Ai dreptul sa incetezi contractul inainte de termen si obligatia de a notifica proprietarul.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.825.Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată
(1)Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă."
Asa fiind, daca pleci fara notificare si respectarea preavizului locatorul (proprietarul) are dreptul la chiria pe 60 de zile si atunci iti va retine garantia.
Ideea este ca blocul este prost facut si se aude tot, iar vecinii sunt veniti din jungla. Nu stiu de ore de liniste sau bun simt, in timpul saptamanii trezirea la 6 cu urlete si tipete si in weekend la 8 bubuie muzica. Eu lucrez in ture. Azi am dormit o ora, am adormit la 7 si la 8 era show.
Prima data vorbește cu proprietarul ii spui situația și apoi negociați cu garanția. Dacă aveți un contract sigur scrie acolo ce se întâmplă în caz că vrei sa pleci.
Am vorbit cu proprietarul in nenumarate randuri si nu a luat nici o masura. In contract zice ca se anunta cu minim 60 zile calendaristice si in caz contrar trebuie platita suma de... unde este trasa bara. Dar tot in contract scrie ca proprietarul garanteaza inchirierea inobilului in conditii de liniste ( pe langa altele). Garantia sigur nu o mai recuperez. Azi i-am trimis mesaj ( nu verbal, ca sa am dovada) ca imi voi cauta alta chirie, mi-a dat seen si atata. Cel putin pentru stimul meu de viata nu am cum sa fac un compromis, nu pot dormi doar 2-3 ore pe zi, sau cand e liniste.
Atât. Daca in contract nu apar și alte clauze pentru terminarea contractului înainte de termen, nu are ce să îți facă. Doar să îți opreasca garanția.