| anonim_8413 a întrebat:

cine poate sa imi dea si mie un rezumat de lectie clasa a VII Cultura Civica la lectia"Principiul separarii puterilor in statele democratice" va rog frumos am nevoie si ce am gasit pe internet is cu un nivel mult mai ridicat fata de clasa a VII happy Multumesc mult anticipat!:*

Răspuns Câştigător
| IoanaTempah a răspuns:

Buna claw happy
Teoria separatiei puterilor este o teorie celebra, de larga audienta si frecvent invocata. Cunoasterea acestei teorii inlesneste explicarea sistemelor constitutionale contemporane. Teoria separatiei puterilor a fost o reactie impotriva monarhiei absolute de drept divin, forma de guvernamant in care regele concentra in mainile sale putere suprema, considerandu-se ca o personificare a statului de unde si celebra formula a regelui Ludovic al XIV-lea "statul sunt eu ". Teoria separatiei puterilor a avut un rol aparte, decisiv in promovarea sistemului reprezentativ, adica in valorificarea democratica a relatiei dintre detinatorul suveran al puterii (poporul, natiunea) si organizarea statala a puterii politice, in cautarea, in chiar organizarea statala si functionarea puterii, a garantiilor exercitarii drepturilor omului si ale cetatenilor. Este o teorie care a stat la baza elaborarii constitutiilor, afirmatiile din Declaratia drepturilor omului si cetateanului (1789, Franta), stand marturie in acest sens. Astfel potrivit declaratiei mentionate, o societate in care garantia drepturilor nu este asigurata si nici separatia puterilor nu este determinata, nu are o constitutie.
Puterile in constitutia romanesca sunt : executiva, legislativa si judecatoreasca.
In Romania organizarea statala a exercitiului suveranitatii nationale este reglementata clar prin articolul 2 din Constitutie. Detinatorul puterii suverane este poporul roman si el exercita aceasta putere prin organele reprezentative si prin referendum.

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Separa%C5%A3ia_puterilor gasesti o scurta prezentare. Succes si numai bine!