| krewooo a întrebat:

Care este diferenta dintre expertiza si constatare din punct de vedere criminalistic?
De asemenea, ea este dispusa de catre un procuror sau tehnician/specialist/expert criminalist?
Multumesc!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 172. Dispunerea efectuării expertizei sau a constatării
  (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte ori împrejurări ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză este necesară şi opinia unui expert.
  (2) Expertiza se dispune, în condiţiile art. 100, la cerere sau din oficiu, de către organul de urmărire penală, prin ordonanţă motivată, iar în cursul judecăţii se dispune de către instanţă, prin încheiere motivată.
  (3) Cererea de efectuare a expertizei trebuie formulată în scris, cu indicarea faptelor şi împrejurărilor supuse evaluării şi a obiectivelor care trebuie lămurite de expert.
  (4) Expertiza poate fi efectuată de experţi oficiali din laboratoare sau instituţii de specialitate ori de experţi independenţi autorizaţi din ţară sau din străinătate, în condiţiile legii.
  (5) Expertiza şi examinarea medico-legală se efectuează în cadrul instituţiilor medico-legale.
  (6) Ordonanţa organului de urmărire penală sau încheierea instanţei prin care se dispune efectuarea expertizei trebuie să indice faptele sau împrejurările pe care expertul trebuie să le constate, să le clarifice şi să le evalueze, obiectivele la care trebuie să răspundă, termenul în care trebuie efectuată expertiza, precum şi instituţia ori experţii desemnaţi.
  (7) În domeniile strict specializate, dacă pentru înţelegerea probelor sunt necesare anumite cunoştinţe specifice sau alte asemenea cunoştinţe, instanţa ori organul de urmărire penală poate solicita opinia unor specialişti care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau în afara acestora. Dispoziţiile relative la audierea martorului sunt aplicabile în mod corespunzător.
  (8) La efectuarea expertizei pot participa experţi independenţi autorizaţi, numiţi la solicitarea părţilor sau subiecţilor procesuali principali.
  (9) Când există pericol de dispariţie a unor mijloace de probă sau de schimbare a unor situaţii de fapt ori este necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei, organul de urmărire penală poate dispune prin ordonanţă efectuarea unei constatări.
  (10) Constatarea este efectuată de către un specialist care funcţionează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora.
  (11) Certificatul medico-legal are valoarea unui raport de constatare.
  (12) După finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contestate, se poate dispune efectuarea unei expertize."
Fata de aceste prevederi rezulta ca expertiza este o cercetare asupra unei stari de fapt sau constatari si este dispusa de procuror sau instanta de judecata.

1 răspuns:
| P3d1a a răspuns:

Expertiza criminalistica inseamna analizarea si cercetarea dovezilor.

Constatarea reprezinta concluzia la care s-a ajuns in urma expertizei.


Un criminalist este practic un detectiv, deci cel ce face expertiza.

Un procuror este cel ce analizeaza legile si prezinta infractiunile comise de suspect intr-un tribunal.