Conform Codului civil domiciliul minorului este la domiciliul parintilor si, daca pleci fara voia lor, acestia pot sa solicite reintoarcerea la domiciliu lor.
Pe de alta parte ar trebui sa te interesezi de ce patesc multe minore care pleaca cum vrei tu sa o faci, ca s-o spun direct ajung prostituate.
"vreau sa stiu daca este legal sa ma mut singura, la prietenul meu"
la câți anișori are necunoscuta, e bine de știut că "minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor"
Citeste prevederile alin.(2) al art.272 Cod civil si vezi ca nu este chiar asa. Eu reiterez doar atat din acesta: "Pentru motive temeinice..." si "şi cu autorizarea instanţei de tutelă" (adica cea aflata in cadrul judecatoriei de domiciliu).
Asta chiar daca vor parintii (tutorele).
Forumul este comun si nu pot sa las sa iterezi aici neadevaruri, iar tinerii, care nu cunosc legea sa o ia de buna.
Daca scrii aici iti asumi parerile si critica celorlalti useri referitor la ce ai scris.
Dupa ce nu cunosti problema mai esti si artagos. Fi mai calm si accepta ce spun altii, ca nu e forumul tau.
Sa stii ca mai sus si eu am citat din Codul civil.
Autoritatea tutelara - care este o instanta de judecata - are criteriile dupa care se apreciaza "cazurile deosebite".
Dar in afara de cazurile cand fata a ramas gravida, nu am auzit sa se aprobe dispensa de varsta la casatorie.
Suna a un caz de "grooming"
"Chiar nu e genul care sa profite" ei na barbat care sa nu vrea sex cu iubita lui n-am mai auzit pana acum.
Nici nu ma mir ca esti tinuta sub supraveghere din moment ce este minora si te-ai gandit sa pleci de acasa si sa te muti cu iubitul tau.
Oricum, eu zic sa il lasam pe Justitiarul din Berceni sa se ocupe de cazurile astea de "grooming"?
Concluzie: Bagati mintile in cap, asteapta pana faci 18 ani si du-te la caminul de la facultate. Atunci n-ai decat sa faci ce vrei.
Cat timp esti minora, asculta de mamica ta si tactu ca nu cred eu ca iti vor raul sau vor sa te vada abuzata fizic, sexual sau emotional pe undeva.
Asa zic toti si poate chiar asa sunt majoritatea (vor sa profite si tot asa) dar la el chiar nu este cazul, a avut ocazia sa faca asta de n ori si nu a incercat nimic niciodata, mereu zice ca sunt prea mica momentan. a avut mereu grija sa nu patesc nimic, sa ma simt bine adica sa nu fiu trista sau ceva, sa nu fac prostii, etc. mereu imi spune sa ascult de ai mei, sa invat, sa fiu cuminte, etc.