Nu cred ca ai indicat complet prevederea legala, avand in vedere ca art.315 din noul Cod de procedura penala are mai multe alineate si numai alin.(2) are si lit.c), citez:
"ART. 315.Clasarea
(2) Ordonanţa de clasare cuprinde menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind:
c) sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de luare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale;"
Nu spui nici ce calitate ai in dosarul penal respectiv, daca esti invinuit atunci trebuia sa primesti si un exemplar al ordonatei de clasare dispusa de procuror si ai fi stiut ce bunuri propune procurorul sa-ti confiste.
Conform Codului penal, citez:
"ART. 112.Confiscarea specială
(1) Sunt supuse confiscării speciale:
a) bunurile produse prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală;
b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
c) bunurile folosite, imediat după săvârşirea faptei, pentru a asigura scăparea făptuitorului sau păstrarea folosului ori a produsului obţinut, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
d) bunurile care au fost date pentru a determina săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală sau pentru a răsplăti pe făptuitor;
e) bunurile dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia;
f) bunurile a căror deţinere este interzisă de legea penală.
(2) În cazul prevăzut în alin. (1) lit. b) şi lit. c), dacă valoarea bunurilor supuse confiscării este vădit disproporţionată faţă de natura şi gravitatea faptei, se dispune confiscarea în parte, prin echivalent bănesc, ţinând seama de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce şi de contribuţia bunului la aceasta. Dacă bunurile au fost produse, modificate sau adaptate în scopul săvârşirii faptei prevăzute de legea penală, se dispune confiscarea lor în întregime.
(3) În cazurile prevăzute în alin. (1) lit. b) şi lit. c), dacă bunurile nu pot fi confiscate, întrucât nu aparţin infractorului, iar persoana căreia îi aparţin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se va confisca echivalentul în bani al acestora, cu aplicarea dispoziţiilor alin. (2).
(4) Dispoziţiile alin. (1) lit. b) nu se aplică în cazul faptelor săvârşite prin presă.
(5) Dacă bunurile supuse confiscării potrivit alin. (1) lit. b)-e) nu se găsesc, în locul lor se confiscă bani şi bunuri până la concurenţa valorii acestora.
(6) Se confiscă, de asemenea, bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea bunurilor supuse confiscării, precum şi bunurile produse de acestea, cu excepţia bunurilor prevăzute în alin. (1) lit. b) şi lit. c)."
Clasarea
Art. 315. - (1) Clasarea se dispune cand:
a) nu se poate incepe urmarirea penala intrucat nu sunt intrunite conditiile de fond si forma esentiale ale sesizarii ori exista unul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1);
b) nu se poate pune in miscare actiunea penala sau aceasta nu mai poate fi exercitata intrucat exista unul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1).
(2) Ordonanta de clasare cuprinde mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2), precum si dispozitii privind:
a) ridicarea sau mentinerea masurilor asiguratorii;
b) confiscarea sau restituirea bunurilor ridicate;
c) sesizarea instantei civile competente cu privire la desfiintarea totala sau partiala a unui inscris;
d) cheltuielile judiciare;
e) sesizarea judecatorului de drepturi si libertati in vederea confiscarii sau restituirii cautiunii, dupa caz.
(3) Daca in cursul urmaririi penale s-a luat una dintre masurile de siguranta prevazute de lege, se va face mentiune despre aceasta.
(4) In ordonanta se va face mentiune si cu privire la incetarea de drept a masurii preventive dispuse in cauza.
Deci, se pare ca, in dosar este vorba de anularea (clasarea) unei confiscari.
Confiscarea sau neconfiscarea...sa mor eu daca mai inteleg legea.
Inscrie-te la Drept, sa nu fii la stanga cu legile.
Art. 315: Clasarea
(1)Clasarea se dispune când:
a)nu se poate începe urmărirea penală, întrucât nu sunt întrunite condiţiile de fond şi formă esenţiale ale sesizării;
b)există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).
(la data 01-feb-2014 Art. 315, alin. (1) din partea 2, titlul I, capitolul IV, sectiunea 3 modificat de Art. 102, punctul 207. din titlul III din Legea 255/2013 )
(2)Ordonanţa de clasare cuprinde menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind:
a)ridicarea sau menţinerea măsurilor asigurătorii; aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile, în termen de 30 de zile de la comunicarea soluţiei;
b)restituirea bunurilor ridicate sau a cauţiunii;
c)sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de luare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale;
S-a sesizat instanta cu propunerea de confiscare. Nu e nevoie de avocat.
Initiator, sfatul meu sa mergi la tribunal sa vezi despre ce este vorba. E si normal sa nu intelegi pentru ca ce informatii gasesti pe internet te cam induce in eroare. Si pe mine m-a incuiat. Una gasesc eu, iar altul cu alt raspuns. Dumnezeu stie care e raspunsul. Mergi la tribunal si apoi ne spui si noua.
In trecut am spart un bancomat ( i am spart display ul, nu l am spart pentru banii)si procesul s-a încheiat. 3 luni de mers la probatiune si sa plătesc bancomatul sa dau in fiecare luna cat am. Credeti ca are legătură? Pe citatie ma numesc "intimat"...
Da.
Daca ati ajuns la intelegere cu banca, atunci probabil vor sa-si retraga plangerea prin tribunal, ca parte vatamata.
Aceasta intelegere va trebui sa pronuntati si in fata judecatorului si se va da o hotrare in acest sens.
Mai ramane sa rezolvi partea penala, cu distrugerea, dar daca banca isi retrage pretentiile, atunci poti scapa si de la ea.
LolaMona întreabă: