| Morticel a întrebat:

Am nevoie pentru atestat de legea etichetarii produselor alimentare si nu o gasesc nicaieri! ma poate ajuta cineva cu un link? Am gasit doar informatii din 2011 dar sunt prea vechi.

4 răspunsuri:
| Morticel explică (pentru anonim_4396):

Asta am gasit si eu..si doamna profesoara mi-a spus ca am nevoie de lege, dar nu o gasesc nicaieri si ca e foarte mare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Morticel):

Spune-i Doamnei Profesoare, ca degeaba preda de ceva ani, sa ne arate si dansa noua legea aia smechera, care nici pe internet nu o da, decat OUG-ordonante de urgenta, altceva nu observ.

| Titu_David_1999 a răspuns:

PRINCIPALELE REGLEMENTARI IN DOMENIUL ETICHETARII PRODUSELOR ALIMENTARE,
intrate in vigoare in 2014


Uniunea Europeana(UE) isi imbunatateste reglementarile referitoare la etichetarea produselor alimentare, astfel incat consumatorul sa dispuna de informatii esentiale, lizibile si usor de înteles pentru a cumpara produse în cunostinta de cauza. Din considerente de sanatate publica, noile reglementari consolideaza protectia împotriva alergenilor.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 si (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European si ale Consiliului si de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE si 2008/5/CE ale Comisiei si a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei.

SINTEZA
Acest regulament se aplica operatorilor din sectorul alimentar în toate etapele lantului alimentar. Acesta se aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitatile de restauratie colectiva si produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.
Acest regulament se aplica fara a aduce atingere cerintelor de etichetare prevazute în dispozitiile specifice ale Uniunii Europene (UE) aplicabile anumitor produse alimentare.

CERINTE GENERALE
Nici etichetarea si prezentarea produselor alimentare, nici publicitatea facuta acestora nu este de natura:
sa induca in eroare cumparatorul cu privire la caracteristici, proprietati sau efecte;
sa atribuie unui produs alimentar proprietati de prevenire, de tratament sau de vindecare a unei boli umane (cu exceptia apelor minerale naturale si a produselor alimentare cu destinatie nutritionala speciala pentru care exista dispozitii specifice).

RESPONSABILITATILE OPERATORULUI
Operatorul sub a carui denumire sau denumire comerciala se comercializeaza produsul alimentar sau importatorul (daca operatorul in cauza nu are sediul în UE) este cel caruia ii revine raspunderea pentru informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Acesta trebuie sa asigure existenta si acuratetea acestor informatii in conformitate cu legislatia europeana privind produsele alimentare si cu cerintele dispozitiilor de drept intern relevante.
In cazul in care produsele alimentare sunt preambalate, informatiile obligatorii trebuie mentionate pe preambalaj sau pe o eticheta atasata acestuia.
In cazul in care produsele alimentare nu sunt preambalate, informatiile alimentare trebuie sa fie transmise operatorului care receptioneaza produsele alimentare respective, pentru ca acesta din urma, atunci când este necesar, sa fie in masura sa le furnizeze consumatorului final.

MENTIUNI OBLIGATORII
Mentiunile obligatorii trebuie sa fie usor de inteles si vizibile, lizibile si, dupa caz, indestructibile. Inaltimea «x» caracterelor trebuie sa fie de cel putin 1, 2 mm (exceptand ambalajele sau recipientele de mici dimensiuni).

Mentiunile obligatorii sunt:

denumirea;
lista ingredientelor;
substantele are provoaca alergii sau intoleranta (arahide, lapte, mustar, peste, cereale ce contin gluten etc.);
cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente;
cantitatea neta de produs alimentar;
data durabilitatii minimale sau data-limita de consum;
conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare;
numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului sau a importatorului;
tara de origine sau locul de provenienta pentru anumite tipuri de carne, pentru lapte sau in cazurile in care omiterea acestui tip de informatii ar putea induce cumparatorul in eroare;
instructiuni de utilizare, in cazul in care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corecta a produsului alimentar;
pentru bauturile care contin mai mult de 1, 2 % de alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita;
o declaratie nutritionala.

Mentiunile obligatorii privind denumirea, cantitatea neta si concentratia alcoolica dobandita sunt incluse in acelasi camp vizual.
Mentiunile obligatorii trebuie inscrise intr-o limba usor de inteles de catre consumator, si, daca este nevoie, in mai multe limbi.

OMISIUNEA ANUMITOR MENTIUNI OBLIGATORII
Sunt prevazute dispozitii speciale pentru:
buteliile de sticla reutilizabile;
ambalajele de mici dimensiuni;
etichetarea nutritionala a produselor alimentare enumerate in Anexa V;
bauturile care contin mai mult de 1, 2 % de alcool in volum.

INFORMATII FACULTATIVE
Informatiile furnizate in mod voluntar trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:
nu induc in eroare consumatorul;
nu sunt ambigue sau nu deruteaza consumatorii;
dupa caz, se bazeaza pe date stiintifice relevante.

In plus, mentiunile facultative nu trebuie, prin modul lor de prezentare, sa prevaleze fata de informatiile a caror mentionare este obligatorie.
Comisia Europeana va trebui sa adopte masuri pentru a se asigura ca informatiile facultative ce servesc la indicarea a) prezentei accidentale a unor substante ce provoaca alergii sau intolerante; b) posibilitatii consumului unui produs alimentar de catre vegetarieni si vegani; c) aportului de referinta pentru grupe specifice de populatie etc. respecta cerintele mentionate mai sus.

DATA APLICARII
Acest regulament se aplica incepand de la 13 decembrie 2014, cu exceptia dispozitiilor privind obligatia de a efectua o declaratie nutritionala, care se vor aplica incepand de la 13 decembrie 2016.

Data aplicarii Anexei VI privind denumirea produsului alimentar si mentiunile specifice care il însotesc a fost stabilita pentru 1 ianuarie 2014.

REFERINTE
Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 (FR), www.http://eur-lex.europa.eu ( APASATI AICI )