Raspunsul la intrebarea ta il gasesti in prevederile art.11-17 din OUG nr.55/2002, cu md. ulterioare, citez:
"ART.11.(1)Neluarea mãsurilor de prevenire a atacului canin de cãtre proprietarul cainelui sau de deţinãtorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Dacã fapta prevãzutã la alin. (1) a avut ca urmare vãtãmarea corporalã grava, pedeapsa este cea prevãzutã la art. 181-184 Cod penal.
(3) Dacã fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Acţiunea penalã prevãzutã la alin. (1) şi (2) se pune în mişcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate. Împãcarea pãrţilor înlãtura rãspunderea penalã.
ART.13.Importul sau comercializarea câinilor din rasele prevãzute la art. 1 lit. a) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani şi confiscarea acestora.
ART.14. Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregati în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani.
ART.15.(1) In cazul infracţiunilor prevãzute la art.11 câinii se confisca de cãtre poliţie, cu sprijinul personalului instruit în acest sens, angajat al consiliilor locale, în termen de cel mult doua zile de la rãmânerea definitiva a hotãrârii de condamnare.
(2) Câinii prevãzuţi la alin. (1) vor fi cazati în adãposturile Serviciului pentru gestionarea câinilor fãrã stãpân, în vederea plasarii lor în grija organizaţiilor pentru protecţia animalelor, care vor proceda conform reglementãrilor proprii.
ART.16. Mãsura confiscãrii prevãzutã la art. 13 consta în capturarea, transportarea şi pãstrarea cainelui în adãposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fãrã stãpân. Mãsura se dispune în condiţiile legii de cãtre agentul constatator şi se executa de cãtre personalul angajat al consiliilor locale, instruit în acest sens. Pãstrarea şi adoptia câinilor se fac în condiţiile reglementãrilor legale.
ART.17.Nu se pedepsesc infracţiunile prevãzute de prezenta ordonanţa de urgenta dacã victima actelor incriminate a pãtruns fãrã drept, în orice mod, într-o proprietate privatã sau publica protejata de caine ori dacã intervenţia cainelui a fost determinata de apãrarea proprietarului sau a deţinãtorului temporar, victima iminenta a unei infracţiuni de violenta sãvârşite impotriva sa." Numai bine!
Intrarea prin efractie pe o proprietate privata este infractiune!
Daca voluntar, cineva intra prin inselaciune, prin efractie in curtea altui proprietar, dependeinta si este muscat de animalul de paza si ulterior moare, anchetatorii oricum verifica daca persoana a intrat de buna voie ori atrasa de catre proprietar de exemplu.
Daca a intrat voluntar si se dovedeste ulterior a murit muscat de catre caine, nu i se imputa vina proprietarului decat daca se dovedeste ca a fost prezent si putea evita tragedia.
Este ilegala omorarea animalului decat in situatia in care ar fi fost pe strazi si ar ataca persoane la intamplare insa nu prin impuscare ci doar eutanasiere.
Impuscarea cainelui se poate face insa in cazuri speciale, atunci cand de exemplu politia pune in aplicare masuri de perchezitie domiciliara si proprietarul refuza ori nu este prezent sa opreasca animalul, nu exista alternativa amiabila prin care anchetatorii sa nu fie impedicati de catre animal sa puna in aplicare un mandat de arestare, perchezitie domiciliara.
Totul insa depinde de la caz la caz, in generala astfel de cazuri nu sunt la tipar ci fiecare are cauze si consecinte diferite.