| castanaa a întrebat:

as avea si eu o intrebare! Eu sunt gravida si sotul meu va intra in concediu postnatal in locul meu, deoarece eu nu am un loc de munca. Intrebarea mea este care sunt actele necesare, unde si cand trebuiesc depuse? Multumesc anticipat!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Concediul postnatal (de lehuzie) se poate acorda numai mamei.
Sotul tau poate intra in concediu pentru cresterea copilului (de 1 an sau 2 ani), care se poate cere imediat dupa nasterea copilului daca mama nu este indreptatita la concediu de lehuzie si primeste concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului daca indeplineste conditiile prevazute de OUG nr.111/2010, citez:
Conform OUG 111/2010, astfel cum a fost modificată în 2012, citez:
„ART.2.(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1, 2 ISR şi nici mai mare de 6, 8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1, 2 ISR şi nici mai mare de 2, 4 ISR.
  ART.13.(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
  a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
  b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
  c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;
  d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
  f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
  (2) Cererea se completează potrivit modelului care se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  (3) La stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana îndreptăţită, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
  (4) Baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului stabilită potrivit alin. (3) se determină ca suma totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului împărţită la 12.
  (5) În cazul veniturilor din activităţi independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în calcul veniturile înscrise în actele doveditoare împărţite la numărul de luni în care s-au realizat acestea.
  (6) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (6), pentru conversia în moneda naţională a veniturilor realizate de acestea, se ia în calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României în ziua anterioară depunerii cererii.
  ART.14.(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa."

| castanaa explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc mult, dar asta este ceea ce am gasit si eu pe internet, preferam un raspuns mai clar, de genul "copie de buletin, adeverinta etc" nu cu articole, aliniate si paragrafe. Si voiam sa stiu si in cat timp se pot depune actele, unele persoane mi'au spus ca abia dupa 43 de zile le poate depune. Vroiam o parere a cuiva care a intrat de curand in concediu si imi poate da detaliile astea, de preferabil un tatic sau o mamica informata. Vreau sa le aflu babeste, nu cu articole. Dar multumesc mult pentru timpul acordat scrierii raspunsului! O zii cat se poate de frumoasa.

| Ioandelasal a răspuns (pentru castanaa):

La art.13 sunt indicate exact actele de care ai nevoie.
Cele care ti-au spus de 43 de zile sunt acelea care au avut concediul de lehuzie. Daca tu nu esti indreptatita la acest concediu le poti depune imediat dupa nastere.