| ykwty a întrebat:

Am luat amenda in tramvai, cred.
Initial mi-au zis sa cumpăr un "card" de 50 de lei. N-aveam nimic la mine, doar carnetul de elev.
Asa ca mi-au dat amenda dar nimic la mână, doar mi-au introdus cnpul în tableta lor.
E amenda sau doar au vrut sa ma sperie?
Și ce se întâmplă dacă nu o plătesc?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

O sa afli daca ai fost sau nu amendat daca si cand o sa primesti procesul-verbal de contraventie, fara acesta nu se poate aplica vreo sanctiune contraventionala. Se poate ca a vrut doar sa te sperie.
Dacă ai primit amenda si nu o plateşti atunci aceasta va fi trimisă la serviciul de impozite şi taxe de la domiciliul tău şi va fi luată când te vei duce să plateşti un impozit. Dacă nu eşti plătitor de impozite se va încerca executarea silită, în primul rând prin poprire pe salariu sau conturi din bănci.
Dacă nu ai bunuri executabile silit atunci se poate sesiza judecătoria, pentru transformarea amenzii în ore de muncă în folosul comunităţii, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.  
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."
Daca ai sub 14 ani nu poti fi amendat.
De asemenea impotriva p.-v.c. se poate face plangere la judecatorie, in maximum 15 zile de la data primirii p.-v.c.

Bula
| Bula a răspuns:

Unde traiesti?
La noi in oras elevii si studentii au gratuitate pe transportul in comun.
Intrebati Primarul orasului, de ce este ramas in urma?

| ykwty explică (pentru Bula):

București. Așa mă gândeam și eu, de-aia am arătat carnetul, dar femeia mi-a dat amendă oricum.

| anonim_4396 a răspuns (pentru ykwty):

Aveai gratuitate...

| Bula a răspuns (pentru ykwty):

Asteapta pana iti vine amenda acasa, dupa care mergi cu ea la secretariatul scolii si intreaba.

| sierra1 a răspuns:

"Am luat amenda in tramvai...Și ce se întâmplă dacă nu o plătesc?"

dacă ai luat-o, tot o plătești măcar când plătești impozitul pe avere