| voisanye a întrebat:

daca nu am implinit inca varsta de 18 ani, pot merge la notar sa fac o declaratie pe proprie raspundere ca nu am cazier? sau trebuie cu unul sau amandoi parinti? (imi trebuie pentru scoala de soferi)
va rog sa raspundeti doar daca stiti sigur nu doar sa va dati cu parerea.
mersi.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pana la implinirea varstei de 18 ani nu ai capacitate de exercitiu deplina, asa incat nu poti da declaratia pe proprie raspundere la notar.
Intreaba la scoala daca poate sa dea unul din parinti declaratie pe proprie raspundere ca tu nu ai cazier si asa este pe o perioada scurta, pana obtii tu cazierul.
Succes!

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Mergi la Poliţie, serviciul Cazier şi completezi un formular tipizat, o taxă d e10 ron pentru eliberarea lui pe loc şi să ai şi buletinul cu tine. Nu este nevoie de prezenţa părinţilor.
La completarea formularului acolo unde nu te descurci ceri ajutorul lucrătorului de la ghişeu.
Notarul public nu are nicio putere într-o astfel de situaţie!
Pa, pa.

| ikram a răspuns:

Pai trebuie sa-ti scoti cazierul (adica actul doveditor de la Politie din care rezulta ca nu ai cazier), nu sa mergi la notar sa dai declaratie pe proprie raspundere.

Si acum ca ai 18 ani, nu mai trebuie sa mergi nicaieri cu parintii, iti poti rezolva tu singur problemele. Poti sa mergi cu ei, daca crezi ca te vor ajuta si ca iti va fi mai usor, dar nu ca este necesar sau obligatoriu.

| ikram a răspuns:

Scuze am citit repede.

Tu de la 16 ani ai capacitate de exercitiu, dar restransa; ar trebui sa mearga un parinte cu tine ca sa dai declaratia.

Scoala de soferi nu poti sa o incepi decat daca ai 18 ani impliniti, de ce sa mergi la ore de legislatie?

Si ce rost are sa mergi la notar si sa platesti aiurea actele, cand poti sa mai astepti linistit o zi? Daca lipsesti la un curs nu se intampla nimic, oricum trebuie sa inveti tu Codul rutier ca degeaba mergi la orele lor de legislatie.

| kr.mdy a răspuns:

Cazierul e cazier, nu se scoate decat de la politie personal sau cu un parinte, dar de ce nu astepti sa faci 18 ani ca si asa la examen trebuie sa ii ai impliniti, ii spui instructorului sa te mai astepte putin.

| voisanye explică:

Mai explicit, treaba sta asa, maine ar trebui sa am prima ora de legislatie(adica maine incepe o noua serie) si politica scolii unde fac nu ma lasa sa incep pana nu am anumite acte depuse la ei printre care si cazierul dar am spus ca nu am cum sa imi scot cazierul de la Politie pana maine pentru ca se elibereaza in 10 zile lucratoare si au spus ca atunci e in regula sa am o declaratie pe proprie raspundere ca nu am cazier pana imi elibereaza Politia cazierul. Totusi nu mi s-a raspuns la intrebare...Ca sa merg la notariat si sa fac declaratia am nevoie sa vina un parinte cu mine pentru ca inca nu am 18 ani?