Daca la interviu afli unele date confidentiale privind firma este normal. La fel este normal si pentru datele tale personale.
Este normal, dar trebuie sa-ti inmaneze pe loc un exemplar si pentru tine, cu semnatura pe loc a persoanei care iti face acel contract.
Inainte de a incepe interviul, nu. Nici imediat dupa. Doar cand esti chemat pentru angajare, atunci da. Tu ramii cu inteviul, ei cu datele tale, daca nu te angajeaza. Daca ei fac chestia asta cu 20 de persoane pe zi, cistiga imens de pe urma colectarii datelor.
Datele personale sunt foarte valoroase. E un posibil mod de a ti se fura datele personale.
Nu-i adevarat! Ai obligatia sa dai datele personale corecte la inteviu, ca ei s ate poata verrifica ca altefl nu te angajeaza.
Nu face nimeni ilegalitati cu datele tale, ca nu s ejoaca nimeni de-a firma si colecattul d edate.
Pericolul este online unde se inscriu pe toate site-urile ciudate, nu la firmele de recrutare si nici la compania care face angajarea.
Ce sa verifice? Mailul? CNP-ul, adresa de domiciliu? - vezi că i-a cerut datele din buletin. Și în ce scop? Conteaza asta pentru angajare? Sau contează ce știi să faci, diplomele ce le ai, experiența (unde ai lucrat) și tot ce tine de ce au ei nevoie ca tu sa faci ca angajat?
Ba se joacă unii de-a firma. Improvizează un birou, te cheamă la un așa zis interviu, și, daca o face așa cu 20 pe zi, in doua luni are date de la 1000 de persoane, ceea ce nu e puțin. Într-o un an își face o bază de date pe care o vinde la terți pe bani frumoși. Eu, cînd căutam să îmi fac cunoscuta afacerea, am realizat importanta unei astfel de baze de date, pentru a face reclama, și căutam pe net o modalitate de a îmi face o bază. Nu am reușit, nu găsești date personale oriunde, dar am primit mailuri cu oferte pentru baze de date cu datele a sute de persoane. Și nu erau deloc ieftine. Nu pentru mine. Dar unii pot considera că merită investiția. E și asta o afacere.
Și fii atenta că i s-au cerut datele ÎNAINTE de interviu, cînd nu se știa de e compatibil cu postul ce îl aveau. Eu zic că e o treaba suspecta, și de aceea a apărut și întrebarea aici. Eu înțelegeam daca era după interviu, cînd devenea un potențial angajat, sau chiar se decidea angajarea, dar așa, înainte, care a fost motivul? Poate mă luminezi...
Se vede ca nu ai fost la prea multe interviuri de angajare
Eu lucrez de 30 de ani in occident si am lucrat numai in corporatii mari unde punem datele personale reale si complete in CV, atasand certificatele si diplomele personale de email, deci este o cerinta normala INAINTE de interviu!
Ei iti verifica actele legale sa vada daca tu ai document legal, varsta legala, adresa legala, daca esti eligibil pentru munca respectiva samd. Totul se face cu acte legale. Firmele de recrutare si companiile nu au voie sa divulge asemenea date personale si nu o fac, ca-s pasibili de actiune legala.
Nu aici este pericoolul, ca nu-ti fura nimeni actele de identitate, fiindca un HR care intra in posesia actelor tale personale are acest drept s ati le ceara si sa le verifice, chiar sunand la companiasau companiile unde eai mai lucrat sa ceara referinte despre tine.
Riscul cu furatul datelor personale este cand isi fac conturi false sau intra pe site-uri dubioase si-si pun datele persoanle, nu cand aplica pentru joburi la firme de recrutare sau companii. Sansele sunt zero sa pateasca ceva!
Nu schimb joburile, cum, vorba aia, schimb... ciorapii Desigur ca nu am prea fost la interviuri, dar am prins cateva. Niciodata nu mi s-au cerut datele peronale de la inceput, inainte de interviu. Doar diploma ce atesta ca sunt eligibil pentru postul lor era verificata in timpul interviului.
Ce spui tu de verificare se face in timpul interviului, de fata cu tine, pentru ca, daca sunt nelamuriri, sa le poti da, si sa confirmi ca ce scrie acolo e adevarat, au fost cazuri care au mers cu diplome, si cand au fost intrebati, nu au stiu chestii elementare ca anul absolvirii, diploma fiind luata pe bani, si o simpla intrebare a facut ca adevarul sa iasa la iveala, desigur ca e extrem de suspect sa nu stii in ce an ai terminat o scoala, nu?
Eu nu ziceam de firmele de recrutare. Ele stiu politica datelor personale. Ci de acele "firme" dubioase, care te cauta tocmai in acest scop, sa iti culeaga datele pentru a le da mai departe pe bani frumosi
Contractul de confidentialitate se semneaza in general cand se face angajarea, nu tocmai inainte de interviu, dar probabil ca compania te vrea si atunci la al doilea interviu iti solicita semnatura de confidentialitate, urmand sa ti se intocmeasca si acte de angajare.
Si da, este normal sa semnezi contracte de munca, contract de confidentialitate, documente ca esti de acord sa respecti politica interna a companiei si documente ca accepti sa nu jignesti sau sa faci avansuri sexuale ori personale vreun coleg/colega de munca.
Dar daca nu am ajuns sa semnam contract de munca ci doar pentru primul interviu? am ales sa nu merg mai departe cu aceasta companie dar la primul interviu au spus ca inainte de a incepe interviul este normal sa semnez un contract de confidentialitate, multumesc pentru raspuns!
Probabil ca este normal pentru firma respectiva, daca ti s-a cerut acest lucru, pentru ca ei iti pot da informatie vitala despre compania lor, la interviu si tu daca iti dai demisia ori nu esti angajata, poti sa vorbesti la altii ce ai auzit la interviu despre compania respectiva.
In experinta personala, cand mi s-a cerut sa semnez un contract sau un document de confidentialitate, am fost si angajat.
Eu cred ca este de bun augur cerinta asta... sper sa fie cu SUCCES!
Contactul de confidentialitate este ca sa se asigure ca divulgi secrete din compania unde elucrezi, pe un termen de 5 ani, fiindca poti sa fii dat in judecata daca informatia ajunge la urechile competitiei si perecliteaza compania in care lucrezi.
Mult companii internationale au aceste contracte de confidentialitate obligaorii de peste 15-20 de ani, acum implementandu-se si in Romania.
In ce privesc datele tale personale, sunt obligatorii pentru a se intocmi un Contract de Munca legal cat si contactul de confidentialitate, pentru a se intocmi actele de la camera de Munca unde se depun statele de plata ale salariilor, asigurarile la pensie si sanepid samd.
Contactul de confidentialitate este ca sa se asigure ca divulgi secrete din compania unde lucrezi, pe un termen de 5 ani, fiindca poti sa fii dat in judecata daca informatia ajunge la urechile competitiei si perecliteaza compania in care lucrezi.
Multe companii internationale au aceste contracte de confidentialitate obligatorii de peste 15-20 de ani, acum implementandu-se si in Romania.
In ce privesc datele tale personale, sunt obligatorii pentru a se intocmi un Contract de Munca legal, cat si contactul de confidentialitate, pentru a se intocmi actele de la Camera de Munca unde se depun statele de plata cu salariilor, asigurarile medicale, contributia care se plateste la fondul de pensii samd.
Iti vor cere documente in original si copii xerox.
E o chestie destul de normala. La un interviu poți avea destule lucruri despre firma respectiva. Cât despre datele tale personale oricine te pune acum sa semnezi gdpr, e ceva standard.
De ce eronat? Am auzit de persoane care si-au dat asa datele personale si apoi au dat de necazuri din cauza asta. Datele personale nu se dau oricui, nici la un interviu. Decit daca e vorba de a fi sigur angajat.
Și cum spanac te contacteza pentru interviu daca tu nu le dai telefon, mail, nume? Trimit porumbelul anonim?
Era vorba de cartea de identitate...
Nume și telefon, atît. Că e necesar.
Știi cît costă pe "piata" digitala un nume cu un număr de telefon și o adresă de mail? Se vind destul de bine. Firmele de advertising plătesc binișor pentru asta, pentru a avea o bază de date, ca sa poata sa își facă treaba. Eu am patit că am dat datele, și acum primesc mesaje cu reclame, adresa de mail e plina, și mai vin uneori și pe telefon, și, mai rar, sunt și sunat in același scop. Și treaba asta e platita bine, căci reclama e sufletul comerțului.
Daca e vorba de buletin, deja cred că intră la date sensibile. E CNP-ul, e o adresă. Oricum ar fi mie mi se pare anormala treabav asta înainte de interviu, cînd nici nu se știe sigur daca vei fi angajat. După interviu, cand e decisa angajarea, atunci, da, e ok.
Nu e normal, dar dacă acestea sunt condițiile lui, ori accepți, ori te retragi. Aveam un coleg care s-a privatizat. Apoi mulți colegi au plecat la firma lui. Așa niște condiții de confidențialitate le-a pus, că dacă întrebai unde are sediul în oraș acea firmă, ei nu aveau voie să divulge. Așa că.