Este foarte simplu. Parintii pot da declaratia la o reprezentanta a Romaniei (Ambasada ori Consulat) din tara respectiva si i-o dau fetei, astfel ca o va avea la inapoiere. Numai bine!
Pai si cum sa dea declaratia?
Adica, daca suna sau trimite mail, de unde stiu aia de la Ambasada ca chiar aia sunt parintii fetei?
Pentru a da declaratia parintii trebuie sa se prezinte personal la Ambasada, fiindca trebuie sa semneze declaratia personal, in fata functionarului care o autentifica. In declaratie isi vor da acordul ca fiica lor sa iasa din Romania si sa mearga in tara respectiva si vor indica un insotitor major.
Dar trev=buie la ambasada din acea tara, nu in Romania, nu-i asa?
Trebuie, pardon *
Asa este, la Ambasada Romaniei din tara respectiva.
Romania este in criza
Mersi mult!
La Ambasada sau Consulatul Romaniei din tara respectiva se intocmesc toate documentele necesare ( pasaport pentru minorul sub 14 ani si declaratia /acordul parintilor pentru calatorie)--- o conditie a eliberarii documentelor este prezenta la Ambasada( sau Consulat )a minorului si a ambilor parinti( sau numai a unuia din parinti avand imputernicire de la celalalt parinte).
Dar ei nu ii trebuie sa iasa din tara ei, ci din Romania!
Si ea vrea sa iasa singura, nu cu parintii.
Tara aia o lasa, nu-i nicio problema, dar trebuie sa se intoarca si inapoi, ca acum ea locuieste acolo cu parintii ei.Ea vrea sa vina in vacanta si sa stea mai mult, dar parintiii ei nu pot sa stea mult...
Si dupa cate am mai citit si eu intre timp, Rominia nu te lasa sa iesi din tara daca nu ai peste 18 ani
Romania permite iesirea din tara a copiilor minori cu conditia sa:
* copilul sa aiba un pasaport valabil
* copilul sa aiba un insotitor pe durata calatoriei spre destinatie
* copilul sa aiba, la punctul de trecere a frontierei, o declaratie a ambilor parinti ca sunt de acord cu calatoria si in care este desemnat un insotitor( poate fi desemnat ca insotitor, personalul de bord al cursei aviatice cu care se intoarce in tara in care domiciliaza cu parintii)
Daca vine impreuna cu parintii in Ro, atunci este mult mai usor in privinta intocmirii documentelor necesare intoarcerii copilului in tara unde domiciliaza impreuna cu parintii.
Adevarat!
Nu vine cu parintii, ca asa pleca odata cu ei, si nu mai era nicio problema.
Eu mai stiu ca poti sa mergi singur cand ai 14 ani!
Cam proasta legea asta a Romaniei, nu-i asa?
Da asa e
Eu cand am venit in irlanda aici nu am venit cu parinti si ar trebui sa ia procura de la ambi parinti. si sa fie semnata de ambi parinti.am venit cun un prieten de al parintilor si cand am ajuns in irlanda in aieroport ne cerut cererea precum sa marg cu cineva si noi cand am dat copia cererei alea au oprito pe aia originala si cand am ajuns in irlanda la aieroport trebuie sa o aratam pe aia originala si ma oprit acolo si dupa a suunat cineva de la Bucuresti si mi-a zis daca parintii mei sunt in irlanda si daca nuncesc..etc......in fine trebuie sa au pasaport certificatul de nastere original....etc.
Pentru a iesi singura din Romania are nevoie de o confirmare de le parinti.Asta iti pot spune in mare.