| Emberalexiamaria12345678910 a întrebat:

Buna, as avea și eu o întrebare in legătura cu pensiile de urmaș, eu la anul intru la seral și as vrea sa ma și angajez, oare mai primesc pensie de urmaș dacă sunt angajata dar in același timp la seral?

2 răspunsuri:
| DjSannan a răspuns:

În principiu, poți primi o pensie de urmaș în timp ce ești angajată și urmezi cursurile unei școli de seral, dar există anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinești pentru a fi eligibilă pentru această pensie.

Pensia de urmaș este o prestație socială acordată copiilor sau nepoților care au rămas orfani ca urmare a decesului părinților sau bunicilor lor și care sunt încă în învățământ. Pentru a fi eligibilă pentru o pensie de urmaș, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

Să fii încă în învățământ, adică să urmezi cursurile unei școli sau instituții de învățământ.

Să fii orfan de părinți sau de unul dintre părinți și să ai sub 21 de ani sau, dacă ai peste 21 de ani, să ai o dizabilitate fizică sau mentală care îți împiedică să îți desfășori o activitate profesională.

Să nu ai venituri care depășesc un anumit nivel, stabilit în funcție de nivelul de trai din România.

Dacă îndeplinești aceste condiții, poți să soliciti o pensie de urmaș de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Este important de menționat că, în cazul în care primești o pensie de urmaș, acest lucru nu îți va afecta dreptul de a lucra sau de a primi un salariu în timp ce urmezi cursurile școlii de seral

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, se poate cumula pensia de urmas cu salariul, cat timp esti la studii, dar fara a depasi varsta de 26 ani.
Conform L.263/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART. 118. (1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi dependente, aşa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b)."
"ART.84.Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;"