Nu e ok, la fel cum nu e ok sa dai milioade de lei pe biserici si nu pe spitale. Povestea e lunga, concluzia e ca ani de prost management a banului public fac ca mariririle de salarii, pensii si alocatii sa nu fie suficiente raportate la cursul economiei oricat de binevoitori ar fi conducatorii
Sunt facute la nivelul inflatiei. Se ia mai mult de la noi si se dau unora care nu-i merită.
Fiindca parlamentarii nu au interes sa creasca salariile si pensiile chiar atat de mult, ca nu au buget sa poata da atat de multi bani multimii.
Prost raspuns.
Daca ar da atat de multi bani am avea doar inflatie. Sper ca ai invatat la scoala ceva economie. Daca nu sunt destule resurse de un de poti invata.
Du-te mai, de plimba ursul!
Hei, nu ai curaj sa scrii mai multe in schimb dai voturi negative.
Nu ma asteptam la razbunare de la un campion. Unde iti este Faiy-Playul?
Doar impreuna cu tine. Poate mai inveti economie.
Nu ma cert cu copii mici, pusi pe harta!
Bine ca recunosti ca te certi.
Scuze, cand ai avit dimp sa verifici varsta?
Daca nu te-ai mai certa, ai avea suficient timp sa te documentezi si sa dai raspunsurile corecte.
Daca ai timp poti studia cele doua resurse pe care le-am pus in raspunsurile mele.
Hai baitel, mergi si canta la alta masa, ca m-ai plictisit!
Din multe motive. Lipsa de bani ar fi unul si sustinerea inflatiei daca maresti salariile prea mult.
Pentru că nu-i de unde.
Bugetul statului trebuie împărțit să ajungă pentru toate chetiuelile.
Nu sunt facute la nivelul inflatiei pentru ca ideea e sa te minta, sa nu te prinzi ca traiu se face din ce in ce mai rau.
Se numeste indexare nu marire, marire este cand creste puterea de cumparare cu marirea aia, nu cand cel mult ramane la fel.
Si cu tot cu indexari, puterea de cumparare scade de fapt.
Daca puteau sa dea cat inflatia, nu ar mai fi fost inflatie, si era bine.
Inflatia e o metoda sa pacalesti omul.
Adica sa nu vezi ca la aceleasi venituri, preturile urca, ca ala e de fapt adevarul.
Pentru că ar crește și mai mult inflația. Economia unui stat trebuie să fie stabilă și constantă, dacă am mării și scădea aleatoriu salariile și prețurile ar fi un haos.
Salariul minim net a ajuns aproape 2000 de lei, este o premieră pentru România
Poate,dar daca am scădea din pensiile speciale ale contribuabililor și mari puțin mai mult salariile, mărite in sensul adevărat al cuvântului, s-ar mai stabiliza economia, astfel evitând crizele de personal cauzate de emigrațiile in exces.Asa,statul prefera sa -și păstreze salariile și pensiile speciale și să existe multiple crize de resurse umane.
O economie stabila e sa existe forță de muncă astfel încât să acopere toate segmentele muncii, astfel, echilibrând semnificativ economia, momentan e una descentralizata și, prin urmare, statul, că nu are suficiente fonduri, recurge la tot felul de ordonanțe absurde venite din partea ministrului muncii, manifestate de ANAF prin impunerea unor taxe care mai de care absurde, părerea mea.
Fiindcă merg pe premisa "Am furat dar am și făcut "
Mai concret, adopta creșteri salariale doar de fațadă, grosul îl bagă la ei in buzunare și restul, ce-o mai rămas, dă omului de rând drept "majorare".
Spre exemplu, ce diferență ar fi intre o alocație de 240 și una de 250 și ceva? Așa și în restul cazurilor, așa că nu va panicați, nu veți avea un salariu cu mult crescut, in fond nu prea ii pasa nimănui!
"Spre exemplu, ce diferență ar fi intre o alocație de 240 și una de 250 și ceva?"
O diferenta de 10 miliarde de lei doar din cresterile de pensii si salarii dintr un buget care are deja o deficienta. Cam asta ar fi diferenta
Bine,ai dreptate, dar sa dai arate sute de mii de lei pe pensii speciale și să neglijezi omul de rand...e ok?
Pai și nu se ajunge la concluzia mea, la concluzia că nimănui nu-i pasă de omul obișnuit, că banii care ar trebui investiți în salarii și așa mai departe ajung in buzunările oamenilor deștepți?
Sa zicem că e o mentalitate de anii '80, cum zici tu.
Pai munca, fața de acum 10 ani,a evoluat foarte mult,in sensul in care profesorii, de ex, nu mai sunt nevoiți doar să fie profesori, sunt și psihologi, secretari șamd, așa că nu mă lua pe mine cu vrăjeala că munca e la fel ca acum 10 ani,e fals!
Cât despre scumpirile in lanț,omul e nevoit să cumpere produsele de baza,nu mă lua cu sucul băi neneCă nu sucul e cel semnificativ scumpit,ci uleiul, zaharul, alimentele de baza și ce alternative poți avea? Și daca ai găsi, ulterior și acelea se vor scumpi,stai tu calm
Turma asta de oi tine tot de o mentalitate cu manipulată și care manipulată rămâne fiindcă așa au fost crescuți de-a lungul timpului...
Deci, concluzia e că ai dreptate, dar doar parțial și anume la prima parte, mai exact aici cu "te naști și mori singur " și cam atât.
Nu o zic cu răutate, ci ceea ce zic se reflectă în societatea actuală, tu ceea ce spui e la ani lumina distanta!
Numai bine!
Apropo de "tot prostul " care în trecut primea loc aiurea.
Nu e vorba de ei,ci de oameni importanți cum ar fi oameni care au studii superioare și care prefera sa muncească în străinătate datorita condițiilor favorabile,de aici și criza de personal.
Oameni de seamă pleacă rămând aia mai slabi,cu gândul de a-și câștiga și ei existența cum pot.
Cât despre ăștia cu ajutor social, tocmai din mila statului trăiesc și evident că văd că le merge sa facă bani nefăcând nimic, statului ii pasa,da doar cat sa fie văzut bine de către celelalte state UE, atât.
Și încă o chestie,doar pentru că oamenii au fost învățați să meargă pe premisa "tot ce zboară se mănâncă " și tot ce aud la tv,cred,dar daca statul vrea (sau macar sa pretindă că vrea ) ca economia țării să meargă, ar trebui sa dea voie tinerilor să experimenteze chestii, nu sa fie înjosit și să fie menajat de școală, ci din contra, totul pleaca de la un sistem praf al educației.
Cât despre îmbulzirile la motorină șamd, evident că încearcă să cumpere la un preț cât mai avantajos daca are bani putini.Desi e puțin greșit să te omori pentru 1l de motorina,fiecare face așa cum consideră, asta tine de fiecare.
Din nou, tot părerea mea, mă crezi sau nu, tu știi mai bine!
Nu, ca eu tind mai mult spre incompetenta oamenilor decat spre coruptia lor.
Și asta poate fi o varianta, nu neg!
In acest sens,da,aici ai dreptate,la aia cu salariile mari.
Bine că la partea asta cu întreținerea,fiecare este responsabil sa se întrețină,nu mă privește pe mine acest aspect,prin urmare,fiecare își asuma responsabilitatea,vrei masina? Fii conștient de cheltuieli, vrei lux? Fii conștient că te costa.Pot spune că ai oarecum dreptate,da.
Asta cu skillu'…da,corect,dar si aici privește pe fiecare și de ambiția sa de a-și depăși condiția.Dar totuși,e ilogic sa te plângi că nu ai bani daca nu ești deschis către oportunități!
Și partea cu soarta unora,da,corect, exact ce am zis eu acum la al doilea punct,doar că unii vor să aibă de toate fără să facă absolut nimic,aici e strict vina lor.
Și asta cu mentalitatea,am dat de persoane care au o mentalitate foarte slabă, dar daca vrei, in ziua de azi, poți face atât de multe, dar tine și de tine.Ai mai multe oportunități față de acum 30 de ani,iar asta cu munca până la epuizare tine de persoanele in cauză,dar asta nu înseamnă că nu sunt și persoane care aleg o cale ușoară,ba sunt,doar că nu prea sunt văzuți de ăștia care au o gândire negativa și toxica.
Asta cu banii și cumpăratul timpului,aici da, ai perfecta dreptate.
Îmi place că gândești diferit, ce spui, ai dori sa vorbim mai multe în privat?
Daca vrei, poți să-mi scrii la Mihai._. 1829. Mi-ar face plăcere să dezbatem chestii, sa vorbim
Nu e ok, la fel cum nu e ok sa dai milioade de lei pe biserici si nu pe spitale. Povestea e lunga, concluzia e ca ani de prost management a banului public fac ca mariririle de salarii, pensii si alocatii sa nu fie suficiente raportate la cursul economiei oricat de binevoitori ar fi conducatorii
Fiinda am alimenta inflatia.
Este simplu. Puneti urmatoarea intrebare: de ce cresc preturile?
Pentru ca oamenii avand bani suficienti sunt dispusi sa plateasca noile preturi.
Inflatia face ca populatia si firmele sa li se diminueze nivelul de cash disponibil si sun dispusi tot mai putin la achizitii. Astfel scad preturile.
"4. Scăderea iniţială - pentru a tempera creşterea preţurilor, băncile centrale măresc dobânda de referinţă, ceea ce duce la scăderea creditării şi la creşterea ratelor. Lichiditatea scade, consumul se contractă şi veniturile scad.
Ce poţi face: te concentrezi mai degrabă pe consolidarea şi diversificarea veniturilor şi protejarea economiilor."
https://ing.ro/cataispuneleu/inspiratie-financiara/ce-facem-cu-inflatia
"Spirala salarii-prețuri reprezintă un exemplu clar de dezancorare: dacă publicul nu mai crede că banca centrală va stăpâni inflația, cere ajustări salariale care să includă așteptările acestora, mai mari, de inflație. Odată acceptate, aceste creșteri salariale, se vor translata în produse mai scumpe, presiuni pe partea costurilor la producătorii și furnizorii de servicii. Aceste presiuni vor determina creșterea, din nou, a prețurilor, inflație, deci teama de inflație va genera…mai multă inflație. Desigur că intrarea într-o astfel de spirală, așa cum îi spune și numele, va duce la o creștere continuă, la nivele din ce în ce mai ridicate, până în punctul în care măsurile luate de banca centrală vor fi, din nou, destul de convingătoare în ochii publicului."
https://economie.hotnews.ro/......flatia.htm