| sweetys a întrebat:

Bună! Are cineva idee de la ce sumă împrumutată pot să dau persoana în judecată pentru recuperarea datoriei și care ar fi cheltuielile pe care trebuie eu să le suport? Nu am găsit nicăieri o sumă exactă.
Și da, știu că nu trebuie împrumutați bani, dar nu am crezut că persoanele apropiate în care aveam toată încrederea pot fi atât de nesimțite. Mi-am învățat lecția.

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti sa dai in judecata pentru orice suma dar vei castiga doar daca paratul recunoaste imprumutul sau ai dovezi cu ce suma l-ai imprumutat, daca acesta nu recunoaste.
Cheltuielile de judecata nu sunt fixe, sunt in functie de suma pe care o soliciti prin actiunea in justitie.
In primul rand este taxa judiciara de timbru, calculata conform OUG 80/2013, privind taxele judiciare de timbru, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 3.(1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:  
a) până la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;  
b) între 501 lei şi 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;  
c) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;  
d) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;  
e) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;  
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei."
Daca iti angajezi un avocat va trebui sa ii platesti onorariul, conform intelegerii dintre voi.
Mai poti avea cheltuieli si cu deplasarea in instanta, mai ales daca nu domiciliezi in localitatea unde are sediul judecatoria si apoi tribunalul (daca se ajunge ca o parte sa atace hotararea primei instante) si apoi cheltuieli de executare, faca ai castigat procesul si debitorul tot nu plateste.
Sigur ca paratul va fi obligat sa plateasca toate cheltuielile, daca tu castigi procesul, dara asta dupa destul de mult timp, procesul si executarea poate dura 1 an sau chiar mai mult.  

| Violleta2022 a răspuns:

Ai document legal ca i-ai imprumutat suma aia de banii, cu semnatura de primire si data pana la care terbuai sa-ti returneze imprumutul?
Ca de nu ai, nu merita sa te bagi in procese, fiindca te costa zeci de mii de lei si nu-ti recuperezi nimic, daca incepi sa platesti avocati, judecator si sali de judecata.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

De la 1 leu sus, dacă, ai dovezi, chitanțe. Suporți cheltuielile de judecată, pe care le ceri înapoi de la el apoi. Vezi pentru câți lei cască gura un avocat.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Stai putin, tu ai dat imprumut bani unor rude? Sau unor prieteni? Ce suma i ai dat persoanei respective si deunde sti tu ca ele nu vor sa i ti dea banii? Îi faci nesimtiti, poate ca intr-adevar nu au deunde da aceasta suma, vorbeste cu ei macar sa-ti dea in rate, nu te apuca sa i dai in judecata sa le faci mai rau, ai ajutat pe cineva la nevoie, acum pune te tu in situatia lor, stii tu ca au deunde sa dea toata datoria inapoi dar nu vor? Mergi si vorbeste cu ei fa o intelegere amiabilă, spune le ca ai si tu o situatie dificila si ca tu cand ei au avut nevoie de bani i ai ajutat, acum trebuie sa faca un efort sa i si plateasca datoriile, tuturor ne este greu, dar tu nu esti fundatie caritabila nu ai dat banii cadou. Ce suma au de dat inapoi?

| mihai69 a răspuns:

De la orice sumă.
Cheltuielile depind de: costul avocatului, taxa de timbru (în funcție de prejudiciul solicitat), alte cheltuieli de judecată. La final, dacă ai câștig de cauză nu vei avea nimic de plătit. Toate cheltuielile vor cădea în sarcina pârâtului.

| Wr3nch a răspuns:

Fara dovezi clare ca ai imprumutat nu prea ai sanse, ca ei vor nega si va concurs care aduce mai multi martori.

| johnnny123 a răspuns:

Nu există o sumă exactă. Teoretic poți să dai în judecată pe oricine și pentru un ac de siguranță.

Întrebarea nu este dacă *poți* să dai în judecată, ci dacă *merită* să dai în judecată. Cu alte cuvinte, dacă:

1) Ai suficiente dovezi încât să câștigi procesul

2) Ceea ce-ți dorești să recuperezi este mai valoros decât cheltuielile pe care va trebui să le suporți, indiferent că vei câștiga sau nu procesul (și nu mă refer doar la cheltuielile de judecată ci și la timp pierdut, zile de concediu, alergătură, taxiuri, consum psihic, etc, pe care oricum nu ți le mai dă nimeni înapoi)

| haileewatson a răspuns:

Cum dovedesti ca ai imprumutat banii si persoana nu i-a inapoiat?