| angrigore a întrebat:

Avantaje si dezavantaje PFA ca programator. Am actual doua locuri de munca cu carte, intr-o parte mi s-a propus sa imi fac PFA pentru a-si reduce cheltuielile.
Am citit mai multe informatii dar tot nu sunt dumerit, angajatorul mi-a spus ca imi tine el contabilitatea tot ce trebuie. Eu practic va trebui sa imi platesc taxele.
Ma intereseaza daca ma costa mai mult acele taxe decat salariul actual sau daca dimpotriva am mai multe dezavantaje.
Ulterior cred ca ma intereseaza sa facturez si alti clienti prin PFA. Prin PFA pot face cumparaturile normale? Vor fi vizite de la anaf ca nu stiu ce am cumparat / facut si nu trebuia? Am avantaje cu TVA?
Ca programator mai sunt scutit de anumite taxe?
Multumesc mult!

Răspuns Câştigător
| neutrino a răspuns:

Stai cuminte, este o noua (dar veche) metoda a patronatului de a reduce propriile cheltuieli, in timp ce ale tale vor creste mult, deci venitul tau real va fi mult mai mic, la aceeasi munca depusa. De exemplu, iti vei plati singur inclusiv concediul de odihna si cele de boala, cu toate taxele adiacente.

| angrigore explică (pentru neutrino):

Mersi mult! pana la urma am decis sa nu fac nici un pfa datorita taxelor happy cel putin momentan...

3 răspunsuri:
| sonya a răspuns:

Buna,

Ca esti programator este irelevant, nu cred esti scutit de anumite taxe.

Vrei sa iti faci PFA iti faci, nu vrei nu iti faci. Crede-ma ca o persoana juridica plateste mult mai mult.

Da, trebuie sa iti platesti anumite taxe, iar tu trebuie sa iti calculezi singur pentru a vedea avantajele sau dezavantajele.

Iti iei salariile brute, vezi cat platesti tu si apoi faci comparatie cu cheltuielile tale ca PFA. E un calcul intr-o forma simplista.

Aici ai cateva informatii utile http://gestiunepfa.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/.

Pa, pa.

suntserios
| suntserios a răspuns:

E o discutie destul de lunga, si totul depinde de veniturile tale. In principiu PFA la norma inseamna taxe fixe indiferent de cat castigi tu. Asa ca daca ai un venit mare iesi in avantaj, atat tu dar mai ales angajatorul pentru ca el nu mai plateste taxe si impozite la stat ci tu.