Da, se poate, in cazul suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 52.
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
c^1) în cazul în care împotriva salariatului s-a luat, în condiţiile Codului de procedură penală, măsura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică executarea contractului de muncă, precum şi în cazul în care salariatul este arestat la domiciliu, iar conţinutul măsurii împiedică executarea contractului de muncă;
d) pe durata detaşării;
e) pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
f) pe durata suspendării temporare a activităţii şi/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă potrivit art. 93 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz."
DA
in momentul in care angajatorul are o problema REALA, atunci, din pacate are dreptul
si nu stiu cum poti sa intrebi asta, dupa pandemie, cand in pandemie CHIAR S-A PRACTICAT chestia asta... REAL
@Ioandelasal. Concediul fara plata este una, suspendarea contractului de munca este alta.
Https://bundeangajat.olx.ro/......-perioada/
" Poți să soliciți concediu fără plată cu o lună înainte de efectuare acestuia, prin înaintarea unei cereri. Ține cont că acest lucru este valabil doar în cazul concediului fără plată pentru formare profesională, nu și pentru cel pentru situații personale. În solicitare trebuie să incluzi informații despre data de începere a stagiului de formare, durata, domeniul, dar și denumirea instituției care susține cursul respectiv.
În cazul concediului fără plată pentru situații personale nu există o perioadă minimă ca să înaintezi cererea către angajator, însă ține cont că trebuie să menționezi în cerere motivul și perioada concediului. După caz, este necesar să prezinți și alte documente care să justifice cererea de concediu fără plată.
Totodată, angajatorul nu te poate obliga să îți iei concediu de odihnă dacă tu nu ești de acord."
https://www.codulmuncii.ro/titlul_3/capitolul_3/sectiunea_1/art_153_1.html
https://www.codulmuncii.ro/titlul_3/capitolul_3/sectiunea_1_1.html
Cel care a intrebat nu a pus intrebarea in sensul raspunsului tau.
El a intrebat daca angajatorul poate sa-i dea concediu fara plata, fara ca angajatul sa ceara.
Cat priveste concediul de odihna, citeste cap. 3 din titlul III al Codului muncii, in special art. 144, alin.(2), dar mai ales prevederile art. 149, care spune: "Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă..." Cum iti suna aceasta prevedere referitoare la obligatie?