In mod legal pot sa trimita amenda la domiciliu, in cateva zile.
Parerea mea este ca nu o sa o amendeze, au speriat-o doar.
Si in ce mod au bruscat-o? Daca a fost fizic si are dovezi ar putea face plangere penala pentru lovire sau alte violente, desi nu stiu daca ar obtine ceva.
Au bruscat-o la modul psihic. Dupa ce facea pe ea de frica alea o amenintau cu politia de peste drum (scamatorie pentru ca aia se duceau la treaba lor) si cu faptul ca nu a prezentat buletinul, pe care controloarele au pretins ca il are asupra ei. De parca aveau raze x. Iar din cate stiu ei trebuie sa te creada pe cuvant, nu sa-ti zica "aratati-mi buletinul" de 10 ori.
Oricum studiind problema mi-a venit alta idee. Prin lege ei sunt obligati sa incheie un proces verbal la fata locului, pe care persoana acuzata il semneaza daca vrea sau nu, iar in termen de 48 de ore poate plati jumatate din valoarea minima a amenzii. Nu am inteles prea bine partea cu "jumatate din valoarea minima a amenzii", dar nu asta e important. Chestia asta am gasit-o pe internet pe site-ul lor. Deci sunt obligati sa-ti incheie proces verbal atunci. Prin urmare inseamna ca nu ai voie sa te oblige sa-ti trimita amenda acasa, nu? Pentru ca practic au obligat-o sa astepte amenda acasa. Si cred ca vine mai mult atunci, nu? Ziceau cucoanele ceva de 150 de lei. Parca tot asa am vazut si eu scris intr-un autobuz. Dar eu am vazut acum mai bine de 1 an. Poate s-a mai schimbat suma.
Nu este obligatorie incheierea pe loc a procesului verbal, poate nu au dreptul sa aplice sanctiuni.
Inlesnirea cu plata in 48 de ore a jumatate din minimul amenzii se aplica si in cazul primirii acasa a p.v. de contraventie, termenul curge de la data primirii acestui p.v. Aceasta inlesnire, daca se aplica, este prevazuta in p.v.
Contraventiile si amenzile la transportul in comun sunt prevazute prin hotarare a Consiliului local din localitatea respectiva si pot diferi de la o localitate la alta, nu sunt prevazute intr-o lege sau alt act normativ la nivel de tara.
Nu s-au legitimat tu nu ai nicio obligatie fata de ei. punct.
au pus mana pe ea = plangere prealabila la politie sau parchet pentru abuz in serviciu. dar cum nu s-au legitimat nu ai cum sa o faci ca nu stii fata de cine o faci.
organele acestea sunt obligate sa se legitimeze ELE inainte sa ti-o ceara TIE. si politia la fel cand te opreste cu radar sau control de rutina, etc. nu au voie sa puna mana pe tine, este abuz in serviciu. si amenda ti-o da daca te prind in flagrant, dupa ce se legitimeaza ei, dupa ce te legitimeaza pe tine se face proces verbal. daca nu il semnezi tu ti-l trimit prin posta, altfel il semnezi (cu sau fara mentiuni scrise pe acesta). chestia asta ar trebui sa fie predata in scoli. ca riscati din necunoasterea legilor sa fiti abuzate fizic si financiar de toti ratatii care se dau controlori.
Nu am fost acolo, nu stiu cum au bruscat-o, si ce intelegea ea prin asta. In principiu, daca te prind controlorii, fie nu le dai nimic (in sensul de acte), fie le zici: Luati si voi aici 10 lei sa va cumparati cateva beri.
Erau femei. Si erau puse pe traba, nu gluma. Eu nu am treaba cu RATB-ul in general, dar stiu de la colegi ca alea care se dau dure sunt puse pe treaba. Si nu merge nici cu spaga, nici cu "nu am nimic". Ei au dreptul sa te duca la politie daca nu te legitimezi. La asta s-a gandit si ea cand a dat carnetul. Dar ciudat este ca aceste controloare nu au zis nimic de proces verbal! Prietena mea a mai patit-o acum vreo 2 ani cand nu avea calatorii si nici casa de bilete in zona (era una la 3 statii distanta). Tot 3 controloare erau si tot carnetul de elev l-a dat. Iar dansele au fost mai profesioniste. Au vrut sa-i faca proces verbal si mai chemasera nu stiu ce echipaj. Cred ca si asta a fost minciuna ca sa o sperie. Dar atunci au vrut sa-i faca proces verbal. De asta cand mi-a povestit m-am gandit sa intreb totusi, pentru ca nu i s-a pomenit nimic de proces verbal acum. Nu sunt obligati sa-ti dea hartia aia? De ce sa trimita amenda prin posta? Nu e omeneste sa-i dai omului un proces verbal si sa mearga nu stiu unde sa plateasca? Care ar fi avantajul cu trimisul prin posta? La mine greseste postasul adresa aproape in fiecare luna de un an incoace. Mereu lasa scrisorile la scara de langa. Oare chiar o sa se oboseasca sa trimita o amenda?
Ideea este ca [,] controlorii vor sa obtina rezultate rapide. Daca nu te iei cu ei in gura (in sensul ca sa le zici de morti), si vad ca nu le dai nici un act, o sa te lase in pace, pentru ca, daca te duc pana la sectie, ei pierd timp. Timp in care pot sa dea cateva amenzi Pe vremea cand mergeam cu RATB le-am zis asta explicit, cand m-au amenintat ca ma duc la sectie. Si au tacut din gura, si mi-au zis sa-mi iau bilet data viitoare