Mergi la casa pensiilor din orasul tau cu certificatul de deces copie si original impreuna cu acel aviz pe care l-ai primit. Dar cred ca va trebui sa astepti catva timp pana sa primesti banutii.Mult noroc.
Este vorba de Casa Judeteana de Pensii Botosani, str.Calea Nationala, nr. 85. Numai bine!
Buna pe adresa asta gasesti lucruri utile despre casa de pensii Botosani http://www.cjpbt.botosani.net/. Dupa ce iti primesti banii sa aplici pentru o pensie de urmas dupa mama, in cazul in care esti inca la scoala sau facultate. Succes
Te duci la casa pensiilor cu cuponul de pensie de pe alta luna si cu acea chitanta care ti-a lasat-o postasul, acolo mergi la un ghiseu de consultare si rezolvi.
Imi pare rau pentru tine, D-zeu s-o ierte pe mami tau !
Buna! Intai, condoleante! Rezista! Totul va fi bine! Well, du-te la casa pensiilor si explica-le celor de acolo ce vrei sa ridici. Ei iti vor da banii si iti vor zice ce sa faci alta data. Daca nu, intreaba-i daca urmatoarea data trebuie sa ridici banii tot de la casa de pensii.:* Sper ca ti-am fost de folos, pupici multi si rezista!:*:*:*>
Casa Judeteana de Pensii Botosani
da telefon inainte sa mergi ca sa stii orarul si la cine sa mergi, la ce birou si cu acte (buletinul tau si certificatul de deces al mamei)
Adresa: Str. Calea Nationala, nr. 85, cod postal 710048
Telefoane: 0231- 536724
0231 - 536725
Fax: 0231-513517
Adrese mail: cjpbt. direxec@icenet.ro - Director Executiv
cjpbt. deeascga@icenet.ro - Directia
Economica, Evidenta Stagii de Cotizare si Gestiunea Arhivelor
cjpbt. dspb@icenet.ro - Directia Stabiliri si Plati Beneficii
cjpbt. sesc@icenet.ro - Serviciul Evidenta Stagii de Cotizare
cjpbt. ssp@icenet.ro - Serviciul Stabiliri Pensii
cjpbt. spb@icenet.ro - Serviciul Plati Beneficii
Personal
gheorghe.livadaru@cnpas.org - Gheorghe Livadaru
tatiana. apostoaie@cnpas.org - Apostoaie Tatiana
iuliana. petrusca@cnpas.org - Iuliana Petrusca
neculai. botezatu@cnpas.org - Neculai Botezatu
laurian. tiniuc@cnpas.org - Laurian Tiniuc
mihaela. aluncaritei@cnpas.org - Mihaela Aluncaritei
narcis. dretcanu@cnpas.org - Narcis Dretcanu
monica. postea@cnpas.org - Monica Postea
catalin. dupir@cnpas.org - Catalin Dupir
daniela. golinschi@cnpas.org - Daniela Golinschi
neamtu. marcela@cnpas.org - Neamtu Marcela
ciprian. costiuc@cnpas.org - Ciprian Costiuc
lenuta. prundeanu@cnpas.org - Lenuta Prundeanu
alexandru. savin@cnpas.org - Alexandru Savin
maria. lazar@cnpas.org - Maria Lazar
La Casa de Pensii (la un singur ghiseu sau la mai multe...) va trebui sa ceri acea ultima pensie, de asemenea daca nu ati cerut si ajutor de inmormantare tot la Casa de Pensii, apoi sa completezi tu (sau tatal tau, depinde ce prevede si Legea, iti vor spune ei) un FORMULAR pentru PENSIE de URMAS pana la o anumita varsta a ta sau pe durata studiilor daca faci studii :
In aceasta sectiune a paginii gasiti informatii privind actele necesare obtinerii principalelor prestatii oferite in cadrul sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Atentie: Documentele tip atasate acestei pagini nu pot fi vizualizate decat daca aveti instalat Adobe Acrobat Reader
- sectiunea Formulare de pe site http://www.cjpbt.botosani.net/
Cerere pentru inscriere la pensie de urmas
Cerere pentru plata ajutorului de deces
Cerere pentru pensia din urma (neplatita)
http://www.cjpbt.botosani.net/
Tot pe site-ul de mai sus la sectiunea PRESTATII:
In cadrul sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, prestatiile se acorda sub forma de pensii, indemnizatii, ajutoare, alte tipuri.
Prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a decesului, denumite riscuri asigurate.
Prestatiile sunt corelative cu obligatiile privind plata contributiei de asigurari sociale.
Asiguratii nu pot beneficia concomitent de doua sau mai multe prestatii de asigurari sociale pentru acelasi risc asigurat, cu exceptia celor pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca.
Separat de prestatiile de asigurari sociale, acordate in cadrul sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si reglementate de Legea nr. 19/2000,
Casa Judeteana de Pensii Botosani acorda, in conditiile legii, si alte indemnizatii reglementate prin legi speciale, care nu sunt de natura contributiva si sunt suportate integral de la bugetul de stat.
Pensiile constituie cea mai importanta prestatie de asigurari sociale acordata in cadrul sistemului public.
Orice tip de pensie se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
Cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege, se depun la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului.
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
1. pana la varsta de 16 ani;
2. daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
3. pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a. pentru un singur urmas - 50%
b. pentru 2 urmasi - 75%
c. pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%
Optiune intre pensia de urmas si pensia proprie
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Acte necesare
* cerere tip
* certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
* adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
* actul de identitate al solicitantului
* carnet de munca (original si copie)
* livret militar (original si copie)
* acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
* talonul de pensie al decedatului
Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
P. S. s-ar parea ca in anumite conditii si TATAL TAU si daca mai ai alti frati sau surori pot depune dosar de pensie de urmas
Condoleante si Dumnezeu sa o odihneasca in pace pe mama ta.
IMPORTANT!
Cererea (sau cererile) pentru PENSIA de URMAS sa nu o depui prea tarziu ca nu mai poti:
"Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor."
In ce priveste pensia de urmas cred ca este independent de faptul ca mama ta era la pensie sau nu. Sper sa ti se accepte cererea, in functie de situatia ta personala (studii, deci trebuie adeverinta de inscriere la scoala - cel tarziu la inceperea anului viitor scolar).
Cam asa rezulta din formularul CERERII pentru PENSIE de URMAS :
CERERE PENTRU ACORDAREA PENSIEI DE URMAS
Nr. __________ din ____________
Catre
CASA JUDETEANA DE PENSII __________________
Subsemnatul (a ) ______________, in calitate de sot supravietuitor /fiu /fiica /tutore, cu codul personal de asigurari sociale
___________________________, domiciliat (a) in localitatea __________________, str. ________________, nr. ___, bl. ____, sc. ____, et. ____, ap. ____, judetul __________, posesor act identitate, seria _______, nr. ____________, eliberat
de ________________, la data de ____________, nascut(a) la data de _____________, in localitatea /judetul, fiul (fiica ) lui ______________ si al (a) _______________, solicit inscrierea la pensie de urmas dupa _________________, decedat(a) la data de ____________ in calitate de asigurat / pensionar avand codul personal de asigurari sociale________________________, talon pensie nr. ________, pentru :
1. ______________________________________
2. ______________________________________
3. ______________________________________
4. ______________________________________
5. ______________________________________
In acest scop depun urmatoarele acte :
- Carnetul de munca seria ________ nr. ___________original si copie
- Carnetul de asigurari sociale seria ______ nr. _____ original si copie
- Livret militar seria _____ nr. _____ original si copie
- Adeverinta certificare perioada de studii invatamant superior nr. _____din _________
- Adeverinta privind sporurile la salariu_____________________
- Adeverinta privind conditiile de munca ____________________
- Dovada certificare stagiu de cotizare _____________________
- Cauza decesului (exceptie: situatia in care sustinatorul decedat are calitatea de pensionar)
- Certificatul de deces
- Actele de stare civila
- Adeverinta de studii (elev sau student)
Declar pe proprie raspundere, sub sanctiunile prevazute de Codul Penal, pentru declaratii neadevarate ca :
- nu am savarsit infractiunea de omor sau tentativa de omor asupra
sustinatorului decedat
- nu sunt asigurat (a)
- nu realizez venituri lunare mai mari de ¼ din salariul mediu brut pe economie
- nu primesc o alta pensie sau ajutor social
- primesc / nu primesc indemnizatie de somaj, alocatie de sprijin
- primesc / nu primesc indemnizatie D-l nr. 118/1990 si L 42/1990
- primesc / nu primesc indemnizatie de vetaran de razboi/ vaduva de razboi/ vaduva de veteran de razboi
- nu s-a desfacut casatoria cu sustinatorul decedat
- dupa decesul sustinatorului nu m-am recasatorit
Ma oblig ca la implinirea varstei de 16 ani si la inceperea fiecarui an scolar sau universitar sa prezint in termen de 15 zile, la Casa judeteana de pensii, dovada continuarii studiilor (in cazul copiilor urmasi )
Ma oblig a anunta in termen de 15 zile, Casa judeteana de pensii, orice schimbare ce va surveni in cele declarate mai sus.
In cazul in care nu-mi voi respecta declaratia asumata prin prezenta, ma oblig sa restitui integral sumele incasate nelegal, suportand rigorile legii.
Am completat si am citit cu atentie continutul declaratiei de mai sus, dupa care am semnat.
DATA _______________ SEMNATURA
Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap BOTOSANI http://www.anph.ro/lista_institutii.php?j=8&harta=&m=informatii
Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap BOTOSANI http://www.anph.ro/lista_institutii.php?j=8&harta=&m=informatii
cauti in pagina aceasta si apoi vei gasi http://www.anph.ro/institutie.php?m=informatii&id_ins=214
COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP
Adresa:
Judet: Botoşani, Localitate: BOTOŞANI
Str. Maxim Gorki nr. 4
Contact
Web: nu are
E-mail: nu are
Telefon: 0231-581977
Fax: 0231-511047
Conducere
Nume/Prenume Functie Profesie Telefon Mobil Telefon Fix Fax E-mail
Enache Stela Preşedinte Medic - 0231-581977 0231-511047 nu are mail
cauti in pagina aceasta si apoi vei gasi http://www.anph.ro/institutie.php?m=informatii&id_ins=214
COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP
Adresa:
Judet: Botoşani, Localitate: BOTOŞANI
Str. Maxim Gorki nr.4
Contact
Web: nu are
E-mail: nu are
Telefon: 0231-581977
Fax: 0231-511047
Conducere
Nume/Prenume Functie Profesie Telefon Mobil Telefon Fix Fax E-mail
Enache Stela Preşedinte Medic - 0231-581977 0231-511047 nu are mail
KFC, multumesc foarte mult pentru raspunsul tau, chiar mi-ai fost de folos, data viitoare cand nu stii si nu ai trecut prin asa ceva ar fi mai bine sa te abtii in a da asa replici, poate nu toti o duc asa bine ca tine. ai reusit sa-mi strici ziua
de la casa pensii m-au trimis la handicap, asta nu stiu unde este...cat despre pensia de urmas, am nevoie de adeverinta de la scoala si eu am terminat a 12a, m am inscris la facultate dar de acolo nu-mi pot da inca nimic, cel putin pana in toamna
nu-mi permit sa pierd acesti banuti pentru ca nu am o situatie foarte buna din punct de vedere financiar.
va multumesc mult pentru ajutor :*
Doamne fata maicata a murit si tu te gandesti numa la bani? Oh doar du-te acolo si vezi ce ti se spune...:d
Scz pentru rasp de mai sus recunosc ca am fost cam nesimtit...condoleante...mergi la casa pensiilor cu certificat de deces copie si original si avizul pe care l-ai primit.Bafta!