Conform Codului muncii, citez:
" ART. 112. (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
ART. 113. (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
ART. 114. (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
(4) Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2)-(4) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
ART. 115. (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
ART. 116. (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
ART. 117. Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
ART. 118. (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză.
(2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.
(3) Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.
(4) Programul individualizat de muncă poate funcţiona numai cu respectarea dispoziţiilor art. 112 şi 114.
ART. 119. Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat."
Trebuie sa tii cont ca aceste prevederi se refera la un singur contract de munca si tu spui ca ai doua contracte.
Spune-mi numarul de ore sa iti spun ce salariu trebuie sa ai.Pe scurt, eu am lucrat la paza ( in poza sunt in uniforma, acum sunt acasa numai lucrez)La un numar de sa zicem 240 de ore.Tu lucrand cate 10 ture pe luna, asta find (zi/noapte = 24 de ore la munca/48 libere inseamna 10 zile pe luna) Eu asa lucram la prima firma de paza, si luam salariu cam 5, 7 milioane si 20 de bonuri asta prin 2012-2013 in 2014 am lucrat la o alta firma de paza, in care lucram 12 la munca 24 acasa, uneori mai faceam si 12/48 dar rar, ajungeam la un total de 210 ore pe luna si luam salariu 6, 2 milioane Firmele de paza nu platesc bine, sfatu meu da-ti demisia ca si mine Cauta in alta parte, Si am sa inchiei spunanduti o vorba pe care mi-a fost spusa si mie de multi, inclusiv de tatal meu.Si anume "Nu ai sa vezi niciodata lacrimi de popa, mila de la politai si transpiratie de paznic " DIn cuvintele astea trage singur ce vrei, si nu te gandi ca e o jignire, si eu am lucrat tot acolo si am rumegat puti nla rece si caut in alta parte
Numarul de ore ce constituie o norma lunara este de 160 (5 zile pe saptamana a cate 8 ore pe zi), dar orele suplimentare nu sunt ilegale, ilegal este sa nu fii platit pentru ele, sau sa nu ti se acorde liberele legale pentru acestea. Noteaza ca nu e si una si alta, ori esti platit ori ti se acorda libere suplimentare. 200 de ore lunar nu e asa mult, cunosc cazuri de 280 ore si chiar peste, asa ca... Cel mai simplu, daca nu-ti convine orarul, e sa pleci din jobul respectiv.
Eu lucrez 160 de ore de noapte pe luna. Dar este legal sa lucrez in lipsa unei diageame?
DaciaRomania întreabă: