Va trebui sa plateasca impozitul de la data cumpararii masinii.
Conform Codului fiscal, citez:
"ART.261.(1) Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu excepţia cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel."
"ART.264.(1) În cazul unui mijloc de transport dobândit de o persoană în cursul unui an, impozitul pe mijlocul de transport se datorează de persoană de la data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost dobândit."
Asta e clar daca e cumparata in Romania sau inregistrata in Romania la putin timp dupa cumparare, dar cumparata din alta tara si inregistrata dupa cativa ani? Daca imi cumpar una si stau intr-o tara din UE (sa fie mai simplu) 30 de ani, cand vin in Romania si o inregistrez, doar n-oi plati aici impozit pe acea perioada daca am platit dincolo, ca sigur n-am stat acolo fara sa platesc.
Daca ai platit in alta tara nu va trebui sa platesti impozitul in Romania de la data cumpararii ci doar de la data inmatricularii.
Daca are actele masinii in regula + asigurarea nimeni nu te intreaba de impozit la vama, asadar daca nu are acte doveditoare, o sa plateasca impozitul calculat din momentul cumpararii masinii, stiu prea bine despre ce spui, si eu m-am certat 1 ora la fisc si degeaba, poate scapa de plata asta aberanta doar daca fratele tau are acte si domiciliu stabil in tara respectiva, altfel pretextul lor va fi ca el fiind cetatean roman cu domiciliu in Romania, in momentul in care a cumparat masina are maxim 90 de zile la dispozitie sa inmatriculeze masina. Practic se pot salva 90 de zile de plata dar cred ca oricum platesti tot anul integral...
Asadar avand in vedere faptul ca nu are cum sa demonstreze ca a circulat in alta tara, mai ales ca acum nu mai sunt la moda vizele pe pasaport la vama, in Romania in special platesti si retroactiv inmatricularii si nu prea ai cu cine sa te certi... poate doar un avocat si cred ca se rezolva dar asta inseamna bani si timp.