Cei care se ocupa cu descoperirea crimei si identificarea faptuitorului se numesc organe de urmarire penala. Din aceste organe fac parte procurorul si organele de cercetare penala (politia judiciara), care strange probe si indicii cu privire la infractiune si faptuitor. Daca dai la Drept (indiferent de profilul ales in liceu), poti deveni procuror, criminalist (pe latura de care vorbesti tu), dar mai sunt si alte optiuni (avocat, notar, judecator, consilier juridic).
Am zis ca nu e criminalist..criminalistul aduna probe, le evalueaza si le trimite procurorilor..doer numele celui care gaseste criminalul luandu-se dipa probe, indicii, chestii!
Singurul om..de exemplu:cel care face autopsia e medic legist...cel care descopera criminalul e?
Nu exista un singur om. E o echipa de oameni. Daca vrei, cel mai reprezentativ e procurorul, caci el controleaza si supravegheaza actele de cercetare penala realizate de politia judiciara.
Ca termen generic, se foloseste "anchetator", dar in majoritatea cazurilor se utilizeaza pluralul, pentru ca, precum spuneam, e vorba de o echipa, nu de un singur individ.
Functionar insarcinat cu cercetarea penala.
Ce ai putea face cu filologia: stilometrie, eventual daca studiezi dreptul ai putea ajunge procuroare.
Neah întreabă: