| LaviniuA a întrebat:

Au venit cu ursu azi dimineata la 11 si m-au trezit din somn.
Parca erau scapati de la Balaceanca.

Ce traditie mai e si asta? Umbla pe strazi prin oras de nebuni. Adica ce vor?
Rog o analiza sociala, crestineasca si nu numai.

20 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Sunt săraci. Nu prea au de mâncare. Asta vor. Iar d-ta dormeai la ora 11.

| Drimmero a răspuns:

Colindele nu au absolut nicio legatura cu religia, sarbatorile, e doar o oportunitate de a face bani si atat, exact la fel face si popa cand vine cu sfestania sau cu iordanul.

| LaviniuA explică (pentru Drimmero):

Eu credeam ca alunga spiritele rele.

| Fatamuntilor a răspuns:

Isi incearca si ei norocul.Au inceput cam devreme cei drept!
Altii au fost si aici, umblau prin magazine si prin centrul orasului
uite aici traditii
https://www.youtube.com/watch?v=hC8l_vd5YTY

| gabicoo a răspuns:

Vor bani! Sunt cu foamea in gât și au furat startul! Apropo de furat: de regulă cei care fac asta, înainte de perioada tradițională, sunt rromi! Vezi dacă nu-ți lipsește ceva prin curte! Creștinește vorbind!

| LordCristobal a răspuns:

Mersul cu ursul e un obicei specific din zona Moldovei si nu e o traditie urata ba chiar a atras si admiratori din afara Romaniei.
Uite prin 2015 National Geographic a venit la Comanesti in judetul Bacau ca sa filmeze si sa faca un documentar despre parada ursilor.
Nu mai stiu exact cand se merge cu ursul, parca in ziua de Revelion.
E mult prea devreme sa mergi cu ursul acum, cei care merg in perioada sunt nebuni sau au mare nevoie de bani adica sunt parliti si fac orice ca sa aiba niste banuti de sarbatori.

| blackann a răspuns:

rolling on the floor analiza crestineasca....nu exista, fata mea.

| haileewatson a răspuns:

O tampenie

| iulia0514 a răspuns:

Ce sa vreie, banii aia vor nu e clar? Analiza creștinească nu-ți pot da pentru aia mergi la un nene popa el îți poate împărtăși părerea lui! Oricum la 11 e aproape amiaza nu poți sa te plângi ca te-au trezi la ora aia dacă veneau pe la 4/5 dimineața era altceva! Apropo umblatul cu Ursu capra etc nu e de acum eu de când ma știu veneau ăștia printre blocuri și urlau cât ii țineau plămânii!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La ora 11 lumea e la munca, daca dormi pana la 11 inseamna ca ai griji multe laughing

| TheWznd a răspuns (pentru anonim_4396):

Unii oameni lucrează în ture de noapte sau online, pentru companii din alte țări, pe alte fusuri orare. Scoateți-vă capul din secolul 20.

| LaviniuA explică (pentru TheWznd):

Ce nebuni sa lucre unii la ora aia... condoleante lor.

| DovleacTurbat a răspuns:

Când eram mic și făceam sărbătorile la bunici, veneau la colindat pe 24 seara si cântau foarte frumos, acum o fac doar pentru bani, unde mai pui că nici nu cântă, vin cu, colinde la boxalaughing)

| LaviniuA explică:

Aha deci o fac pe bani. Credeam ca e ceva transcedental in traditia asta cu ursu.

| blackann a răspuns (pentru LaviniuA):

Cati ani ai, Laviniana?

| LaviniuA explică (pentru blackann):

Indiscreta intrebarea. Am zeci de ani.

Nu e nimic indiscret, daca nu stim varsta nu putem intelege imaturitatea unor intrebari/mentalitatea + experienta de viata.

| LaviniuA explică (pentru blackann):

Nu e nimic imatur in intrebari... si nici macar nu le-ai vazut pe toate, pentru ca unele sunt cenzurate instant.

Da, pentru ca ei sterg chestii, dar pe Violetta nu o cenzureaza niciodata. Ea poate sa injure si sa jigneasca si nu pateste nimic!

| MihaiSpeedster a răspuns:

Creștinește ar fi să îi ierți. Dacă știau că dormi, poate nici nu ar fi venit. Au mers și ei pe presupunerea că lumea e bine dispusă la ora aia, cu chef de vizionat "Dansez pentru tine", varianta ursărească. Dacă nu îți place, poți să ieși la fereastră și să le adresezi pe ton ridicat tradiționalul "Plimbă ursu’ băăăă", care fix din acest obicei își are originea, deci ți-ai aduce contribuția la respectarea tradiției.
Partea proastă e ca urmează Capra, Steaua, Plugușorul și Sorcova. Poți să asculți niște Fuego pe parcurs, mai ușurează suferința.