| PanaitescuMario a întrebat:

Bun, deci am fost la majoratul unei fete si a disparut telefonul cuiva. Persoana caruia i-a disparut telefonul are 16 ani si era sub influenta alcoolului.Din toate persoanele de acolo doar un singur baiat nu a baut deloc si acesta este suspect, dar toti stim siguri ca el nu a furat acel telefon, insa mama persoanei careia i s-a furat telefonul sustine ca baiatul care nu a baut a savarsit infractiunea. Acum intrebarea este cum putem dovedi ca baiatul care nu era sub influenta alcoolului nu a furat telefonul? Mama ar trebui sa raspunda ca a lasat minora sa se duca la un majorat (stiind ca la majorate este si bautura), nu? As dori sa imi spuneti ce legi/articole din codul penal ce ar trebui sa le aduc la cunostinta politistilor intrucat sa nu raspunda nimeni pentru telefonul furat? Am uitat sa mentionez ca este o probabilitate mare ca telefonul sa fie pierdut. Parerea mea este ca mama trebuie sa isi asume ca a lasat minora sa se duca la o petrecere si sa nu mai faca atata scandal.(Scuze pentru eventualele greseli gramaticale sau exprimare, totul este scris pe graba vreau sa stiu cat mai repede)

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cel banuit se bucura de prezumtia de nevinovatie, respectiv nu el trebuie sa prezinte dovezi ca nu a furat, dovezi trebuie sa prezinte persoana care il banuie.
Daca este nevinovat si i se face plangere penala pentru furt atunci si el poate face plangere penala impotriva celui care l-a invinuit, pentru infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, conform Codului penal, citez:
"ART.268.Inducerea în eroare a organelor judiciare  
  (1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  (2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  (3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale."

6 răspunsuri:
| Lioana a răspuns:

Nu trebuie sa dovediti ca baiatul care nu a baut, nu a furat telefonul, pentru ca nu exista dovezi care sa-l incrimineze.
Faptul ca sustine asta mama fetei care nu-si gaseste telefonul, nu e o dovada. Ea nici macar nu a fost prezenta ca sa stie.
Doar daca ar fi fost gasit telefonul asupra baiatului acesta ar fi putut fi acuzat sau daca il vedea cineva luând telefonul.

| Gabriel2424 a răspuns:

Ce logică are mama fetei, fiicasa a baut ca scroafa si acum ala care nu a băut a facut rau ca nu a băut si e suspect din cauza asta, n-are nicio logică, tu ca mamă iți lasi fiica minora la majorat si ea se îmbată toată lumea știe ce se întâmpla la majorate si acum comentezi, să-și asume ca l-a pierdut si aia e, daca e sa o luam așa cine a dat băutură alcolică minorilor, poate fi vinovat, poate avea un plan sa o îmbete sa îi ia telefonul, toata lumea e suspectă și ce, telefonul tot pierdut e.

| Violleta2022 a răspuns:

"Parinti cretini, copii parasutisti!" spune o vorba populara care culmea, se aplica aici in totalitate.
O mama idioata care permite unui minor sa mearga la o petrecere nesupravegheata, unde fiica-sa consuma alcool si apoi se da in stambe.
Eu i-as trage o amenda mare mamei aleia care si-a lasat cu buna stiinta copilul sa bea alcool la o petrecere de majori.

Intai as pedepsii mama, pentru faptul ca avea obligatia sa-si suprevegheze copilul tot timpul si ea nu a facut-o.
Cat despre telefon, poate fii pierdut chiar de minora beata, deci acuzatia maica-si este inutila.

| darrio2007 a răspuns:

Mai degraba cred ca l-a pierdut. Sa lase lucrurile asa sa nu cumva ca mama sa fie acuzata de nesupravegherea minorului.

| anonimg a răspuns:

Poliția nu caută niciodată telefoane pierdute sau furate. Niciodată.
Poliția acceptă plângerea făcută în scris de acela care a rămas fără telefon, dar niciodată poliția nu caută telefoane.
L-ar putea găsi după IMEI, dar este un mister și pentru mine de ce poliția nu caută telefoane pierdute sau furate.

| doctorandus a răspuns:

Faptul ca ala n-a baut alcool nu constituie in niciun fel o dovada. Iar proba faptului ca n-a baut alcool ar consta in analize sanguine facute imediat dupa petrecere. Daca a trecut timpul, faptul nu se mai poate proba si ramane doar la nivel de zvon.