| Razvan131331 a întrebat:

Ce pot face cu cartea de identitate? Ce drepturi am? Am voie sa lucrez? Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cu CI te legitimezi unde si cand este nevoie. Poti sa te angajezi singur in munca de la 16 ani sau de la 15 ani dar numai cu acordul parintilor si in munci care sa nu-ti afecteze dezvoltarea.
De asemenea minorul peste 14 ani dobandeste o capacitate de exercitiu restransa, conform Codului civil, citez:
"ART.41.Capacitatea de exerciţiu restrânsã
(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsã.
(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsã se încheie de cãtre acesta, cu încuviinţarea pãrinţilor sau, dupã caz, a tutorelui, iar în cazurile prevãzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelã. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi datã, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.
(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsã poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciazã, precum şi acte de dispoziţie de micã valoare, cu caracter curent şi care se executã la data încheierii lor.
ART.42. Regimul unor acte ale minorului
(1) Minorul poate sã încheie acte juridice privind munca, îndeletnicirile artistice sau sportive ori referitoare la profesia sa, cu încuviinţarea pãrinţilor sau a tutorelui, precum şi cu respectarea dispoziţiilor legii speciale, dacã este cazul.
(2) În acest caz, minorul exercitã singur drepturile şi executã tot astfel obligaţiile izvorâte din aceste acte şi poate dispune singur de veniturile dobândite."

1 răspuns:
| cancel a răspuns:

Cati ani ai? ca daca abia ti-ai facut buletin la 14 ani nu te poti angaja, dar daca ai 18 si ti-ai facut buletinul atunci te poti angaja fara probleme. sper ca te-am ajutat happy