anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna, am si eu o intrebare.
Am un copil în vârstă de 2 ani și 6 luni, este trecut pe numele tatălui.Eu as vrea sa il trec pe numele meu iar tatăl e de acord cu asta ..se poate acest lucru? Si daca da, unde trebuie să merg?
Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, se poate.
Schimbarea numelui minorului se poate face pe cale administrativa, depunand o cerere in acest sens la Serviciul public comunitar local de evidente a persoanelor (de unde se obtin si cartile de identitate) de care apartineti. Acolo veti primi si informatii privind demersurile si actele necesare.

| IubitaAndreea a răspuns (pentru Ioandelasal):

Și tatăl mai are drepturi asupra copilului?

| Ioandelasal a răspuns (pentru IubitaAndreea):

Depinde cum va intelegeti.
In general are drepturi de vizitare si sa se intereseze de cresterea si educarea minorului, precum si obligatia de intretinere.

| IubitaAndreea a răspuns (pentru Ioandelasal):

Și nu aș putea face ceva ca sa nu mai aibă nici un drept?

| Ioandelasal a răspuns (pentru IubitaAndreea):

Pentru aceasta ar trebui sa se pronunte decaderea tatalui din drepturile parintesti, dar aceasta se admite numai pentru motive destul de grave, pe care trebuie dovedite.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 507. Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
  Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.
  ART. 508. Condiţii
  (1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
  (2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
  ART. 509. Întinderea decăderii
  (1) Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti este totală şi se întinde asupra tuturor copiilor născuţi la data pronunţării hotărârii.
  (2) Cu toate acestea, instanţa poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părinteşti ori la anumiţi copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor."

| IubitaAndreea a răspuns (pentru Ioandelasal):

Și cât dureazădemersurile pentru schimbarea numelui de familie al minorului?

| Ioandelasal a răspuns (pentru IubitaAndreea):

Pot dura 2-3 luni.

6 răspunsuri: