anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Beneficiez de ajutorul de somaj daca contractul de munca a incetat conform legii 53/2003, art. 56, litera J?

Răspuns Câştigător
Anna
| Anna a răspuns:

Ca sa beneficiezi de somaj, cauza concedierii trebuie sa constea in desfiintarea postului.Asta ar fi singura conditie. Din cate stiu eu, litera J se da atunci cand expira contractul de munca... deci nu, nu beneficiezi de somaj...

5 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu beneficiezi de somaj, fiindca contractul inceteaza pe drept "j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;".
Uita-te si in legea 76/2002, legea somajului.
Somaj se primeste numai pentru articolele 65-67 din L 53/2003:
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă, determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii.

(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă, dintre cele prevăzute la alin. (1).

Art. 66. - Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.

Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

| cetatean a răspuns:

Nu sunt avocat dar la articolul 66 din Codul Muncii -adica motive neimputabile salariatului consider ca incetarea de drept a CIM la expirarea contractului de munca NU ESTE IMPUTABILA.
In sprijinul celor afirmate consider ca este utila consultarea Hotaririi Guvernului nr. 449 din 2009 care prevede expres acest lucru.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pot beneficia de somaj daca contractul de munca determinat se va incheia pe data de 30 sept.2009( la un an), in plus postul fiind si desfiintat? Este o coincidenta faptul ca se desfiinteaza si postul si imi expira si cotnractul la aceeasi data. Mentionez ca in cele 12 luni de angajare am fost in concediu de studiu 30 zile si in alt concediu pe motiv personal alte 30 zile.Multumesc.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cum se calculeaza somajul la art 67?

| ilona17 a răspuns:

Beneficiez de somaj daca sunt inscrisa la o scoala postliceala?