| alienware a întrebat:

am 24 de ani, sunt insarcinata in 5 luni si am lucrat 4 ani la o firma de confectii din Bucuresti pana pe 30 Septembrie 2011, din 3 Octombrie firma si-a schimbat numele si patronul, mai pot beneficia de concediul prenatal si indemnizatie pentru crestereaa copilului? Unde ma pot adresa pentru mai multe informati? Multumesc.

Răspuns Câştigător
| FerLin a răspuns:

Da, mergi la ITM si ai sa primesti de acolo informatii avizate. Din cate imi dau eu seama, noul patron a preluat firma cu tot cu angajati si cu datoriile firmei, deci parerea mea este ca actualul patron, chiar daca a schimbat numele firmei, trebuie sa-ti plateasca indemnizatia.
Dar cum am spus si la inceput, mergi la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) si ei iti vor spune ce poti sa faci. Succes!

2 răspunsuri:
| traveler a răspuns:

Daca ai lucrat cu carte de munca este ok.Cauta informatii la directia de munca deoarece esti indreptatita a primi un ajutor chiar de firma a trecut sub alt nume,insa chestia este neclara stiu ca daca esti in timpul serviciului si esti insarcinata poti beneficia de concediu prenatal,tu ai plecat de la firma prin vointa ta? Oricum du-te la tine in oras la fortele de munca,si verifica-ti si daca ai fost legal angajata, sa figurezi la ei, si acolo te vor lamuri mai bine.Succes

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate (prenatal si lauzie), daca nasti in termen de cel mult 9 luni de la incetarea contractului individual de munca si incetarea s-a produs din motive neimputabile, conform OUG 158/2005, citez:
"ART.23.(1)Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3)În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10. "
Problema indemnizatiei pentru cresterea copilului este mai complicata, aici se cere obtinerea de venituri, supuse impozitului pe venit, in ultimele 12 luni inainte de nastere. Totusi si aici mai exista posibilitati, in OUG nr.111/2010, art.2 sunt prevazute o serie de situatii asimilate realizarii de venituri, citeste acest act normativ si te lamuresti daca te incadrezi ori nu. Pentru a obtine mai multe informatii te poti adresa Casei de Asigurari de Sanatate din Bucuresti (pentru concediul si indemnizatia de maternitate) si Agentiei de Prestatii Sociale a mun. Bucuresti, pentru indemnizatia de crestere a copilului. Numai bine!