Eu, da.
De o luna, aerul s-a curatat considerabil pe strazile orasului mare in care traiesc. De foarte mult timp n-a mai fost asa de placut sa respiri, chiar si printr-o masca.
Cu banii adunati din amenzi in vremea carantinei (si nu numai! ) as investi in reimpadurirea tarii si replantarea livezilor. Totodata, as limita accesul autovehiculelor in localitati si trecerea la transport in comun electric (program de termen scurt- mediu- si lung).
Fac pariu ca, tara noastra ar deveni in cativa ani paradisul turismului rural (si nu numai), daca ne-am regandi viitorul in timpul starii de urgenta (si dupa)!
Parcă contează părerea noastră. Dar totuși având în vedere cât crește numărul de cazuri zilnic mai ales considerând cât de serios e sistemu la noi și câte teste avem... prin asta vreau să zic că pot fi și mulți alții pe care nu-i testează nimeni, pot să fie și cred că sunt mult mai mulți. Deci încă e pericol mare.
Iar ca adăugire la politieni și etc, azi la vorbește lumea zicea directoru untold și neversea că-i sigur 99% că se țin ) lucru de care mă îndoiesc profund
''prin asta vreau să zic că pot fi și mulți alții pe care nu-i testează nimeni''
Nu ca pot fi, mai mult ca sigur sunt. La cate teste s-au facut la noi raportandu-ne la numarul populatiei inclin sa cred ca numarul real de bolnavi e cel putin dublu (daca nu triplu). Uita-te si tu la tarile mai civilizate (unde nici acolo nu-s diagnosticati toti) care au numarul nostru de morti. Pai acolo sunt diagnosticati de la 10.000 de bolnavi in sus. Normal ca nu se tine niciun festival in conditiile astea. Oricum e mai bine asa decat sa ne facem iar de ras cum ne-am facut anul trecut la Untold cand au montat ai nostri 3 veceuri la 400.000 de oameni si s-au pipi aia pe ei ca nu au mai rezistat la coada.
Am zis să nu fac afirmații fără dovezi clare.
Vai n-o știam pe aia cu untoldul, cu băile, serios?! )))))))
Serios, au facut baietii o organizare de tot rahatul turcesc. Au mai avut si tupeul nesimtit sa ceara pe bilete cat au cerut. Acum sa traiasca din ce au ciupit anul trecut Karma is a bi*ch.
Stare de urgenta va fi prelungita de maine decizia e luata de mult si nu e alegerea poporului. Si da trebuie prelungita, mai sunt macar 2 saptamani de pericol iminent
Nu este alegerea poporului, dar este a parlamentului. Fiind si aproape de alegeri, partidele vor vrea sa faca pe plac electoratului. Electoratul pesedist vrea bisericile deschise de Pasti si considera ca au fost destul inchisi in case. Mai sunt si politicieni care arunca idei precum ca se vrea instaurarea dictaturii.
Momentan avem un grup de aproximativ 60% din parlamentari care ori au spus clar ca nu voteaza, ori pun conditii doar ca sa fie puse.
Nu. Deja a fost lungita excesiv. In ciuda intentiilor bune oameni oricum nu respecta carantina, atata ca pe multi nu ii vede politia pe toti, mai ales in zona rurala. Dupa mine ar trebui scoasa din 4 mai
Ce om normal la cap poate sa considere ca varful epidemiei (de care ne apropiem) este un moment bun sa elimini restrictiile si sa revii la activitatea normala?
Este ca si cum ai crede ca cel mai bun moment sa opresti un tratament este cand boala se manifesta cel mai puternic.
De unde stii tu ca ne apropiem de varful epidemiei? Esti neam cu Nostradamus? Suntem mintiti si dezinformati de autoritati si de mass-media, o spun fara sa fiu vreun conspirationist (e purul adevar). Numai tampenii si speculatii, afirmatii bazate pe banuieli imprastiate ca fiind surse oficiale. In nicio tara civilizata din lumea asta nu se stie exact cand va fi varful epidemiei (poate fi la fel de bine si la anul pe vremea asta) si nicaieri nu s-a mai afirmat public, in mass-media ca ne apropiem de varful epidemic.
S-au trezit ai nostri vorbind... tampenii. In loc sa te uiti in gura lu Gadea mai bine uita-te la stirile de pe BBC, CNN, Deutsche Welle si vezi si aia ce au de zis. Eu inclin sa-i cred pe aia, nu ce zice Streinu Cercel (bai ce nume de manelist) si Raed Arafat (rastalmaciti la randul lor de asa zisii jurnalisti care latra numa ineptii).
Cateva precizari care sa te ajute sa-ti directionezi intelepciunea mai bine, eventual catre cei care au dificultati in intelegerea situatiei:
1) Am spus doar ca "ne apropiem". Nu am spus ca vom atinge varful peste trei zile sau peste doua saptamani. Poate fi peste o luna, poate fi mai tarziu. Iar varful epidemiei nu reprezinta un punct sau o zi, ci reprezinta un platou care se poate intinde o perioada. De asemenea, pot exista mai multe varfuri distribuite pe o perioada lunga de timp.
2) Ideea centrala a raspunsului meu era doar aceea ca relaxarea masurilor in acest moment este prematura si periculoasa. Nu-mi propusesem sa fac "previziuni" de Nostradamus.
3) In ziua in care ma voi uita in gura lui Gadea ma voi spanzura cu cureaua de o grinda.
Tot de pe surse serioase ma documentez si eu, iar aceste surse serioase spun ca evolutia din Italia si Spania indica apropierea de platou. Aceasta ar putea fi o indicatie despre evolutia epidemiei in alte tari care au luat acelasi gen de masuri, printre care si Romania.
https://www.ft.com/content/c764b98d-ae03-41ac-a2ca-8309f32d5e1c
https://www.bbc.com/news/world-europe-52166804
https://www.euronews.com/......-fewer-cas
''De asemenea, pot exista mai multe varfuri distribuite pe o perioada lunga de timp.''
Nu poate exista decat un singur varf ca d-aia ii zice varf iar ala nu poti sa stii care este pana nu il depasesti, la fel cum nu puteai sa stii nici cum o sa arati tu cel mai bine inainte sa incepi sa imbatranesti la fel cum nu ai de unde sa stii care a fost cea mai buna forma fizica a ta pana cand nu incepi sa te ingrasi, la fel cum nu ai de unde sa stii care e cea mai buna gagica cu care te-ai culcat pana nu dai coltul. Varf inseamna maxim, nu exista mai multe ''maxime''.
Daca vorbim strict matematic si definim "varf=maxim", atunci da, un varf poate fi unul singur. Dar aici nu discutam despre strictetea notiunilor matematice, ci despre lumea reala.
Iar in lumea reala, asa cum un lant muntos poate avea mai multe varfuri, tot asa si un grafic de epidemie poate avea mai multe varfuri. Adica poate avea mai multe perioade cu numar ridicat de cazuri, separate de perioade cu numar mai redus cazuri. Sa spui ca doar unul singur este "varf" si sa le ignori pe toate celelalte pe motive de semantica este complet aberant.
Si nu am spus niciun moment ca "stiu" cand va fi primul varf. Am spus ca analizand graficul epidemiei de pana acum, se poate observa ca in unele tari a aparut o tendinta de stabilizare in anumite zone, ceea ce poate sugera ca masurile luate au avut un impact, iar continuarea lor poate duce la descrestere.
Eu asa cred ca pana la sfarsitul lunii mai nu avem cum sa scapam.Pe urma sa vedem daca se va imbunatati situatia.Ieri am avut 333 cazuri noi.Eu urmaresc statistica fiecarei zile.
Trebuie pornita economia cat mai repede, altfel o sa moara mai multi de foame decat de coronavirus. Statul nu mai are bani la buget si nu va mai avea de unde sa plateasca pensii, salarii, ajutoare de somaj etc. cu toate imprumuturile din lume. Majoritatea nici nu realizeaza cat este de grava situatia si nici nu ni se spune (la guvern se tin sedinte cu portile inchise).
Nu economia e problema ci modul in care este gestionata. Banii se duc oriunde numai in economie nu, iar putinul care se duce in economie ajung in buzunarele parlamentarilor.
Asta oricum se intampla indiferent ca este criza sau nu. Dar, daca societatile comerciale nu incep sa functioneze iar, ca sa verse bani la bugetul de stat, nu vor mai fi bani pentru nimic ca nu se produc din neant. De ce crezi ca Guvernul Romaniei a inceput sa trimita angajatii din sistemul bugetar acasa 15 zile din luna si sa-i plateasca cu 75% din salariul de baza? Iti zic eu, pentru ca nu mai au de unde sa le dea salariul intreg, in curand nici procentul asta nu il vor mai putea sustine. De pensii si ajutoare de somaj ce sa mai zic? Iar daca te gandesti ca vine mama lu' tata lu' Stefan Cel Mare sa ne ajute cu un imprumut care sa acopere toate gaurile astea eu zic sa te mai gandesti o data. Tu ai imprumuta vreodata cu bani pe cineva despre care nu stii daca si cand va putea munci din nou? Cineva zicea mai sus despre nu stiu ce investire a banilor stransi din amenzi. Oameni buni, aia sunt un chilipir pe langa cati bani trebuiau sa intre din TVA, taxe si impozite si care nu au cum sa mai intre niciodata. Cu banii aia nu vor reusi sa tina nici strictul necesar despre care vorbeam mai sus. Voi nu aveti nici cea mai vaga idee despre cum functioneaza o economie, vorbiti ca sa nu adormiti.
Unde mai punem ca incasarile la bugetul de stat nu sunt in timp real. Momentan doar ce s-a terminat de incasat Februarie (luna municta integral de toata lumea). Pe 25.04. 2020 incepe sa incaseze luna Martie (fiind sfarsit de trimestru ar trebui sa vina si impozitele pe profit/venit). E, si luna asta s-a lucrat jumatate la capacitate normala (daca ma tine bine memoria starea de urgenta s-a declarat pe 13.03. 2020). Abia pe 25.05. 2020 cand vor avea de incasat Aprilie o sa inceapa adevarata distractie, de abia de atunci vor incepe sa se observe efectele lipsei de bani. Sa vedeti atunci taieri pe banda rulanta, deocamdata nu a fost destul timp sa se invarta roata de suficient de multe ori.
Banii adunati din amenzi sunt deja mai multi decat cele investite in reimpaduriri!
Iar cei care n-au bani sa le plateasca, ar planta fizic, in locul banilor.
Tara noastra detine resurse enorme pentru turism, dar noi mergem sa lucram pentru turismul altor tari!?!
Daca alte tari (cum este de exemplu Ungaria, FARA resurse naturale asemanatoare noua) fac parte semnificativa a PIB-ului din activitati turistice, atunci noi de ce nu ne folosim de ce avem?
Nici agricultura nu stim sa facem pentru bani buni: exportam cerealele, legumele si fructele si importam produsele preparate din ele (carne, conserve si alte preparate).
Chiar nu suntem in stare sa ne proiectam viitorul, mai eficace?
Nu poti compara customer service-ul de la noi cu cel din Ungaria iar Bulgaria este la ani lumina departare. Nici nu are rost sa mai zic nimic de Italia sau Spania iar cand vorbim de Statele Unite deja parca vorbim de galaxii foarte indepartate (lucruri ce tin strict de customer service, nu ma refer la nimic altceva). La noi cand vine cineva sa-ti ia comanda la restaurant mai are un pic si te scuipa in fata, i se citeste pe mutra supararea ca l-ai deranjat din barfa cu colega (cu foarte mici exceptii in orasele mari la restaurantele cu preturi de occident). Mijloace de transport in comun practic nu exista (nu faci turism doar in orasele mari). Infrastructura ciuciu (mai departe de Sibiu, Cluj sau Brasov nu se incumeta niciun strain care vine cu break-ul sau cu minivanul). Ne-am dus peste altii doar sa le construim casele si sa le culegem sparanghelul si capsunile, nu ne-am intors cu nimic bun de acolo. Toti banii stransi i-am spart pe case si BMW-uri (in loc sa-i reinvestim). Despre scara valorilor dupa anii 90 nici nu are sens sa mai vorbesc (nu mai exista asa ceva). Au ajuns sa ne conduca toate jigodiile, toti hotii si toti smecherii, la TV vedem doar tate goale si can-can, mass-media e compromisa. Agricultura? Care agricultura? Toti taranii si-au vandut pamanturile ca sa-si cumpere BMW-uri, stai sa vezi ce masini sunt parcate la facultatea de agronomie. Nu avem cultura turismului din pacate. Avem probleme uriase de mentalitate si educatie iar pana ce astea doua nu se rezolva nu, nu vom fi in stare sa ne proiectam viitorul mai eficace ca nu avem cum. Nu ma intelege gresit, imi iubesc tara dar sunt din fire un om foarte realist si calculat. Daca vrei sa te mint frumos asa cum o fac guvernantii sa stii ca pot schimba foaia insa nu cred ca asta este scopul acestui topic.
Pentru regandirea viitorului, acum avem timpul sa meditam, mai tarziu sa alegem.
Daca nu suntem in stare sa gandim cu mintea noastra proprie, atunci putem munci pentru cei care sunt in stare sa gandeasca.
Dupa 30 ani ar fi timpul sa schimbam macazul si s-o luam pe alta directie, luand exemplul sau cerand ajutorul unor tari cu reusita (cum este, de exemplu, Austria, Suedia, sau chiar Polonia etc.).
Totul depinde pe cine-l luam ca exemplu si cum il urmam.
Romanul este tare in gura dar cand este vorba sa ia atitudine se fofileaza sau se sperie. Atitudine nu inseamna sa te duci sa latrii la guvern cu pancadre, nu este eficient. Atitudine inseamna sa incepi sa schimbi ceva la omul din oglinda (vorba unui star muzical care a murit in urma cu vreo 11 ani) dar noua ni se par lozinici astea. Ne ducem sa protestam si a II-a zi ne reintoarcem in confortul personal, in propria mizerie in loc sa ne luam de o aripa copii, fratii si parintii care freaca mata si sa-i trimitem la munca... Nu suntem disciplinati, popoarele latine nu au fost niciodata popoare disciplinate doar ca altii au avut norocul sa fie luati sub aripa cui trebuie (sau or fi meritat, cine stie). La noi le cresc buruienile taranilor in curte pe pamant bio si roditor in timp ce carciumile sunt ocupate peste capacitate maxima. Asta in timp ce 2-3 prosti se duc sa-si rupa spatele prin Anglia sau Italia. Ne tinem plozii in brate pana la 30 de ani in loc sa-i trimitem la munca de la 18 ani asa cum se practica in occident, trimitem parintilor bani sa-si ia toate prostiile in loc sa-i ajutam doar cu strictul necesar ca sa-i motivam sa lucreze si dupa varsta de 60 de ani (nu trebuie sa-i pui la sapa, e suficient sa deschizi un magazin alimentar in numele lor sau o mica pensiune). Ai vazut in Franta cine administreaza pensiunile agroturistice? Uite asa nu vom strangem bani niciodata (iar cand strangem ii dam pe prostii in loc sa-i reinvestim). Uite asa ne suportam rudele in carca in loc sa le trimitem la munca ca sa recirculam banii. Da, suntem in situatia in care suntem nevoiti sa ne educam financiar parintii care au trait pe vremea comunismului si au 0 educatie financiara. Asta-i situatia, avem de tras si recuperat mult din urma, nu ne permitem luxul sa iesim la pensie la 63 de ani sau sa tinem copii sa frece mata pana la 30 de ani.
Alternative sunt multe, dar la noi NU SE VREA POLITIC sa ne dezvoltam.
Pentru dezvoltarea tarii primul pas ar fi cei 6% din PIB legiferate pentru INVATAMANT.
NU SE DORESTE educarea, fiindca politicienii isi pierd voturile (cumparate cu o punga de alimente "de pomana" inainte de alegeri.
De ce avem 50% analfabeti functionali la terminarea facultatilor?
Am tot spus: eu votez politicienii care renunta la sumele exorbitante date pentru functia lor, doar din vointa redresarii tarii. N-am gasit inca niciunul.
Din moment ce situatia e tot mai grava doar un retardat si-ar relua activitatile.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
fundata32332 întreabă:
fundata32332 întreabă: