Conform Codului civil, citez:
"ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat."
Daca parintele nu lucreaza pensia alimentara se stabileste in functie de salariul minim brut pe tara, in prezent salariul net la acesta fiind de 925 lei pe luna.
Pensia alimentara pentru fiecare copil este in functie de cati copii are in intretinere, de ex. pentru un copil va fi de pana la 231 lei, pentru 2 copii va fi de pana la 154 lei pentru fiecare, etc.
"Pana la" 25% din venituri (nu neaparat salariu). În conformitate cu prevederile art. 527 din Noul Cod Civil poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloace pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace si ca la stabilirea lor se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare ale acestora, tinandu-se cont si de celelalte obligatii ale debitorului (paratului, tatalui).
Atata timp cat paratul este apt de munca, el nu poate fi exonerat de obligatia de a contribui la cheltuielile de crestere si educare ale copilului sau minor, aflat in stare de nevoie, potrivit prezumtiei instituite de art. 525 alin. 1 din Noul Cod Civil. In aceste conditii se va stabili pana la 25% din salariul minim pe economia tarii in care paratul (tatal) isi are domiciliul.
sabin89 întreabă: