."