| themisss a întrebat:

Bună, am o întrebare cam complicată, tatălui meu i s-a dăruit casa de la tatal său și fratele tatălui meu a primit alt teren. tata are din prima căsnicie 2 copii urmând să divorțeze și să se recăsătorească cu mama care și ea din prima căsnicie are 2 copii eu fiind al 5 le-a copil. Tata nu a trecut casa la notar pe el iar el pe parcursul a 16 ani nu a contribuit aproape deloc financiar la restabilirea casei, mama lucrând în străinătate a făcut totul, de la curte la mașină la casă și la întreținerea mea și a fiicelor ei din prima căsnicie. Întrebarea e, dacă mama ar divorța de tata, cum ar putea ea să își ia banii pe care i-a băgat în casă pe parcursul anilor sau cum ar putea face să rămână în casă? și dacă tata ar muri, ce drepturi ar avea restul familiei în legătură cu casa?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Spui ca tatalui tau i-a fost daruita casa de catre tatal lui. Nu s-a facut contract de donatie sau procedura succesorala dupa bunicul tau?
Daca nu s-a facut nimic atunci tatal tau nu este proprietar in acte si acum se poate face doar procedura succesorala dupa bunic si in baza certificatului de mostenitor dreptul de proprietate asupra casei sa fie inscris in CF.
Daca poate dovedi contributia sa la repararea/renovarea casei atunci mama ta are un drept de creanta (dreptul de a fi despagubita) cu suma investita in casa iar la decesul tatalui se va face procedura succesorala, mostenitori fiind mama ta si toti copiii lui din prima si a doua casatorie, mama ta cu 1/4 (25%) din toate bunurile ramase dupa tatal tau (casa, masina, etc) si toti copiii cu restul de 3/4 (75%) din bunuri, fiecare cu parte egala din acestea, respectiv cate 15%.

| relian a răspuns:

Mama ta nu mai poate sa recupereze nici un banut din ce a bagat in acea casa, indiferent ca divorteaza sau barbatul respectiv sa spunem ar muri.

Spui daca mama ta ar divorta de el, dar pana una alta nu-i casatorita, deci nu are ce divort sa faca, el urmeaza sa divorteze de fosta sa se poata casatori cu mama ta.

Dar cum de este taticatu, odata ce mama ta nu-i casatoriota cu el, el fiind deja casatorit din ce spui cu prima nevasta?

Asa ai scris ca urmeaza sa divorteze si dupa sa se casatoreasca cu mama ta.
mamam ta mai are si ea 2 copii cu alt barbat.Tu cu cine esti facuta pana la urma, cu vecinu, sau cu asta ce urmeaza sa divorteze de prima sa o ia pe maiciata de nevasta?

Inseamna ca taicatu in timp ce este casatorit cu una si are 2 copiii, ia mai bata si lui maicata in a unu, adica pe tine, frumos, asta da barbat fatal, mortal laughing

In sf nu mai conteaza ce si cum, daca casa el a primit-o mostenire, daca nici macar acte nu are, asta inseamna ca el nici nu este proprietar, asa ca nu vad ce puteti imparti sau recupera laughing

Casa este pe acte a aprintilor lui, asa ca mama ta sau care a bagat bani acolo, ia bagat si nu-i mai vede veci, poate sa mearga si la Haga laughing intelegi?

Nu te obliga nimeni, sa bagi bani in casa cuiva, o faci singura de bunavoie, asa ca legea nu-i curioasa cine a bagat sau cit a bagat intr-o casa, lege spune clar, discutam dpar cu proprietarul, cu ala care are acte, iar taicatu nu are nici un act nimic.

Daca parinti lui au murit, atunci casa se imparte lui si la toti fratii lui.
Daca parinti lui sunt in viata, atunci nimeni nu are acolo nici un drept nici taicatu macar.

Daca e doar un singur parinte in viata, atunci, jumate din casa aia e acelui parinte in viata, cealalta jumate se va imparti la toti, inclusiv ia parte din acea jumate si parintele in viata.

Restu nu va baga nimeni in sama, nu a obligat nimeni pe maicata sa bage bani in casa altuia, o bagat de la ea, o facut-o din placere laughing

Alta situatie, sa spunem ca tatal tau ar avea acte pe casa, el e proprietaru, se insoara cu mama ta, dupa divorteaza, mama ta la fel nu primeste absolut nimic, pentru ca tata avea deja casa inainte dea se casatori cu mama ta.

Daca tata asta primeste casa cadou, sau donatie, de la aprintii lui, dar cu acte, chiar de este insurat, sau neinsurat, viitoarea sau prezenta sotie, nu are acolo absolut nici un drept.

In toate cazurile au drept doar copiii, lui personali, asta daca tata asta ce spui, are act el pe acea casa, daca este el proprietar.

Dar cum casa nu-i pe numele lui, in cazul asta, la ora asta nu are nimeni acolo nici un dretp, nici nu poate nimeni sa recupereze nimic din ce baga sau au bagat in acea casa, asta garantat, suta la mie.

| themisss explică (pentru relian):

Îmi pare rău de neînțelegere, tata e căsătorit cu mama, înainte casa aceasta era formată din 4 pereți iar după ce s-a căsătorit cu mama ea a investit.
Acum întrebarea era ca dacă casa e moștenire dar încă e trecută pe tac-su care e mort și la fel și mă sa, în cazul în care el pățește ceva moștenirea pe care a primit-o de la tac-su ar veni împărțită la frate su la mama și eventual nouă (copii lui)?

| relian a răspuns (pentru themisss):

In cazul asta, daca el nu ar mai fi, si se dezbate mostenirea, au dreptul copii lui, nu cred ca nevasta, nevasta este straina nu este ruda cu el, dar copii sunt ai lui.

Deci la casa aia participa copii parintilor decedati, iar daca unu din acesti copii este si el mort, vin copii lui, adica nepotii parintilor lui.

Mama ta inca odata spun, a bagat bani ca asa a vrut ea, orice bani abagat acolo, putea baga si milioane, nu are absolut nici un drept, nu poate recupera absolut nimic, tot cea facut a fost benvol, asa a vrut ea.Chiar dea platit tot ea si intetinere ce se plateste la casa, alea nu se pun nicaeri, absolut nicaeri.

Mmama ta nu are nici un drept, nu poate sa recupereze absolut nimic.
Poti intreba chestiile astea la un notar, asa consultatia este gratis, poti intreba orice doresti, nu iti ia bani daca nu face acte.

Am fost personal si am intrebat la notar ceve la fel legat de mosteniri genul asta si a fost gratis, nu are pentru ce sa iti ia bani.
Spun sa ingtrebi la notar, asa stii sigur ceva, nu ca am spus eu, sau spune altcineva.
Dar legea asa este ce am aratat eu mai sus.

Tatal tau inca odata iti spun, nu are nimic, nici el nu are acum nimic clar, el e doar mostenotor, inca na primti nimic legal.

Tu vad tot spui ca a primit de la tatal lui care e mort mostenire, aia e ca na primit absolut nimic, nu are nici un act, toti fratii lui surori au acolo dreptu, adica is mostenitori.

Daca tatal lui iar fi facut acte cit timp traia, atunci da, ai fi putut spune ca el este acolo proprietar.
Asa el sta acolo ca e mostenitor, dar mostenitori sunt si restul de fratii ai lui.
Sa faca acte, vor trebuie ca toti fratii sa mearga si sa spuna ca renunta la partea lor.
Asa ramane doar un singur mostenitor, care ia toata casa, notaru face apoi act lui.
Dar trebuie sa fie de acord toti fratii lui, trebuie sa semneze ca renunta, apoi cruce, nu mai poate nimeni desface ce sa semnat.

Cam asa sta lucrurile.In RO se fac si multe magarii. Unia sau dus si au spus la notar, ca ei sau doar el este singurul mostenitor, iar in RO cum nu-i nimic centralizat, ori sa fie lege sa ceara de la primarie familia ta toata citi membri sunt in viata, notaru face act pe propria ta raspundere, ca numa tu esti mostenitor.
Am un amic roman aici, din Bucuresti, mai avea un frate acolo, a murit mama lui, tata nu aveam, fratesu s-a dus la notar, o spus ca el este singurul mostenitor, i-a facut notaru act, a vindut casa la tigani, a baut pana a intrat in coma, a murit si asta a fost to, fratesu de aici in America a ramas pierdut de casa; desi s-a dus si a spus la judecator, ala i-a spus la revedere.

Copiii din partea mamei nu cred ca are vreun drept acolo, doar copii din partea lui taicatu au drept.

Asa ca taicatu, acum poate sa vorbeasca cu fratii lui si sa mearga sa dezbata mostenirea, impart sau cum se inteleg ei acolo si in urma acestui proces tata tau intra in posessia intregii casa, sau a doar o parte din ea, daca alti frati vor si ei parte acolo.

| themisss explică (pentru relian):

Ok,mulțumesc tare mult de ajutor, am să merg oricum să vorbesc și la notar dar deja m-am lămurit în mare parte!